dijous, de setembre 07, 2006

Jo també vull un estat propi
Vendre sobre plànol

Intentar vendre una casa abans de fer-la és un gran negoci, si n'ets el promotor. Es podria dir que, en un cert sentit, l’operació té risc cero. I el gran avantatge és, que a més, el comprador et finança el projecte. És a dir, que fas els quartos amb diners que no són teus.

D’un temps ençà, de tan “calent” que està el mercat, vendre sobre plànol no és tan negoci. D’un mes a un altre una propietat –terreny o immoble- pot arribar a revaloritzar-se en molts cassos fins un 30 per cent. Una absoluta bogeria. Una operació feta només amb papers significa que pot estirar-se un any en el temps, amb la qual cosa el promotor pot no guanyar –diferent a perdre!- tota la revalorització d’aquest període.

D’un temps ençà, també, tinc la sensació –fonamentada- que a nosaltres, els catalans, ens volen fer comprar sobre plànol. Per exemple, tota la posada en escena sobre els mil dies d’obra de govern –quan encara no feia els mil dies- n’és una de les darreres. El bombardeig que rebem per tots cantons, m’ho confirma. Tot el paper encartat aquesta darrera setmana pel govern, als diaris no fan altra cosa que insistir en la mateixa direcció: vendre coses que encara els queda molt temps per ser un tangible. Dos anys i escaig no donen, en absolut, per palpar tot el que s’hi diu. O perquè era cosa que no l’ha fet aquest govern o perquè encara resta molt per a que realment puguin veure la llum. Però vendre les coses d’aquesta forma et permet ratllar el miracle.

Avui la darrera conseqüència de vendre sobre plànol, en titular a l’Avui: “El ministeri d'Exteriors obliga Maragall a ajornar el seu viatge al Senegal”. El venedor ens havia dit que amb aquest Estatut, Catalunya logra eliminar gairebé l’estat espanyol del nostre territori i que, per exemple, en una matèria com la immigració farem i desfarem. Però quan decideixes vendre sobre plànol, cal ser molt rigorós. Perquè d’operació en faràs una i la resta, per més que intentis engalipar, quedarà en paper mullat. No hi ha res pitjor que generar desconfiança intentant vendre sobirania de fum.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Dessmond, mentre aquest pais sigui una sucursal o una colónia de Madrid, poca cosa es podrà fer. Aquí es proposarà i allà es decidirà

Anònim ha dit...

Et felicito per la comparació, ja que realment fa molts anys que comprem "sobre plànol". I de la mateixa manera que els passa als constructors, cada manera surt menys a compte aquesta manera de fer.

I l'exemple que també quadra perfectament amb el titular ens el va donar ahir la Marina Geli inaugurant el solar de Via Augusta on s'hi emplaçarà un edifici de serveis. S'hi emplaçarà el que vulgui, però la sola imatge de la consellera davant d'un solar buit... doncs home, denota el que denota.

Dessmond ha dit...

Avi,
Realment som una vil sucursal. I espera't la que ens pot caure!

Karbeis,
Més que política social ens hauríam de mentalitzar que en realitat fan política tril·lera. És simplement escandalosa aquesta forma de governar.

Anònim ha dit...

Hola Dessmond,
Molt bona la comparació, et superes!
Jo també vull un estat propi, un estat on els que ens manen, siguin del partit que siguin, puguin decidir per ells mateixos on van i on deixen d'anar; un estat sobirà, i no com ara que, tot i el marevellós estatut, hem d'estar pidolant els nostres calers a Madrit; un estat sobirà...
(discurs ja gastat)
Salut per a tots!
Dafne!

Anònim ha dit...

Ostres, trobo que has fet una compraració molt bona i fonamentada!

bacus ha dit...

-Catalunya guanya amb la OPA de GAS (seran els accionistes de GAS)
-Defenserem els drets dels espanyols a Bolivia-Repsol (seran els dels seus accionistes escampats per tot el món)
-Abertis-ACS-La caixa (segurament) es un gran pas per l'home i catalunya els italians pagaran els peatges als catalans (abertis=catalunya).

i això de la foto del solar buit és bastant típic entre polítics com inagurar l'ave 435 vegades i a partir de le bolou els francesos 500 més fins a lyon...

és igual de quin color polític siguin es questió d'enredar al votan més manipulable que al final són els que treuen i posen governs..........

l'home de la musica ha dit...

Estic amb l'avi...;)

Anònim ha dit...

Molt bona la comparació, Dessmond. Com diu l´Avi, mentre siguem una sucursal de Madrid, malament rai.