dimecres, d’agost 22, 2007

Cap a la Mallorca liberal

Sóc a punt de fumar-me les darreres estones per Mallorca. Ha estat un vist i no vist. Quan veig que no m’ha donat ni temps a desfer tota la maleta vol dir que alguna cosa falla estrepitosament. Ha curtejat aquesta escapada.

Tot i així ahir vam fer un soparillo amb en Miquel Segura, a Port de Pollença. Una vetllada agradabilissima, que s’estirà fins a quart de dues. Sort que l’home l’endemà partia cap a Praga.

A la conversa hi va aparèixer de tot: política catalana, mallorquina, balear, espanyola, en Matas, la Munar, en Pujol, en Mas. En Montilla. En ZP. El PP balear, després de la fuita de’n Matas en direcció qui sap ben bé cap a on...

El cas és que després d’una estona llarga vam arriba a una conclusió que sembla irreversible: muntar un forum de tall liberal a Mallorca. Provocar que el Grup Hayek tingui una presència estable i seriosa a sa roqueta.

Només hi ha una pega: sembla ser que existeix una relació –no escrita- directament proporcional entre pensament liberal i anticatalanisme, a Mallorca. Com més d’això primer, més hi ha d’això segon. Fins el punt que en Matas era el catalanista del PP a les Illes. No m’estranya, doncs, que l’home hagi tocat el dos i no vulgui deixar rastre.

De totes formes això no és motiu suficient per no engegar un projecte com aquest. No crec que haguem d’amagar la catalanitat de res ni de ningú, sigui on sigui. I encara menys davant persones suposadament liberals. O són ments liberals o són simples ments retorçades. Només el temps dirà.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

No se qui es aquest personatge, potser algun dia me'l presento.

Dessmond ha dit...

lola,
Doncs t'encantarà haver-lo conegut. És molt interessant i bon conversador.
Benvinguda al blog.

Unknown ha dit...

Desmond,
de debò que, encara que no em consideri liberal com alguns de vosaltres, us animo a crear un nou Grup Hayek a Mallorca. Qualsevol espai de reflexió serà benvingut arreu dels PPCC.

Salut!

Dessmond ha dit...

Lídia,
T'agraeixo el teu suport moral.
Ara, que et fa suposar que tu no n'ets de liberal "com alguns de nosaltres"?.
Alguns d'aquests també s'han retratat amb en Sala i Martín...
Repeteixo, gràcies.

Lídia Pelejà ha dit...

Dessmond,

Doncs a veure, hi ha moltes coses que em fan suposar el fet de no considerar-me tant liberal com vosaltres: no crec que el mercat hagi de ser l'únic regulador en l'intercanvi de béns i serveis -és a dir, accepto una intervenció estatal moderada-, crec en la recaptació d'impostos per part de l'estat i la conseqüent reDISTRIBUCIÓ de la riquesa, crec en les empreses públiques... et pos o més exemples?
Doncs això, no crec en algunes premisses liberals, i per això, em considero socialdemòcrata.
Ara bé, i pel que fa a la fotografia amb en Xavier Sala i Martín, he de dir que no el considero pas un "mestre" per a mi, m'agrada molt més l'Stiglitz; ara bé, això no treu que no el pugui considerar bo en la seva feina.

Ah, i una altra cosa que no ve tant al cas: tu que vius i/o resideixes habitualment a Mallorca, pel que he pogut deduir en els últims articles... què en penses com a liberal de la destrucció del medi a les illes? Per tot allò del lliure mercat i de la no intervenció en els intercanvis... ja m'entens.

Merci pel comentari,

Salutacions!

Anònim ha dit...

Precisament pq que s'associa liberal amb anti-catalanista fa falta el GH.

Es interessant preguntar-se on es la conexio... a la practica? al cap de la gent? a les campanyes de l'esquerra?

Lidia: qualsevol que hagi tingut el Sala i el Stiglitz com a professors triara el primer com a mestre --- simplement perque en Sala es deixaria una ma pels seus alumnes.

Mikel ha dit...

Doncs sort , perque em temo que us fara falta ;-)

Anònim ha dit...

Pel que he vist, mediambientalment els Països Catalans fan pena en general perquè ens han explotat com el que som, una colònia. El cas del litoral és paradigmàtic de la manera de treure suc sense contemplacions. Les Illes, igual.

Els espanyols no s'ho permetrien, a casa seva.

Lídia Pelejà ha dit...

Reflexions en català (marc),
¿de debò creus que l'explotació mediambiental té més a veure amb quina és la teva identitat nacional que segons la ideologia amb la que entens l'economia?

Sincerament, l'especuladors n'hi ha a tots els països, i en el nostre no se'n salva pas cap... i de ben català.

Vagi bé

reflexions en català ha dit...

Lídia,

No m'he explicat bé. Volia dir que només els vençuts es deixen fer el que ens hem deixat fer nosaltres, amb la participació, evidentment, de molts catalans.

A França això no passa.



Per cert, llelegeixo al 'Diario Ibérico': "El escritor Alfonso Ussía ha exigido a las autoridades gubernamentales y baleares que aprueben una suerte de reconquista militar del peñón Es Colomers (Mallorca), donde "desde finales de julio (...) ondean en la cumbre la bandera republicana y una enseña separatista". Una afrenta que "de haber sucedido en Inglaterra o Francia, por poner dos ejemplos cercanos y libres, habrían barrido las banderas intrusas a cañonazos."

Sense comentaris

Dessmond ha dit...

Lídia,
Pel que comentes, crec que ets més liberal del que et penses. Però no passa res. Això ràpidament se supera.
El clixè diu que un liberal és una mena de marabunta, de cosa abominable. Com ser nacionalista, vaja.
El liberalisme és una filosofia que té més inspiració en la filosofia de caire humanista que la purament economicista. D'aquí s'explica, per exemple, que una de les fonts més gran de liberals que ha hagut a Catalunya fos Esquerra Repúblicana. Bé, aquella que no tenia tants indocumentats en els seus rengles.
Pel que dius de Mallorca. Jo hi vaig habitualment, per qüestions familiars, per les ensaïmades i les sobrassades. Hi he voltat molt i la meva conclusió és que Mallorca està infinitament millor que Catalunya. Infinitament millor.
Això no treu que hi hagi llocs on estaria bé posar-hi una bomba de neutrons. L'interior de l'illa, tan desconegut, és una autèntica delícia. On la cosa és més discutible és en llocs concrets de la costa.
Entenc que quan dius el medi de les illes, vols dir el paisatge.
De totes formes més que el lliure mercat, caldria veure com s'ha fet el creixement a Mallorca. És un cas curiós i dona per bastant més que una resposta a un comentari. Però comença a pensar en clau diferent. Com a catalans, donar les culpes al fet de tenir llibertat hauria de ratllar el pecat.
El que és censurable no és la llibertat, sino el mal ús que se'n fa.

RA,
Jo crec que també és un motiu per tirar endavant el GH a Mallorca. Per trencar tòpics i fantasmes, que ratllen l'infantilisme.
Desconec on pot ser la conexió. Però segurament hi ha fet bastant l'actitud mediàtica. Hi ha un anticatalanisme generalitzat, que pot ser més o menys virulent. Sobre tot a Palma, que és on resdeix el gruix de la gent més desmallorquinitzada -d'origen o immigrada-. Fora vila és diferent, que consti.

Mikel,
Hi tant que necessitarem sort! De totes formes, gràcies!

Reflexions en català (marc),
Crec que tens bastant part de raó.
El fet de ser una colònia fa que el propi país te'l miris amb molt poc de respecte. I ja no parlem des del punt de vista del colonitzador.

Lídia,
Si que hi ha especuladors a casa nostra. Però el fet de tenir la condició de colònia fa fomentar el campi qui pugui.

Reflexions en català,
Crec que a més el Sr. Ussía s'ha definit com a liberal en alguna ocasió. Liberal espanyol, és clar. Sense comentaris, també. Ara, sort que és un liberal!.

Anònim ha dit...

A Mallorca tot va junt: la destrucció del medi la practiquen els 'liberals', la destrucció de la llengua la posen en marxa els mateixos liberals, i la desnacionalització de les Illes s'ha fet per obra i gràcia del Partit Liberal (PP), quasi sempre en connivència amb UM. A Mallorca,
conservació del paisatge, ecologisme, catalanisme i
construcció nacional van junts, és el mateix: és el progrés pel nostre país.

Muntar fòrums liberals és donar ales a l'anticatalanisme. Sopar amb en Miquel Segura, també. Gràcies, companys.