dimarts, de juliol 03, 2007

Igual que Colòmbia

Ahir, després de l’Assemblea del Grup Hayek, va venir un debat on els convidats foren en Ramon Tremosa i en Carles Gasòliba. S’hi va sumar en López Tena, la guinda.

El motiu del debat fou "Present i futur de les infraestructures a Catalunya". En Tremosa aportà el punt de vista molt català, en Gasóliba l’europeu i espanyol. En López Tena, la guinda.

En Tremosa llueix un cert optimisme perquè creu que des de l’acte a IESE alguna cosa ha començat a moure’s i que considera irreversible. La societat civil, per primer cop en més de vint anys, ha anat per endavant dels polítics. Ho ha fet de forma molt explícita i ha comptat amb representants molt significatius. Això, combinat amb el “model soviètic” de gestió aeroportuària, el duu a pensar que el camí està traçat i és qüestió de perseverar per veure’ns uns resultats. A més, el model aeroportuari espanyol és inviable des d’un punt de vista econòmic.

En Carles Gasóliba, que ha viscut mitja vida entre funcionaris i alts funcionaris, diu que no podem obviar la potent maquinària d’estat que hi ha a Espanya. Cal conèixer-la a fons per poder pensar en clau realment positiva. Hi ha tot un entramat funcionarial, on Aena n’és una part, que no atén al que molts podem entendre com a criteris objectius de racionalitat. A més de ser un bon tècnic, cal ser un gran estadista per fer bellugar les posicions d’aquest exèrcit de funcionaris. Posa exemples entre il·lustratius i macabres. Parla de França, d’Hernán Cortés, de Churchill, dels Kennedy –en John i Bob-. Fins i tot Colom quan torna a Espanya acaba a la presó. És una lluita dels que volen fer moure l’aparell de l’estat. Aquest estat espanyol, avui, és potentíssim.

López Tena tanca el debat. Fa de cirereta. No una qualsevol. Ha escrit fa poc el llibre “Catalunya sota Espanya. L’opressió nacional en democràcia". És, a més, el vocal català del Consell General del Poder Judicial. És un punt de vista amb un ascendent gran. Coneix des de dins l’aparell de l’Estat, des d’un observatori privilegiat. Les seves raons tenen uns fonaments sòlids i plens de rigor. El seu llibre és una llosa. Sorneguerament creu que els arguments exposats en la vetllada donaran abans la raó a l’escèptic Gasóliba que al tècnic Tremosa. A vegades sembla que això no és altra cosa que Colòmbia.

10 comentaris:

Oriol ha dit...

ben tornat Des, una abraçada.

Dessmond ha dit...

Uep!, Encanta de trobar-te altre cop. Ja has tornat de les vacances?

Mikel ha dit...

Insisteixo , un dia m´agradaria venir a alguna de les trobades del Grup Hayek

Dessmond ha dit...

Mikel,
No insisteixis tant i vine. No conec ningú que no hagi quedat amb una bona impressió.

Ahir va ser molt bó el dabat. Poder escoltar-ho en primera persona, no té preu. Jo faig un resumet, però és una versió disminuïda de la realitat.
Jo de tu demanaria -a l'adreça roger(arroba)hayekweb.com- que t'incloguin a la base de correu-e, per tal que t'arribi puntualment qualsevol acte. No et compromet a res i saps quan passaran les coses.

PS: Encara dura la ressaca???

Papitu ha dit...

M'estic llegint el llibre del López Tena, una autèntica joia. Clar i català, bé en el seu cas crec que valencià però efectivament un llibre de referència.

Un indígena ha dit...

Ben retrobat! Trobàvem a faltar aquest blog. Un producte de primera necessitat.

Dessmond ha dit...

Papitu,
En López Tena no té cap mena de problema en dir-ne català al valencià. Cert, un llibre de referència.
Per cert, em vas demanar allò del les emissions de CO2. Lamentablement em va ser impossible formular cap pregunta. El debat era una estira i arronsa entre els convidats i només un parell de persones van poder dir la seva. Ho sento.

Dessmond ha dit...

Indígenes,
Se't saluda. Gràcies per les teves amables paraules. Espero anar-te llegint, jo també. Una abraçada!

Mikel ha dit...

ja he enviat el correu al roger...

Dessmond ha dit...

Mikel,
Ben fet. Per cert, aviat es posarà en marxa el blog del grup.