dimecres, de juliol 04, 2007

Els duros a quatre pessetes

Tal i com deia el prospecte de l’època, visc en un complex residencial. Amb portera i piscina. Davant la mar. El complex el formen vuit edificis, alts. A estones penso que sóc en el primer intent de Marina d’Or en terres catalanes. Tot i tenir piscina, i per tant, un bon tros per poder socialitzar, després de trenta anys les amistats que hi he fet són comptades. En Josep és una d’elles. I el mateix podria dir dels seus germans. Després hi ha en David.

Si parlo a grosso modo, m’ha semblat que els habitants d’aquest conjunt residencial estan tocats excessivament pels fums de grandesa. Podria dir-se que el grau d’analfabetisme és proporcional al tipus de cotxe. És a dir, que el veí més mal educat segur que és el que condueix el “Mercedes”. Hi ha una barreja de nous rics per civilitzar i pàries, pàries de debó, amb fums de marquès. I en categoria a part queden en Josep i família i en David. Deixant de banda aquests dos cassos no he lograt congeniar amb ningú més.

Molts cops he pensat al voltant de les companyies Low Cost. És allò més a prop dels duros a quatre pessetes que una altra cosa. Ryan Air, per exemple, ofereix preus tan competitius perquè la ciutat on hi té destinació subvenciona el preu del bitllet. És a dir, que al final, d’una forma o altra, algú paga aquests duros a quatre pessetes encara que no t’hagis proposat agafar cap avió.

Les Low Cost ratllen el miracle. Mai me les he mirat amb simpatia. Hi ha alguna cosa que simplement no em quadra. El darrer cop que vaig ser a Turí podies tornar per un euro a Barcelona. Vaig preferir pagar un bitllet no subvencionat. I si em perden la maleta? I si hi ha un endarreriment? A canvi d’un euro a qui cony puc demanar explicacions?. És allò d’anar al McDonnals amb els fums de ser a l’Hispania. És una imatge que no quadra per més que t’hi esforcis, oi?.

Treballo, estalvio i quan m’ho puc permetre, viatjo. Procuro agafar el preu més competitiu i només opto pel descaradament barat per anar a Mallorca. Només per trajecte curtet, preu rebentat. Tan barat que pot incloure que el fill de puta que t’atén, gosa a tirar-li els trastos telefònicament a la teva dona perquè el mòbil és una de les dades que li subministres –"por si hay un imprevisto". Assumeixes que, quan vols duros a quatre pessetes, t’has d’empassar els ossos durs de rossegar.

Ahir Clickair -vola intel·ligent- retornava a casa els darrers 90 pàries que per 50 euros volien anar i tornar d’Amsterdam. Una grua va topar amb l’aparell que els havia de traslladar cap a Barcelona. No dubto que és una solemne tocada de nassos, però quina ment pot confiar les seves vacances per 50 euros?. Doncs sí, i mereix ser notícia a TV3, la vostra.

Al vídeo hi apareix en David, amb els seus preciosos fills. Està indignat perquè ningú de la companyia l’ha trucat per donar-li explicacions. Però David, que no veus que trucan-te al mòbil la companyia ja hi perd quartos en aquest negoci? Que no saps què passa amb els duros a quatre pessetes? Has estat tan ruc com jo de donar cap telèfon???. David, hòstia, no fotis que després de tots aquests anys ara a tu també se t’han pujat els fums!?. Tota una vida entre pàries i ara em surts amb aquestes?. Ei, quan tornis, en parlem. Anem a la piscina, repleta multimilionaris que compren els banyadors als “xinos” i t’explico això de les Low Cost. I tu m’ensenyes a fer criatures; cony això si que ho has fet refotudament bé... jajaja, quin fart de riure m’he fet! Ei, ara no t’emprenyis amb mi, eh, eh, eh?

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei Dessmond, ara tant fot que agafis companyies de baix cost com d'alt standing perquè s'apropen vacances i de ben segur els que treballen al aeroport ja esperen fer una d'aquelles vagues de collons per sortir a les noticies durant mesos !!! Fa risa veure coneguts per la tv quan no t'ho esperes oi?

Dessmond ha dit...

Farlopa,
Ja ho pots ben dir. Tens molta raó. Per quan vindrà el col·lapse a l'aeroport? El dia que no passi ens semblarà que alguna cosa no funciona. Les tradicions no les podem deixar perdre, així com així.
Fa molta gràcia veure coneguts per TV. Molta!

Jobove - Reus ha dit...

gràcies pels teus comentaris, estem a la teva disposició pel que convingui, ja ho saps

salut i república !!!

Anònim ha dit...

Jo faig números i tampoc no ho acabo d'entendre.

Si omplir el dipòsit del meu Fiatpunto em costa una pasta, com pot ser que el queroseno o el que sigui que gasten els avions es pagui amb la misèria de preu dels bitllets, per molt subvencionats que estiguin?

Dessmond ha dit...

Té la mà maria,
Bones imatges de Cuba. No és tan fàcil retratar atmòferes.

Zinc,
Crec que el teu exemple és clarivident com pocs. Alguna cosa no quadra, certament.

Mikel ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Mikel ha dit...

A veure , entenc el teu post pero no es valid perque les companyies de low cost si que accepto que les comparis amb el McDonalds i la Chessburger a un euro , pero les companyies tradicionals de comparació amb l´Hispania NO EN TENEN RES DE RES!!!
Perque tambe perden maletas i tenen retrasos!! i a L´Hispania TOT ES PERFECTE ;-)

Dessmond ha dit...

Mikel,
Coi, molt subtil.
Si que hi ha endarreriments o perden maletes. Però en teoria pots tenir compensacions. En teoria.
Parlar en aquestes hores de L'Hispània em fa remoure la panxa!

Joana ha dit...

Hola dessmond,
Jo he fet servir raynar uns quants cops des de Girona i la veritat no he tingut cap problema.
També amb les altres companyies hi ha problemes i postser sí que dónen més respostes...potser! Millor que no ens hi trobem!
I què dir de l'Hispània....Ostres que bo tot!!!
Bon cap de setmana i ves a la piscina , home!jajajaja...Ja m'imagino les teves " veïnes" comentant la marca del teu banyador!Coma mínim ha de portar el caball de Ralph lauren o alguna figureta fashion!
Bon cap de setmana!

Dessmond ha dit...

Joana,
No sempre hi ha problemes, amb les companyies de baix cost. Però quan n'hi ha, que pots reclamar? Si has pagat quatre xavos, que coi pots reclamar?
Les escenes a la piscina són divertides. Hi ha una catervade mòmies sense embolcallar que fa fredar.
Bon cap de setmana!

Anònim ha dit...

Només volia fer un comentari en favor de Ryanair. Jo volo assíduament amb Ryanair, i sincerament no he tingut mai cap problema. Sempre amb una puntualitat absoluta. És clar que el vol és tipus autobús urbà on t'asseus on pots, i si vols prendre o menjar quelcom et surt molt car, i t'has d'empassar un munt de publicitat. Però jo que no em puc permetre volar amb companyies "estàndard",
Ryanair em va de perles.

Salut!