dimecres, de novembre 22, 2006

“Tunnejar” la política

El “tunning” és un arma de doble fil. D’una banda persegueix una fi molt encomiable: voler personalitzar un objecte –producte?- per tal de treure’l de la seva condició de vulgar rèplica. La industrialització ha fet que una infinitat d’elements entressin en la via de la més absoluta vulgaritat. Fins no fa pas massa, per exemple, el mateix arquitecte arribava a projectar els mobles de la casa que li havien encarregat. Per sistema. Jo diria que el Modernisme és una mostra remarcable de com s’ha d’entendre i perseverar en el camp del “Tunning”.

Però aquest esperit també té el seu cantó més fosc. Potser la imatge més representativa la podem trobar en el sector de l’automòbil i àmpliament parodiada pel Neng de Castefa. No cal que m’estengui massa més en voler plasmar el cantó macabre al qual pot arribar una iniciativa que hauria de ser essencialment lloable.

El Tunning, com a la vida mateixa, té en cada una de les seves versions una llei no escrita que cal saber interpretar. No arriba pel dictat de cap ciència infusa, ni per imposició de mans. Assolir un bon resultat no és precisament fruit de la casualitat.

Topar amb un mestre del tunning és un fet que et regala la fortuna. Però topar-te amb un vulgar tunnejador és el resultat d’obrir la porta de casa i fer un parell de gambades. N’hi ha a patades per les cantonades. El bon tunning porta indefectiblement associat una carrera de sacrificis i rigor, que no tothom està disposat a passar-la. I porta, també, unes quantes obres de facturació impecable que serveixen per veure la direcció en la qual apunta l’oficiant: cap a l’excel·lència o cap a Castefa.

La política catalana ha començat un procés tunnejador. El primer pas consisteix en intentar substituir l’eix nacional per l’ideològic. Aquesta voluntat de substitució la veurem confirmada en aquesta segona legislatura que ben aviat tornarà a protagonitzar el tripartit, al seu tomb, tunnejat ell en l’Entesa.

L’art del “Tunning” a la política només hauria de ser permès als grans genis del país. Podem suportar que un cotxe, un armari, una capsa de galetes o una catedral pugui acabar engreixant els rengles del mal gust . Però una obra de govern mal tunejada és pura i simplement una catàstrofe.

Espero de forma sincera, rotunda i egoista que Catalunya compti en el proper govern amb una fornada de genis. Perquè aquest cop tindran les mans lliures per tunnejar-lo de dalt a baix i la seva obra afectarà directament al dedins d’aquest país. Com així ha de ser.

25 comentaris:

Anònim ha dit...

Però com saps que l'eix nacional hi era abans que l'ideològic?

En el cas que així fos, de debò penses que aquesta és la primera vegada que l'ideològic passa per damunt del nacional?

Quins arguments tenim, els que creiem que el nacional hauria de ser el primer, per fer callar, no ja els de l'altre equip, sinó els del nostre mateix equip? (I parlo dels dos equips nacionals, que tampoc és que ho tinguin massa clar a nivell intern, justificant injustificables).

Per últim, perquè els tomàquest no tenen gust de tomàquet?

Bondia Dessmond.

bacus ha dit...

Jo crec que inclús els que només volen veure l'eix nacional tenen altres prioritats.

Mirem les prioritats d'una persona.

1er ell mateix
2on la seva família més pròxima
3er els seus amics
4rt el seu país
5é els companys de feina o de gremi (classes)

alguns poden canviar d'ordre el 2n pel 1er, o el 5é pel 4rt.

Per tant la prioritat avui en dia és la butxaca i la butxaca no està a l'eix nacional, els que més tenen volen tenir més i mantenir el seu nivell de rentes i els que tenen poc volen millorar.
Aquí els interesso xoquen pq mercedes per tothom és impossible.

Mikel ha dit...

Aqui l´uni ceix que importa es el dels vots ja sigui ideologic , nacional o de "pantalonsavall"

bacus ha dit...

jo no tinc fills però penso que algú amb 2 dits de front posarà la vida i el benestar dels seus fills per davant de la nació.

En el cas de dona+sogre entenc que en algun cas sigui prioritari l'illot de perejil als vincles administratius amb elles...

garmir ha dit...

Hola:
Dessmond tens raó, fa poc per internet vaig debatre(intercanviar opinions via blog) amb un membre de ERC , retrent-li haver venut la nació a un espanyolista del PSOE-PSC, i em va confirmar que ells el que voldrien es un eix dretes-esquerra nacional com a camp d´actuació ho sigui ERC aspira a ocupar el espai del PSC i agafar una mica de CIU, "toma tunning" el que volen fer aquesta gent en uns anys.

Mikel ha dit...

Ei Garmir , evidentment no tots els erkis volen aixo , la majoria volen independencia i punt.

Dessmond ha dit...

Perdedor,
Molt simple: tu abans vas sentir mai dir que era un govern de dretes, de centre o d'esquerres?. L'eix ideològic brillava per la seva absència.
I els tomàquets encara els tenim cardats. Com els pebrots.

Bacus,
Mercedes per tothom, impossible. I sort d'això. Jo no el voldria ni regalat.
Crec que comfons, com fa molta gent d'esquerra, que si parles de nació no pots parlar de benestar social. Trobo que és un discurs masssa coix. Una cosa no és incompatible amb l'altra, no fotem!.

Mikel,
Està clar que els vots són el que importa. La política té aquestes coses. Però ara el problema el tenim de lideratge polític. A totes bandes.

Garmir,
El problema d'ERC és molt gran. Volen fer veure que Catalunya nacionalment és plena o absolutament morta. I en política cal tocar molt de peus a terra i ser molt realista. No saber per quina via has de triar pot ser una catàstrofe, sobre tot si tens la responsabilitat de governar.

Mikel,
Però mentre això no arriba, que coi fotem?. La independència no s'aconsegueix somiant-la.

Papitu ha dit...

Al meu entendre l'eix ideològic ha existit sempre, com sempre ha existit l’eix nacional. És a dir, les polítiques d’un o altre es poden emmarcar, sempre amb matisos, tant en l’eix ideològic com en l’eix nacional. Així les polítiques de CiU encaixen força bé en un perfil catalanista conservador, sinó ja m’explicaràs amb qui s’ajunten CDC i UDC a Brussel•les. La política catalana, quan governava CiU, girava al voltant de CiU i no al voltant de cap eix nacional. CiU feia i desfeia (fins que va tenir que pactar amb el PP), i la resta es dedicaven a fer oposició amb més o menys encert. L’únic “tunneig” que pateix la política catalana és que CiU ha deixat de governar.

Anònim ha dit...

Jo crec que el problema està que els polítics estan allunyats de la gent i tenen una gran ansia de poder i per això faran tots el "tunnigs" i cabrioles per aconseguir o mantenir aquest poder. El fotut del cas és que menteixen, la gent o sap i ells saben que la gent sap que manteixen... Redeu, redeu, redeu... Que una persona arribi a la meva edat i estigui tan cremat...

bacus ha dit...

Mercedes per tothom, impossible. totalment d'acord per tan millor una vida més austera per tots i similar en benestar....
i fonemental canviar l'actual felicitat=mercedes a felicitats a altres coses.....

només canviant el sistema economic sino que es necesita un canvi intelectual de la societat profunt....

rebat l'article per on falla i per on és utopic,,, no creus que seria millor una societat així que la de si triomfes tens mercedes i sino treballa de chacha per tirar endevant ??? jo he analitzat molts model però em nego a acceptar que qualsevol model classista... tots som necesaris per tant vivivm +- igual.....
http://www.terra.es/personal5/itaka2002/temes1/chomsocanarq.htm
alternatives ???


no acceptarè mai cap model classista uns amb mercedes i altres no... a més pensa que anem cap a la robotització de la producció... que pasarà quan no fagin falta xinesos per produir i amb robots sigui suficient de que viurà la gent ???

el famos cercle capitalista, produccio (inversió-"empresaris)-treballadors (salari-producció)-comerç (botiguers-mediamarket) i la roda segueix...

si canvies treballadors per robots o xinesos qui comprarà al comercians els productes del empresari ???? la roda es trenka, l'empresari pot produir "buena, barato, bonito" però si la població no te diner per comprar/consumisme tot peta....

el capitalisme avui en dia està maximitzant molt els beneficis i si no hi ha comprador tot s'en va a la merda encara que produeixis a la Xina.... amb 1-2 anys seguirem igual numeros macro ok pero en 10-20-30 que pasarà????

bacus ha dit...

--ja veig tots amb l'opi barça ---- deu ni dó..... amb aquesta gent tinc que construir una societat nova....

Jo crec que no és pot collar massa als empresaris però tp als treballadors ni als comercials ??

la teva catalunya en 10-20 i segons el hayek quina és???
produir a Xina i vendra a la clase mitja alta a USA ??

produir aquí i+d i produir força bruta a xina i vendre aquí i a la resta del món???

home, esteràs d'acord a mi que no tothom te cervell al igual que no tots som mark speeds i tb que es igual de necesaris un senior a una empresa X que un escombriaire pq tot funcioni, trenkar la roda del capitalisme significa la guillotina, no tireu molt de la corda pq per molt i+d utopic, a ningu li agrada treballar de minyona...

bacus ha dit...

ni estabilitat a les 3 potes de la roda capitalista ni osties....

mentres us extasieu amb el -trow to the lions bcn----

altres preparem...
static.flickr.com/103/287127578_1e94fe5fec.jpg

no hi ha altre solució forces anti-represeives exercit+mossos defensant el mercedes i la propietat privada contra la majoria buscant el seu mercedes o equitat... un cop les masses estan embojides fes-lis entrar el misatge teoric anarkista, t'arrenkaran el braç d'una queixalada.....

Dessmond ha dit...

Bacus,
Per sort la felicitat autèntica no és el mercedes. La felicitat autèntica la pot proveïr una plata de canalons. No cal gaire més.

A ningú li agrada treballar de minyona? Ho podria discutir. Hi ha qui no pot treballar d'altra cosa. I no passa res. No crec que té de dolent ser minyona.

La meva Catalunya en 10-20 segons és una Catalunya Lliure. La del Hayek aniría per aquí. La llibertat és el millor per lograr la realització individual i la col·lectiva. El liberalisme no parla del que tu retrates. Simplement parla de llibertat. No solament no parla de la injustíca sino que la repúdia.

A mi tampoc m'agrada el barça, però en Hayek no ho sé pas...

bacus ha dit...

ja però d'alguna manera el liberalisme diu - si pots tenir el mercedes disfuta'l i sino accepta la teva vida...

però aquest sistema possa com a progrés aqui tens la pastanaga (el mercedes o la picina) esforçat per arribari és "possible" però tots sabem que no es possible i pq tot funcioni no és només tenir la picina i el mercedes sino la chacha treien la pols...

crec que amb estadistiques +- fiables és necesiten 7 pobres (chaches) per 1 ric (mercedes a toka teja no a plaços).... el que no m'agrada d'aquest sistema és que hi ha una pastanaga que pots arribar (alguns amb més falicitat herencia) i d'altres per molt que suin mai i arribarant...

prefereixo que la societat visqui +- igual (ericsson stoock-holm sou 35.000-60.000) pq ensenyar una pastanaga malament pq li envies el misatge aixafa al vei i busca la pastanaga.....

Actualment estem amb busca la pastanaga i la resta que és foti...

Jo "Proposo" vivim +- igual i que la pastanaga sigui arribar a la lluna... o altres metes però que no siguin individuals....

ho demostra que quan hi ha una vaga d'escumbraries i el poble és un fotimer ... tots els treballs són necessaris.... això en un sistema keynessià-tenkat encar agunata....

però un hayek només europeu és més facil produir a romania (romania+bulgaria membres de la UE el 2007) que aquí si extendim el sistema al mon---- molta gent anirà al atur pq només tenen la força que ja es molt per treballar... que farà la pagesia ???

tu imaginat (20-3o) que tots els treballs fisica (tiempos modernos) ho fan robots aquesta gent a que es dedicara si a sobre tenen que competir amb salaris a la xina i més endavant ja no faran falta ni xinesos seran robots..... el r+d pot ser una bona opcio pero mai tota la societat servir+a...

bacus ha dit...

quan el treball físic el fassin robots el sistema actual peta......

Dessmond ha dit...

Bacus,
També hi haurà la cultua de l'oci.
Si hi ha llibertat, ja es trobarà una alternativa al sistema actual. Tampoc és tan vell.

bacus ha dit...

http://www.psan.net/pagina.php?id_article=113

feixisme i capitalisme... objeccions apart com el sistema de la pastanaga i el burro...

http://www.psan.net/pagina.php?id_article=470

estic d'acord en bona part, però penso que la guerra civil catalana/espanyola queda en segon terme i tot el merit es per la gencat i companys... si companys aixecava el puny amb orgull però massa nacionalisme i "poc" socialisme real...

J. Negrín a finals del juliol del 1938, molt aclaridores de la visió que tenia sobre el fet nacional català: «No
estoy haciendo la guerra contra Franco –deia Negrín al sotsecretari de la Governació Rafael Méndez– para que nos retoñe en Barcelona, un separatismo estúpido y pueblerino. De ninguna manera. Estoy haciendo la guerra por España y para España. Por su grandeza y para su grandeza. Se
equivocan los que otra cosa supongan. No hay más que una nación: ¡España! (...) En punto a la integridad de España soy irreductible y la defenderé de los de afuera y de los de adentro». Tot un exercici de democràcia, amb unes opinions d’un nacionalisme espanyol i d’un anticatalanisme, que eren compartides pel president de la República, M. Azaña, i contingudes en el llibre del qual és autor, Dialogos de la
guerra de España.

el de sempre republicans d'"esquerres" o de dretes ceda etc--- pensen el mateix....

si entenem que esquerres eren apatrides i republicans catalans l'enemic és la república española de sempre----

Oriol ha dit...

Totalment d'acord, pots tunejar el govern però així com l'objecte del cotxe per molt tunejat que estigui és el de la mobilitat, el del govern és governar-avançar cap a un món millor. Un error de tunning en un cotxe es substitueix i problema solucionat, en un país implica un endarreriment, no només econòmic i tecnològic, sinó el que és més greu, a nivell sanitari.

bacus ha dit...

per molt tokat del bolet que fos companys plantar cara al republicanisme "d'esqerres inclos el PCE" i el de dretes la ceda l'inasagasti carlí declarat altres merdes com les catolics alfoniants etc.."""

segueixo insistin que el hi havi 2 fronts el anti-feixista i l'anarkista i a l'altra banda hi havi el imperialista-republicà español recolzat en part pel PCE i el front català.....

però penso que encara que el front català i l'anarkista tinguessin diferents objectius mai cap d'ambdos es van enfrontar i l'enemic sempre va esser la republica española d'esquerres o dretes i la stalanista... l'enemic és i sempre serà el PSOE, el PCE-satalisnista, els republicans federalistes o no... tota la purria espanyola sempre serà el front principal.... pq desde els apatrides anarkistes i els d'estat català encara que després ens matem a mort rebutjarem españa pet molt fedreral que sigui ni amb III república inclus dins la federació sobre pobles iberics nomes puc acceptar que sigui la FAI altres merdes anem a la guerra... no-sistema no però el meu sistema trenka molts estatus de vida i és millor dir-ho no-future que no-sistema...

bacus ha dit...

macià el "moderat" proclama la republica española en general i a cat la republica catalan a dins la federació dins el pobles iberics...

però companys proclama l'estat català independent dins de "res".... la gent que diu que companys i macià el mateix crec que estan errats... per molt tronat que fos companys l'home proclame l'estat català independent i macia dins els pobles iberics.........

bacus ha dit...

per mi a companys se li pot tirar la merda que es vulgui... jo mateix he passat per un psiquiatric amb camisa i tota, però és l'unic que ha proclamat l'estat català...

si si no no...

Pujol amb 23 no ha mugut ni una ungla per l'estat... ara no toca, vivim bé, no som extremistes... avui en dia tenim la catalunya de pujol... tenia el mateix poder que companys i segons ell proclamar un estat no es un atribució de president de la gencat.....

pujol=botifler, companys=boig, macià=boig-conservador...

un estat és proclama sense pensar en el nivell economic... podriem dir que és proclama per collons i convicció pq soc president de la gencat... pujol no ho ha entes mai.. i si teniem cataconya en part és per ell.... i el seu conservadurisme.....

bacus ha dit...

es estupid que tots els nous presidents vulguin la cadira de macià i companys per despres baixarse els pantalons i aplicar vaginasilin.....

el despatx de macià i companys a palau nonés serveix per proclamar republiques o estats qualsevol altre interpretacio inclos gandi-carod que llogui una solució habitacional de 30m i administri...


l'habitació que ha trepitjat Jaume I i anteriors no és bones vistes ... sino que l"esperit" t'impregna i surts al balcó a proclamar estats o republiques (gracies pujolet has enfortit l'esperit de jaume I, maragall no diem però no era nacionalista)

bacus ha dit...

http://es.wikipedia.org/wiki/Trol_de_internet

bones formes les que vulguis... discutim sobre idees i no sobre dreta o centra detra (esquerra) si no del fonaments que construeixen la societa... per mi qualsevol punt de vista es Benvingut però d'entrada que no vingui amb cap realitat absoluta (capitalisme-democratic)...

parlem sense limitacions tothom tindra el seu punt de vista i per això discuti sobre els fonaments lliurament és el que ens fa humans... segurament cadescu seguirà amb la seva teoria pero haurem escoltat les alternatives....

em podeu dir el que volgueu però troll no pq auqest blog entenc és de coneixament i no he insultat a ningu només he exposat les meves ideess.... ataken a altres si .... però això és un dialeg.-......-´.- salut i peles...

Dessmond ha dit...

Papitu,
CiU mai es va declarar com a govern de les dretes ni els centres ni les esquerres. Això, en principi, fa difus l'exi ideològic.
I el tripartit, d'esquerres, el posa damunt la taula. Clarissimament. I el tema nacional queda al calaix.

garmir ha dit...

Hola:
Una cosa està clara CIU alguna cosa tè que ser , aixó de reduir-se a dir estimo catalunya sembla una mica infantil, durant 24 anys va estar la construccio nacional combinant liberalisme amb socialdemocracia, peró.... i al futur , amb el tema d ela inmigracio CIU pot fer com el Vlaaams Blok de Flandes , pot guanyar vots encara que la acusen falsament de xenofoba, no ho se en tot cas jo torno a confiar en CIU per el nacionalisme etnic evitar que un xarnego com montilla sigui president quan encara a molts catalans ens falten moltes coses a nivell laboral etc.... llàstima que ERC no ho vegi aixi i al final Montilla es president . CIU ha de canviar peró cap on???