dijous, de gener 03, 2008

Pinícula o flin?

Fa dies que hem excedit el joc del políticament correcte. Fins al punt de quedar extasiadament lelos. Com que no en podem dir campanya electoral en diem pre-campanya. I ja podem posar la cara idiota de satisfets. Per què campanya electoral no té res a veure amb el que eufemísticament s’ha batejat com a pre-campanya. Res. Fer campanya en pre-campanya és una cosa impecablement encarrilada en el políticament correcte i per tant podem anar ben contents.

Per a mi aquest és el cas àlgid d’una cadena de situacions que fan gairebé possible qualsevol altre derivada. El nivell de reflexió és tant sota mínims, que som vulnerables al més obvi. És així que puc explicar-me, per exemple, el rebombori que va suscitar el DVD convergent a les darreres autonòmiques. Els més escandalitzats: els que no l’havien vist. I en aquest sac hi podies trobar de tot: contrincants polítics –per descomptat-, gent del carrer o la cosa més talibana amb carnet convergent. Una cosa demencial. En tot aquell enrenou, abans i després de les eleccions, vaig haver de sentir una rastellera de tonteries que va superar de llarg la meva capacitat d’escàndol. Aquell puto DVD era un exercici vulgar de “cut and paste”. Un meditat exercici d’anar entrellaçant recordatoris que podien més o menys incomodar als protagonistes. Clar que ha de tocar els collons -i molt!- tornar a veure’t col·locar la corona d’espines en viatge oficial, com faria el més rucs dels púbers en viatge de fi de curs!. Una relliscada com aquesta no té perdó. Ni en un púber ni en un representant de vetes i fils. Però res més. Allò podia tocar els nassos, és clar. Però als directament al·ludits. Si no saps de que coi va la pinícula, perquè xerres i tant t’escandalitzes?.

Ara, torne-m’hi. Avui he mirat un brevíssim vídeo de pre-campanya. Fa dies que corre la crítica de racista, xenòfoba i no sé quina altra collonada més. I el més sorprenent de tot és que farà fortuna. El políticament correcte obliga a no poder parlar de la immigració. Sense que se’t tirin al damunt, hi ha temes que només en pot parlar l’autoanomenada esquerra. La resta dels mortals resultem ser uns vertaders feixistes.

La immigració la podem contemplar en clau d’oportunitat o en clau de desastre. Jo estic abastament convençut de les seves virtuts i per aquest cantó ara no me’n vull estendre. El que no pot ser és que aquest fenomen tan terrenal quedi exclusivament en mans de l’Esperit Sant.

En la darrera campanya electoral va quedar estigmatitzat qualsevol intent de plantejar el tema amb la cançoneta del “carnet per punts”. I jo no he sentit mai a ningú de CiU parlar de carnets. Aquesta forma tan irresponsable de carregar-se un dels temes de fons que té plantejades la majoria de societats, és una mostra de debilitat intel·lectual. O no toquem el tema o ets converteixes en un vulgar xenòfob. Quan a un tema fonamental se li respon xiulant és que la ballem.

El problema de fons que hi ha a Catalunya és de manca de llibertat. De poder parlar sense que et criminalitzin. Si en diem campanya, pecat. Si és pre-campanya, virtut. Aquest políticament correcte ha infantilitzat els grans debats i sembla que només puguem parlar de la felicitat, de la pau al món, del protocol de Kyoto. Tot el demés acaba etiquetat de feixista, de xenòfob o d’alguna cosa que comença per neo. Estem tan summament satisfets amb aquesta infame correcció que som incapaços de superar el clàssic: ara que havíem aprés a dir pinícula, resulta que toca dir-ne flim!. Fí del problema.

19 comentaris:

reflexions en català ha dit...

A mi la imatge del diari en què es llegeix que un magribí no vol que la seva filla faci gimnàstica em sembla tendenciós. Aquest estil no m'agrada. I després és fàcil associar 'immigració' amb el nois que roben la bossa a la dona.

Parlem d'immigració, però fem-ho seriosament i sense simplismes ni demagògia.

¿O del que es tracta és d'apropar-se a un cert electorat i esgarrapar vots? No confonguem les estratègies de partit amb els convenciments.

La proposta del Mas de premiar els immigrants em va sembla molt valenta, i se la van carregar aquests que sempre s'esquincen les vestidures. Però aquest vídeo em sembla pepero.

joliu ha dit...

Estic amb el Marc. Parlem-ne Dessmond, clar que sí. La immigració és un factor molt positiu si es condueix bé. La vergonya és que en aquest país no s'ha conduit i la gent només en percep els problemes.
Hi ha d'haver bones maneres d'afrontar dialècticament el tema de la immigració segurament millors que les que fa servir el Sostres, i fins i tot millors maneres de no parlar-ne que la que fa servir el flim d'en Duran.

Parlem-ne, però seriosament.

Dessmond ha dit...

reflexions en català,
Jo sincerament no hi sé veure tant. La lectura d'aquest diari a mi no em porta a considerar els magrebins uns xorissos. Qui vulgui fer aquesta mena d'associacions és ben lliure, però la imatge aquí no reflecteix temes d'inseguretat ciutadana o delinqüència.
Això és un video que no arriba als 50 segons. En aquest context i no en d'altres, no hi ha tema que no el puguis tocar més que superficialment.
Podem discutir la fortuna del vídeo o del llenguatge plàstic. Ara, d'aquí a anar a petar a la xenofòbia hi ha un abisme. Al menys per a mi.
Perquè ens encallem en aquest diari i en canvi no hi veiem frivolitat en el primer titular sobre l'educació?. Doncs per què és un tema per estigmatitzar.
El video pepero crec que era sensiblement diferent.
També hi ha qui veu en Duran un magnífic pepero. Jo encara no he arribat a aquest estadi. Per sort. Jo sóc crític amb en Duran, ara no diría que té fusta pepera precisament.

Una cosa és carregar-se en Duran. Una de ben diferent és poder parlar amb tranquilitat absoluta de temes que aviat seràn roents.

Dessmond ha dit...

Joliu,
No crec que aquest vídeo sigui comparable al que diu en Sostres. Veure el mateix estil Sostres en Duran és no conèxier en Sostres o en Duran, que ha patit en Sostres dia si, dia també.
Parlem-ne sense fer escarafalls.
Això és un video que apunta temes de fons. I no crec que haguem d'entrar en segons tipus de discussió perquè em sembla artificial.
No confonguem cert amor cap en Duran amb el que és la xenofòbia. No fotem.

joliu ha dit...

No els comparava, més aviat els contraposava.
Dic que hi ha d'haver una posició intermitja entre el parlar-ne d'en Sostres i el no parlar-ne d'en Duran, per que el video d'en Duran no en parla, ho deixa caure i agafa-t'ho com vulguis, que acaba essent la manera més fàcil per que t'insultin i et manipulin.

I ep, ara no te m'enfadis, que jo no he parlat de xenofòbia d'en Duran, ni menys de tu. Ja saps que et tinc molt ben considerat i l'estima que tinc pel teu bloc.

Salut i pre-campanya, que ens ho passarem bé!

Anònim ha dit...

Com dèia Valle-Inclan: "todo depende del cristal con que se mira". A mi em sembla dir una mica -però només una mica- les coses pel seu nom. Si per mi fós, encara en parlaria més clar.

Però sempre que toques el tema de la immigració, se't titlla de racista pel sol fet de treure el tema, i fins i tot abans d'emetre cap opinió. Racista, xenòfob, de dretes (com si això fós un insult) o vés a saber què.

Però el més curiós de tot això és que aquells que s'escandalitzen si intentes parlar seriosament del fenòmen de la inmigració i els seus efectes (passats, presents i futurs) acostumen a ser aquells que, acte seguit, en despotriquen amb motiu d'algun robatori que ha patit algun parent/amic/veí/conegut.

Els més racistes acostumen a ser els més desgraciats socialment, per ser qui més veu perillar el seu lloc de treball. També són els qui més han de conviure amb aquesta nova immigració que s'acostuma a establir en barris obrers deprimits de perifèria. I són, precisament, els qui voten els partits d'esquerres que amb tanta il.luminació i tanta multiculturalitat parlen del tema de la immigració.

Una mostra més que, si per votar s'exigís un mínim de cultura, intel.ligència i coneixement del medi, partits com el PSOE-C serien extra-parlamentaris.

Josep (sl) ha dit...

Podem comparar-ho al horrent vídeo del PSC amb la seva la seva Senyera rojigualdada i fer la comparativa amb el vídeo en castellà del PSOE.

El vídeo de'n Duran. Parla de temes que s'han de parlar, parla de temes greus i importants què són realitats i motiu de debat a Europa occidental, a França ho van fer els 2 candidats. i aquí són temes, tabú. Per correcció política i tothom què en parla es crucificat, pels defensors de la correcció política. Un exemple: L'Artur Mas quan va suggerir què els immigrats què fessin l'esforç d'integrar-se tinguessin un reconeixement al seu esforç.
El to de la nena, no és com ho hauria escrit jo. Però ens hem trobat casos com aquests.
Infraestructures, balances, immigració seguretat ciutadana. No són temes menors.

El vídeo tampoc iguala immigració amb delinqüència com el vídeo del PP a Badalona. Però és un fet què la immigració incrementa les classes més baixes, sobretot urbanes i la competència pels serveis socials, les feines poc remunerades o l'economia submergida fan que entrin en competència amb les classes baixes autòctones i genera conflictes i un increment de la delinqüència. I no ens hauria de fer por parlar del tema per trobar solucions.

Lamento la excessiva extensió.

reflexions en català ha dit...

Dessmond,

Jo tampoc no he parlat de xenofòbia. Continuo pensant que el vídeo és desafortunat i poc seriós. En comptes d’ensenyar aquell retall de premsa, ¿no hauria esta millor explicar que els immigrants han d’adaptar-se al país; que tenen uns drets i també uns deures; que nosaltres no volem permetre certes discriminacions que s’escuden en tradició cultural, etc.? Per exemple, un titular de diari com ara: CiU diu que els immigrants han d’adaptar-se.

Ara bé, estic d’acord que tampoc no es pot aguantar els rotllo dels pijoprogres i ecotrapezistes.

El problema de la immigració no el podrem resoldre si no tenim més recursos i el poder d’un estat.

Clint ha dit...

Jo crec que part del problema és que amb campanyes que s'enganxen a les pre-campanyes i tot això barrejat amb totes les "noves tecnologies" segons com el missatge queda enmascarat per el mitjà.

Temes com el de l'inmigració, la violència, o la seguretat ciutadana potser necessiten maneres més "serioses" per ser tractades.

Al final, sempre hi haurà algú fent una recopilació de frases d'aquí i d'allà per treure'n un grans èxits!

Dessmond ha dit...

joliu,
Entesos. Potser he llegit massa ràpid el teu comentari. Era a punt d'anar a dinar.
Noooo, no estic pas enfadat. Si dona la sensació és perquè he llegit i escrit la resposta potser massa ràpid! Salut!

Karbeis,
A mi m'emprenya sobiranament que tinguem temes tabú per culpa d'aquesta visió falsament progre. Toques segons quin tema i et cau un xàfeg brutal. Entre altres coses perque els mitjans ara mateix tenen un sol color. És a dir, que repartir el bé o el mal és més fàcil que mai, encara que sigui una frivolitat.

josep (sl),
Si et sóc sincer he de dir que no he vist el vídeo del PSC. No m'interessa, com el de CiU. Aquests darrer l'he mirat, per mor d'aquestes crítiques. Em sorpren que hi hagi aquesta histèria més pròpia de l'analfabetisme que d'una altra cosa.
Jo crec que el video parla de temes que són importants, però dubto que ara mateix agafin cap mena de trascendència. 45 segons són el que són. Ni fomentarà el racisme ni resoldrà el tema de l'educació. Suposo que en plena campanya podrem escoltar crítiques més intel·ligents. Altrament, hi ha per agafar la depressió de cavall.

Reflexions en català,
Ok, amb això de la xenofòbia.
Pensa una cosa: en qualsevol treball que hagi una part important creativa, l'execució pot fer-se de mil maneres. Segur que hi ha altres formes de fer un vídeo. Però el que és lamentable -i no em refereixo a tu- és que segons quina mena de tema s'hauria d'obviar perquè aleshores cau la brunete contra teva. Tant hi fa la part de raó que puguis tenir.

Estic d'acord que amb un estat al darrere aquesta matèria es podria tractar més seriosament. Fins i tot Europa va tocar el crostó als grans demagogs dels "papeles para todos".

Dessmond ha dit...

Clint,
Tant de bó tot acabi en uns grans èxits. Seria el millor. Amb el vist fins ara no m'imagino com podrà fer-se un recopilatori de frases afortunades!

Joan Arnera ha dit...

Ja ho vaig escriure, Dessmond, i he llegit els teus comentaris. Però crec que el Marc té efectivament raó. El vídeo és tendenciós i demagog. Que la immigració és un problema (jo, amb franquesa, molt poques virtuts li veig, però com que és un fenomen indeturable, cal assumir-lo amb condicions i amb certa bonhomia) és evident, però la imatge de la notícia al diari és molt molt molt cutre, la veritat. És penosa, ho sento. El vídeo és una anècdota, però és indefensable, i aprofitar els atacs al vídeo per criticar els que l'ataquen de no voler parlar de la immigració em sembla que no ve al cas.
Cal parlar de la immigració, doncs d'acord, parlem-ne i plantegem les coses bé. Però si el primer vídeo electoral que fas hi fots el titular del moro dolent que no deixa la nena fe gimnàstica, cony, doncs és agafar les coses per la banda del socarrament, tu, una imbecil·litat.
Apa, matem-ho, tanmateix, però aquí em sembla que no tens pas raó. Em sembla que ara barreges la gimnàsia amb la magnèsia (o la demagòcia amb la reflexió).
Salut

Enric I. Canela ha dit...

Arribo tard al debat. En algun moment he comentat que el vídeo no és xenòfob, simplement és un error, a mi no m'agrada perquè no em sedueixen les parts negatives de les coses. M'agraden les propostes optimistes, crear il·lusió. Hi ha moltes més coses a dir de la immigració que, com al Joan no m'agrada però cal assumir-la en positiu. Com diuen, cal convertir les amenaces en oportunitats.
I comparar al Duran amb el PP... ni de lluny. El Duran pot ser confederalista, però espanyolista no ho és.

Dessmond ha dit...

joan arnera,
Un spot publicitari és sempre tendenciós i demagog. I aquest video, 40-50segons, no és més que un espot, un tall megacompromit de coses que es volen fer notar en aquesta campanya.
Jo no personalitzaria la crítica, en el sentit que no me l'ha inspirat justament cap dels teus posts. L'he fet pensant en el que he llegit per la blogosfera. Tu pots pensar que és cutre com està presentat en aquest vídeo i em sembla molt respectable. El que em provoca anar més enllà és quan en comptes de cutre surt l'acusador de racisme. Ataca tot el que vulguis per cutre, però no per racista. El racisme és una altra cosa.
Els que avui tracten de racisme qualsevol intent de parlar sobre la immigració, aquests són ben criticables. La immigració no és un tema menor i, per tant, se n'ha de poder parlar lliurement.
Califica-ho com vulguis: cutre, imbècil, m'és igual. Però no accepto que a això se li pengui l'etiqueta de xenòfob. És d'això que va aquest post. I en absolut et pensis que intento fer demagògia. Potser tinc limitacions d'expressió, però cap voluntat de fer demagògia.
Salut.

Enric I. Canela,
El vídeo es pot qualificar de moltes formes: desfortunat, cutre, erroni o kk. De mil maneres. Però quan s'acusa de racisme, poca conya. Jo aquí no hi vull contemportizar, perquè ja portem masses llufes penjades.
Un dels grans arguments per justificar el tripartit fou el de voler trencar amb 23 anys on els governs de CiU havien fet sistemàticament la distinció entre catalans segons el seu orígen. És a dir, racisme. Ho vaig trobar d'una indignitat desmesurada. I ara, torne-m'hi. L'acusació de racisme és gravissima i la trobo intolerable que es faci anar alegrement.
Entenc que es vulgui atacar a en Duran. I penso que ja es defensarà. Ara, hi ha coses que jo trobo simplement inacceptables. Perquè van més enllà de l'atac a una persona en concret. Bastant més.

esparver ha dit...

Si em permeteu el classisme penso que el DVD va ser una cutrada.
El flimet de la (pre)campanya ha entrat a un jardí (pels despistats, en els vaixells del XVI-XVII era el malnom de l'excusat) i al remenar merda és difícil de fer sense sortir-ne tacat.
Els pijo-progres és limiten a omplir de colònia el problema i acusar de racista a qui el mira, ho sigui o no. I, si alguna cosa no domina convergència -menys encara que unió- són els media. Si a això li sumes que el col·legi de periodistes sembla que té la seu al carrer Nicaragua...

Anònim ha dit...

Benvolgut Dessmond, i altres precedents,
Se m'acumula la feina de teloner aficionat. A veure si el cap de setmana l'aprofito.Deixaré pel final un comentari al tema d'en Duran.

Això del video "xenòfob" i "racista" em sembla una exageració, i que no es certa.

Avui mateix llegia com ha reobert, seriosament, el tema de la immigració i la seguretat a Alemanya el president bàvar. Després de la pallisa a l'anda del metro a un avi alemany per part d'uns immigrants.
Reobre i 6 mesures proposades, al Bundestag, d'enduriment penes. A l'alemanya, com ha de ser.
Els socialdemòcrates, com ací les esquerres automonopolistes, salten amb els adjectius contraris habituals. I la majoria de la població ho veu força bé. I s'enduriran les lleis, i ja està.
Feina feta.

I no li diuen racista ni xenòfob al president bavarès. Son massa rigurosos els socialdemòcrates, la premsa i els mèdia. Vaja, no són espanyols , ni peninsulars. Sort que tenen.

I copio l'argument d'en Dessmond. 50 segons d'un video. Coi. I els centenars d'anuncis que ens passen per les teles?Els titllem de racistes o xenòfobs o masclistes, o utilitzadors del cos de les noies?

I acabo, que es tard. El Constitucional espanyol (sent el ponent el magistrat català proPsoe E.Gay) ha anul.lat la qualificació de delicte que tenia, feia 2 anys, negar l'holocaust.

Vaja, en sentit contrari a com van els temps (Austria, Alemanya, Canadà, Suècia, Països Baixos) i la Comissio Europea vol que tots els estats de la UE incloguin, com a delicte, negar l'holocaust.

Diem feixistes als magistrats del Constitucional? els hi diem nazis? els hi diem antijueus? els hi diem goebbelians? No.

Son el constitucional.

Collons, però amb el Duran tot val.

No fotem. O tots moros (mai) o tots cristins (ja han canviat els temps).

Una gasosa que els sociates volen inflar com si fos un avió. Mentre rodalies s'espatlla dos dies seguits altra vegada. Pero no passa res. No els hi podem dir ni ineptes ni incapaços ni pocavergones per amagarse i no dimitir ningu.

Es el mateix que els 20 anys de corrupcio, corrupteles i altres saraos. Primer que es jubili el Sala i el treguin de Formació, després que Movilma tingui també alguna cara visible, i, després, si cal, començarem a parlar-ne.

Josep (sl) ha dit...

La veda d'en Duran esta oberta. a Catalunya el rival a (a)Batré dels socialistes és CiU i el seu candidat en Duran. I els afins del PSC han obert la veda. La premissa és clara qualsevol petita relliscada s'ha de fer servir per carregar-se el candidat.
Per desgràcia i per mal de molts des de files convergents a Masses el Duran els Cau malament (com a mi) i voldrien què fracasses, però ara no és el moment de trinxar lo (per malament que caigui).
Si no el contrari perquè el govern de Madrid pot dependré de CiU si és fa un bon resultat. I un govern de Madrid en minoria és bo pels interessos catalans, per tant ens hem de deixar de infantilismes que la cosa és seriosa.

Jordi Casals i Prat ha dit...

Jo crec que sí que es pot parlar d'immigració, jo ho faig al meu bloc.
També he parlat del vídeo del Duran, que crec que és xenòfob, segurament que bona part d'aquesta percepció és pel simplisme del vídeo.
Però aquest vídeo va més enllà de la xenofòbia, és d'un populisme de dretes indigne per CiU i Unió, si més no la pre-Duran. El vídeo té tots els tòpics del populisme dretà: delinqüencia, immigrants que no s'integren, joventut caòtica...
Hi ha dret a parlar de tot, però també hi ha d'haver dret de titllar al vídeo de Duran de populista de dretes, incloent xenòfob.
Bona nit de reis (dels bons!)

Dessmond ha dit...

Andreu,
Jo crec que en part, aquest reduccionisme es degut a la por perquè les coses estan que ratllen l'empat tècnic i d'altra banda és per mor de la poca talla que volta el món de la política.
Mentre arreu es prén aquest tema com a prioritari, aqui en fem ús com fan els països tercermundistes.
Duran no desperta masses simpaties. I menys ara, que té un peu en algun ministeri. Per això aquesta histèria, gairebé indigna. Però amb la immigració no n'hauríem de fer demagògia. Ens pot fer mal a tots. Hi ha coses amb les quals no s'hi hauria de jugar.

josep(sl),
És terrible tirar contra Duran amb aquests recursos. Però l'historial socialista no hauria de sorprendre massa. El que és novetat és la follia convergent. No sé si hi ha consciència de les conseqüències.

jordi casals i prat,
Jo crec que el vídeo evidentment que pot ser criticable. Fins i tot del que tu vulguis, només faltaria. Però crec que la xenofòbia és un tema molt delicat com perquè es faci anar amb aquesta frivolitat.
No s'hauria de confondre l'amor que puguis sentir per en Duran amb la xenofòbia. Aquesta manera de fer les coses es poden acabar tirant en contra.
Tampoc crec que tot el que no s'autoproclama d'esquerres sigui de dretes.
No he vist això de la joventut caòtica en el vídeo. Jo crec que toca el tema de l'ensenyament, la immigració, balances fiscals, inseguretat i crida a la participació. A mi no em sembla populista ni de dretes. Podria fer-se diferent o amb més encert. Ara, estic segur que ERC també tocarà aquests temes. No crec que siguin temes obviables. Però aleshores no serà ni populista ni dretes.
Molts bon reis! Espero que et portin tot el que els hagis demanat. Salut!.