dissabte, d’octubre 06, 2007

Vels, teles o altres bagatel·les

Hi ha una escola a Girona que té un reglament intern on, entre d’altres coses, diu que no pot haver diferencies entre els seus alumnes per motius de raça, sexe o religió. En aplicació de l’esmentat reglament la direcció del centre va decidir no permetre-hi l’accés a una nena de vuit anys, per dur el vel islàmic. Passada la setmana, el Departament d’Educació va signar una resolució que desautoritza el reglament escolar i la nena ja pot assistir a les classes amb el vel posat.

Aquesta situació ha derivat cap a un debat on sobretot es posa de manifest amb quins ulls d’analfabet es tracten les qüestions de fons a casa nostra. Amb quina mena de facilitat s’opta per un cert populisme barrejat amb la frivolitat.

Tenim un país tossudament anticlerical, que gairebé traspassa el límit de l’estupidesa. Un país on campa el blanc o negre i s’ignora la riquesa pugui aportar el matís. No és un casual aquesta facilitat per veure-ho tot d’esquerres o de dretes, quan la majoria passa olímpicament d’uns i altres.

A la estupidesa anticlerical que ens subministrem nosaltres solets, ens quedem en la més absoluta evidència quan importem religions. Les tractem amb uns ulls encara més grossos d’ase. I el que fa és fer aflorar la frivolitat amb la qual hem tractat fins avui el tema de la immigració. Aquella broma dels “papeles para todos” n’és molt responsable d’aquesta ruqueria present. Ningú ha volgut o ha pogut atacar el problema de fons. La misèria moral de la politiqueria progre ha tapat qualsevol altre discurs que no sigui el seu. I a mesura que la cosa ha anat desbordant-se, s’hi ha anat posant algun pedaç.

Hi ha hagut qui, amb to de savi, ha volgut maquillar la seva ruqueria reduint la qüestió a un tema purament estètic. Un vel no és estètica. Ni cap posat contestatari. El problema sorgeix quan hom no hi sap veure més que això. Perquè no permet abordar un tema complex, on el vel és només un símptoma, un simple indici.

La història ha acabat ratllant el cantó més paradoxal: ha d’acceptar aquest centre diferències per motius de raça, sexe o religió?. Cada dia que passa el problema es va fent més gros. Sobretot pel que fa a les races i religions, perquè en la nostra espècie els sexes semblen bastant acotats. Però tant aquesta multiculturalitat summament estúpida com aquest sentiment analfabetament antireligiós fan que encarem autèntics problemes amb un caparró d’estruç. No parlem de modes. Parlem de religió, per més que alguns ulls no hi sàpiguen veure més que teles o altres bagatel·les.

7 comentaris:

bacus ha dit...

pq és ser estúpid ser anti-clerical ?? en tot cas és estúpid ser anti-clerical i pro-iman però si ets anti qualsevol dels 2 o +, em sembla un decisió coherent. Jo em declaro anti sectes i religions i tot el que pengi d'elles apa. Si els immigrants venen és pq algú els hi dona treball.

bacus ha dit...

ser anti-iman i pro-clergat això si que és estupid.

chamb ha dit...

com sempre , el millor es el Carod.

EL vaig veure en una foto a no se quin diari en el dinar de final de ramadan amb una associació Islamica.

No anirà a cap celebració catòlica no.

Dessmond ha dit...

Bacus,
Jo dic que som tossudament anticlericals. Això vol dir que som molt anticlericals. I ho som tant i tant que ratlla l'estupidesa. Això és el que vull dir i penso que he dit.
Aquest post el que fa patent és que el problema de la immigració no s'ha encarat seriosament. De moment de forma populista, frívola i de resquitllada. La gran immigració és o no és un problema que cal gestionar?. Estem d'acord en que n'hi ha.
Jo em considero agnòstic. Però considero molt beneficiós i positiu que la gent sigui religiosa. Jo ho aplaudeixo. Sobre tot si em respecten que jo no en sigui.

Dessmond ha dit...

Chamb,
Jo també el vaig veure. Vaig pensar de forma bastant semblant a la teva.

Toy folloso ha dit...

Va sortir a la tele una companya de la nena, i va dir que ella feia ús del vel de tant en tant, quan les circunstàncies internacionals ho demanaven.
Caldria haber tret més suc a l´entrevista, em sembla.

Dessmond ha dit...

toy folloso,
Ostres, quina barra no????