dissabte, de desembre 30, 2006

A BTV és dia de censura

Avui podem trobar aquesta notícia per varis cantons. Per no cansar, només us en remeto tres:

Vilaweb
El Singular Digital
El Submarí

No vull comentar masses coses. Cadascú és prou grandet per fer la reflexió oportuna. El meu ànim simplement és el de no voler silenciar misèries d'aquesta mena. Seria un escàndol majúscul si, en comptes de la progressia, aquest tic dictatorial hagués sorgit de la "dreta". És la "dreta" que només sap fer aquestes coses. Això és el que diu el manual.

Em limitaré a reproduïr la carta que ha fet arribar n’Emili Manzano (l’ex director del Llull i motor del programa censurat) als mitjans. Sort que ens queda internet!:

La direcció de BTV censura la redifusió del darrer “Saló de lectura”

Amics,

com segurament ja sabeu, la direcció del canal municipal BTV va decidir fa unes setmanes posar fi a l’existència del “Saló de lectura”, el programa literari que vaig fundar el mes d’octubre de 2001 i que vaig dirigir i presentar fins el mes d’abril de 2006, quan m’hi vaig desvincular per poder acceptar l’encàrrec del president Maragall d’encapçalar un altre projecte institucional consagrat a la difusió cultural. El programa va quedar llavors en mans del meu equip, sota la direcció de Marina Espasa, garantint així la continuitat dels criteris de qualitat, rigor i independència que várem voler que definissin el “Saló de lectura” desde les seves primeres emissions.


Vos estalviaré, per evidents, les meves consideracions sobre el tancament del programa i sobre els motius exposats per part de la direcció de la cadena per justificar-lo: el pressumpte “desgast de la fòrmula”. Només recordaré que la dita “fòrmula” no era altra que la lectura atenta dels textos i la conversa civilitzada entre autors i lectors. Si m’adreç a vosaltres en aquests moments és per fer-vos coneixedors un fet gravíssim: la direcció de la cadena ha decidit censurar l’habitual redifusió dels dissabtes del darrer “Saló de lectura”, emés en directe el passat dimecres 27 de desembre, i amb el qual várem acomiadar-nos dels nostres espectadors.

Amb la correcció i la serietat que la caracteritzen, i després d’oferir als espectadors una petita antologia del que han estat aquests cinc anys de vida i feina del “Saló”, la seva directora s’acomiadà fent unes legítimes observacions, com a professional i com a ciutadana, sobre el model de ciutat cap el que les nostres autoritats municipals semblen voler conduir Barcelona i sobre el paper que hauria de tenir una televisió pública com BTV, finançada amb els impostos dels ciutadans. L’expressió d’aquests pensaments, ho torn a dir, feta amb ferma exquisidesa i amb tot el respecte institucional indispensable, és la causa de que el “Saló” no arribi aquest dissabte que ve a un bon gruix dels nostres espectadors, que fa anys ténen per costum veure el programa en format de redifusió.

Properament, i gràcies a la iniciativa espontània d’uns espectadors amics del “Saló”, tendreu a la vostra disposició, via internet, aquest programa de comiat en la seva integritat. De moment, jo vos deman que desde els vostres destacats llocs de generació d’opinió qualificada, volgueu bonament ajudar-nos a donar conéixer aquests fets que, torn a dir, em semblen gravíssims a una societat democràtica i en el marc d’una televisió de servei públic.

Moltes de gràcies… i bona lectura!

Emili Manzano


13 comentaris:

l'home de la musica ha dit...

Vaja, com sempre, hi ha gent disposada a enfonsar la cultura.

El que els hi ha pasat en aquests es que no han sigut capaços de portar un programa cultural, suposo per la manca de cultura que ells presenten.

l'home de la musica ha dit...

Vaja, ho sento, es que m'anava com el cul. pensava que no s'enviava.

Dessmond ha dit...

Home de la música,
He fet neteja i ja està. Cap problema.

Anònim ha dit...

Ostres, no m'ho puc creure. Dimecres no ho vaig veure pensant que ho veuria avui. Quina pena.

Anònim ha dit...

Tu ho vas veure dimecres?

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Quan algú té una parcel·la de poder, per petita que sigui, no li agrada que li facin un esternut massa a prop. Per molt que hagin arribat a la parceleta a base de fardar de demòcrates.
Quan s'és al poder o poderet, això de la democràcia comença a fer una certa nosa.
Com dius, sort que ens queda intenet! (espero que per temps).

garmir ha dit...

Hola:
La Btv es una tele de luxe, pero es una expressió més del despotisme il-lustrat del tripartit amb aquest cas, municipal, aquesta mati de dissabte sense anar més lluny feien un recull de petits espais d eles minories llinguistiques que tenim a Barcelona en plan multicultural, es veien una riquesa de medis a la tele, com al nivell de TV-3, tv que m´encanta meés abans amb CIU que no ara, pero es el que deia respecte a BTV, abans surten els de fora que no es preocupen dels problemes socials dels barcelonins. Ja ho dic jo, tot pel poble, sense el poble, aixó de Emili Manzano i el programa cultural es un exemple més, despotisme ilustrat, en definitiva.

Anònim ha dit...

Desil·lustrat...

Anònim ha dit...

T'envio el link youtube on es recull el comiat censurat de l'últim Saló de Lectura.

http://www.youtube.com/watch?v=Uo2qn-KsIxY

Anònim ha dit...

BTV va començar bé, amb una frescor i un agosarament remarcables. S'ha anat espatllant, el Saló de Lectura és el cas més evident de les seves remodelacions. Malauradament, tv3 ja fa temps que empitjora, també. I diria que fins i tot les ràdios 'nostres' no són el que eren, només cal veure el cas de la gran Anaconda i el seu canvi d'horari. El poder corromp, i malmet les iniciatives culturals, també. I sembla que ningú no se n'escapa.

Dessmond ha dit...

Marta,
No ho vaig veure. També he de dir-te que he agafat el sa costum de no encendre la TV.

Pebre,
Cada cop n'estic més convençut que internet ens farà -ens fa- més lliures. Aquesta fe s'em referma en veure la de politicastres que ens maneguen.

Garmir,
Estic absolutament amb el que dius. Despotisme il·lustrat. Justa la fusta.

Marta,
O despotisme a seques.

Anonymous,
Gràcies. Gràcies a internet, també.

Júlia,
Com he dit més amunt jo no miro la TV. Poc que ho feia, ara amb l'absolutisme d'esquerres el poc que quedava és infumable. TV3 és una cosa francament insuportable, per sectària i per manca de professionalitat. Està quedant com una televisioneta local més. Just el que somiava l'Alfonso Guerra, el noi del ribot estatutari.
Ara, també els ho he d'agrair. Aprofito molt més el temps en altres coses.

Júlia ha dit...

Per cert, el que m'estranya no és això de la tele, el que em sorprèn i m'espanta és la manca de resposta de la societat civil, sobretot de determinades elits intel·lectuals, suplements culturals i altres. Suposo que en aquest món els cops de colze i les envegetes també funcionen.

El veí de dalt ha dit...

Dessmond,
vaig llegir la carta del Manzano als diaris i em vaig sorprendre ingratament. Sabia que acabava el Saló de Lectura. El que no sabia, és que amb censura. En fi, seguim a l'aguait.