divendres, de setembre 08, 2006

TV3, la quasi local

Mirar la televisió al migdia és un clàssic. Però és, també, un error. De fet cada cop més penso que l’error de debò és obrir-la a qualsevol hora. Els telenotícies com a eina informativa tenen una funció nul·la. Informar és l’anècdota. En realitat vessen notícies que podrien ser qualsevol cosa menys això: notícia.

Ahir en va aparèixer una d’especialment... patètica?. No entenc com poden mostrar-te una cosa d’aquest calibre i que t’ho intentin fer empassar com a notícia. Suposo que a base de subministrar coses tan noticiables com aquesta, el que realment és notícia t’ho pots acabar estalviant. Aquest sembla que és el segell de la casa a TV3, la vostra.

Un ramat de veïns de Barberà del Vallès estan rabiosos perquè el tigre mosquit els ha triat d’aperitiu. La transcendència del fet és tal que l’ajuntament munta una assemblea per tractar el tema. Penso: quins governants que regnen per Barberà!... . Les imatges s’acosten més a una costellada popular que altra cosa.

Un cop posada en escena la teràpia de grup, l’autoritat competent demana la col·laboració ciutadana i entre d’altres coses definitives, declara: "Intentem que el ciutadà sigui una mica participatiu en aquest tema, perquè és de l'única manera que podem controlar una miqueta més que la plaga no es desenvolupi d'una manera més accelerada". Un cop el regidor de Salut, el Sr. Alfonso Alarilla ha llançat al món aitals paraules, la notícia continua dient: “Així doncs, els veïns s’han vist obligats a incorporar una sèrie de rutines per intentar combatre els insectes, però sense gaire sort.”. Lliçons magistrals d’alta política i màxim interès informatiu, com podeu veure.

Podria ser el conte d’anar a dormir de qualsevol nen. Pinta bé com historieta amb un final que hom pot decantar cap a la tragèdia o el final feliç depenent del mateix humor que la criatura tingui aquell dia. Ara, com a referent informatiu de tot un telenotícies del migdia, només és possible en aquell país on la ciutadania sigui presa d’un atac col·lectiu de mixomatosi. Provocat intencionadament, és clar.

TV3 té vocació de televisió local, però amb una dosi més alta de disseny. Com a referent nacional, fa dies que ens hem quedat orfes. A Catalunya té més sort el mosquit tigre que cap de nosaltres. I als fet em remeto.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Dessmond, com et passes,

De pasta de boniato, m'he quedat, quan he vist el xiringuito que t'has muntat, sense el meu coneixement. Encara estic digerint que la meva vida estigui exposada a la vista de tothom en un bloc de dubtosa decència.

Només et perdono a mitges perquè els enllaços que tens com a preferits estan molt bé. Me'n faig creus de com amb tot aquest grupet de blocaires et dediques a destripar tot allò que s'esdevé sota el sol. Entèn-me: som com aquella mestressa de casa de l'anunci de cafè que als anys vuitanta s'extranyava que el marit en demanàs una segona tassa. "Vaja, què estrany: si en Desmond mai no pren una segona tassa de cafè!". I és clar, el que passava és que el cafè que preparava aquella tia era com aigua xirri, i el marit li anava amb el cuento que no li agradava. Imagina't el xasco que m'he duit quan he vist que sí, que t'agrada el cafè.

Bé, aprofit per dir-vos a tots els que llegiu el meu marit que tot el que explica és vertader i que no tendré compassió.

MaRiNa ha dit...

Ola dona den dessmond!
no sabies res??? ajjaja
weno dintre de tot la noticia del mosqit tigre no es d les pitjors! axo si la van passar pel migdia i pel vespre!

Anònim ha dit...

Benvolgut Dessmond i senyora, crec que això dels blocs s'ha convertit en una cosa massa íntima, tant, que moltes vegades les nostres parelles ni tan sols saben que en tenim un. Aquest secretisme fa que poguem expresar coses que moltes vegades en persona ens és difícil de dir.
De totes maneres penso que és una eina que ens va bé. Tornem a les velles tertúlies de café i això, jo crec que és positiu.
En quan el tema dels telenotícies, penso que mentres els facin al dictat del partit del govern, poca cosa en traurem. Per això jo ja fa temps que intento llegir, escoltar i veure mitjants de comunicació de diverses ideologies, per poder fer-me una mínima idea de com va el pais.

Dessmond ha dit...

Marina,
Em temo que és ella... sí. L'hem ben vessat.
Jo només en vaig veure una emissió. Em pensava que la desvergonya no arribava a tant.

Avi,
He intentat mantenir en secret aquest tema. L'anonimat és imprescindible. Només ho sabian 3 amics meus i li asseguro que és un mal rotllo, que ho sàpigan.
Pel que fa a TV3. Del que em queixo és que les notícies que posen de notícia no en té res. Ja no parlo que m'intentin vendre ideologia! Tan de bo! Ara ens tracten d'imbècils sense intentar dissimular-ho. La informació -encara que sigui tendenciosa- és una altra cosa, benvolgut avi!

l'home de la musica ha dit...

Doncs a part d'aixo, jo visc a 2 km de Barbera del valles, i m'acabes de donar una noticia que no sabia!!!

Dessmond ha dit...

L'home de la música,
Doncs ja pots anar al Lidl més proper i comprar-te autan a granel. Sembla que aquests mosquist són descendents d'algun hipopòtam del juràssic.

Anònim ha dit...

Parleu dels telenotícies de TV3 ("De la nit al dia" ho deixem de banda, encara que ho fan a unes hores que actualment són intempestives per mi per raó de la conciliació de l'horari de descans i laboral, je je)...

Però si us fa vergonya els telenotícies de TV3... Que en penseu del 3/24, que just avui compleix 3 anys en antena?

Jo ho trobo com la cadena informativa perfecta per a la "menjada de tarro"... et deixen anar les notícies que volen, com les volen, i sense temps a digerir-les ni a poder gaudir-ne de visions crítiques... Comença a semblar quan estàs davant la tele (cas 3/24) en realitat estiguis "escoltant" les diverses lectures de la missa del dia... I cal ser periodista per ser presentador del 3/24? Pobres, com deuen de sortir de l'estudi quan s'acaba la jornada laboral, prefereixo treballar de teleoperador...

Dessmond ha dit...

Catarrà,
El 3/24 ni el sintonitzo!

Anònim ha dit...

veig que aquest és un d'aquells blogs en els que només hi ha crítiques. Si us queixeu dels informatius de tv3 què en penseu dels de T5, A3 o La primera????

Per cert, el 3/24 és un canal fet per gent jove dins una empresa pública, en les quals sol ser difícil que els joves tinguin oportunitats (i més en aquest país). Perquè no us foteu amb els programes dramàtics de ficció per exemple (on sempre suquen els mateixos actors/directors) o amb programes com el TVIST o els matins de tv3 (on hi ha un personatge com la Rahola, una mostra de com en aquest país sempre es cau cap amunt).

Dessmond ha dit...

Infim,
Discrepo radicalment en la teva acepcio, de que aquest "és un d'aquells blogs en els que només hi ha crítiques". Critiquem i elogiem. O no. Fem de tot i més. Si llegeixes més posts que aquest, veuràs que hem fet tot els papers de l'auca.
Jo no "em foto" amb altres programes perque no miro gaire la televisió, per salut mental. El poc que miro és el telenotícies. Sóc així de limitat.

Anònim ha dit...

doncs si mires el telenotícies també deus comparar amb els telenotícies d'altres cadenes, no?

No sóc un defensor de tv3 però en aquest país tenim la punyetera mania de criticar TOT allò que es fa. Tan el que es fa bé com el que no es fa tan bé.

Això de que no mires gaire la televisió per salut mental és una mica demagog, no? Quins llibres has llegit últimament? Quines pelis has anat a veure? Estàs segur que tot el que fas a la teva vida és en pro de la teva salut mental?