dijous, de maig 14, 2009

Guanya el Barça, perd Catalunya

Al·lucino amb el paperet de cortesà que ens inculca el Barça. Quines escenes tant indignes i tant pornogràfiques les que ens obsequia aquesta “victòria”. El Rei, descendent de Felip V, va col·locant banderetes espanyoles al coll de bascos i catalans. I la penya barcelonista crida eufòrica: “campions!”. Sembla que només compti la piloteta. Exactament què coi és que hem guanyat?. Resultar més simpàtics a ulls de ses majestats?.

Hi ha algun blaugrana que sàpiga el què significa un Borbó per a Catalunya?. Si el Barça és més que un club jo sóc poc més que una regadora.

31 comentaris:

GOS GÀNGUIL ha dit...

Cony Dessmond!! La gran notícia d´avui és l´espectacular xiulada a l´himne ecspanyol!!! Victòria del Barça=victòria dels catalans. Així de simple si vols, però és així, només cal veure la portada de "El Inmundo". Com cou, i com courà la històrica protesta d´avui contra Ecspaña....
Salut i Pàtria!!

reflexions en català ha dit...

Dessmond,

A mi la Copa me la bufa. A la mitja part (1-1) ja estava satisfet. El que va fer TVE va ser gloriós: amagar les xiulades contra el Borbó i el seu himne, amagar la realitat.

Feu un passeig pels diaris dels no nacionalistes. Quin fart de riure! Això val per deu copes.

Anònim ha dit...

Dess,
la teva idea de que el Barça hauria de baixar a segona divisió pel bé de Catalunya, no crec que aquests dies tingui molta acceptació entre la massa culé...
Aucanada

Dessmond ha dit...

Gos Gànguil,
Sí, la xiulada fou espectacular. Però després de bordar, tots, catalans i bascs amb el cap cot i a lluir la bandera espanyola que amb tant de goig els va encolomar el Borbó.

Reflexions en Català,
Doncs si sabessis com me la bufa a mi...
Insisteixo que aquest no és el tema. Em sembla que ens perd l'estètica. Tot això es pot fer amb dignitat en d'altres moments.

Aucanada,
Estic molt al·lucinat. Molt. Crec que aquesta massa culé m'inspirarà el proper post al Bloc Gran del Sobiranisme. I referma encara més la meva teoria a partir de l'agre experiència.

Josep-Empordà ha dit...

Com digué un afamat "filossof" dit Johan Cruiff: "futbol es futbol!".

Altres, inventors d'una cosa dita Marxisme (no del bó, aquell que es deia Grouxo Marx sino l'altre, en Karl Marx) deian que la religió era l'opi del pobles.

Ara que la religió está passada de moda, está essent substituida pel futbol.

No puc evitar-ho, m'agrada quant guanya el Barça, però una vegada intelectualitzat i destilat per les neurones, tens raó, el Baça a 2ª, i així ens veurem tal com som...i no ens agradarem.

Cordialment.

Jesús (Xess) ha dit...

Podries fer un post explicant en què consisteix aquesta teoria del Barça a 2a??
T'he llegit un parell de cops que feies referència, però no acabo de veure l'avantatge per Catalunya.
Agraït.

Cesc. ha dit...

Benvolgut Dessmó,
La xiulada va ser d' antologia, va fer goig i va servir per internacionalitzar la causa. Que TVE no donés el partit a les amèriques, quan els han dat tots, ja és prou significatiu, de com de previnguts estaven de la que els podia caure.
D' altra banda dir-te que degut al Barça, a l' exel.lent campanya i a l' eufòria patriòtica que desvetlla és el que va esgrimir el Tio Pepe a en Chaves per no fer coincidir catalanes amb europees.
Ho deixaran per la tardor i et pronostico que llavors el Barça no ens donarà tantes alegries, si més no, finalistes o resultadistes.
En Laporta avui amb l' estelada, una bona imatge.
Salut i independència,
Cesc.

Dies de fúria ha dit...

Dessmond, si m'ho permets, i dit des del carinyo i l'amistat sincera... el comentari d'avui és una tonteria incomprensible, o una provocació gratuïta.

Amic, company, que la teva fòbia antifutbolera i antibarça no t'encegui, please.

I si em permets una última reflexió: d'algú de la teva inteligència i finesa política m'esperaria com a mínim que t'alegressis de la joia que estem vivint els teus amics, de la joia que traspua tota la gent d'aquest país.

I no aquesta cosa incomprensible de que si guanya el Barça perd Catalunya. No fotem, collons!

És molt decebedor aquest post, i molt, molt, injust. I gratuït. I saps que no tens raó.

Amb carinyo, però estupefacte,

Elies

Adrià Izard ha dit...

Hola, jo era al camp i et puc assegurar que amés de la xiulada quan va sortir el rei aquest que diuen que ens representa i aquell himne que ja sabem que han censurat. Doncs be,apart de l'extensa i ja famosa xiulada a ambdues coses, durant tot el partir varem estar xiulant que puta espanya. El càntic era com el que cantaven a l'Eurocopa que vi.. espanya però amb el que puta espanya i ho varem cantar més d'una i de dues vegades i totes les vagades ho varem fer amb ganes.
pd: també comentar que la jnc va desplegar una gran bandera (que no s'ha vist ni per tv3, censura Montilla) i a la bandera posava dues nacions lliures fora d'espanya o quelcom per l'estil amb anglès.

Dessmond ha dit...

Jesús (Xess),
M'ho apunto. Però ho deixaré per més endavant, no fos cas que es malinterpreti, com ja ho ha fet algú amb aquest brevissim post. Amb tanta escalfor és millor deixar-ho refredar.

Cesc,
Consti que a mi també em va agradar la xiulada. Tot i que van mirar de fer-la més light, per arreu. Però insisteixo: saps de quin torneig parlem?. Tota la resta em sembla secundària.

Elies,
Ni sóc antifuboler ni sóc antibarça. No confonguis les coses, justament tu que gastes això de Déu, Pàtria i Honor.

Jo celebraré com el que més la Champions o la lliga. Enguany ho faré perquè guanya el Barça i perquè ha fet un excel·lent joc. Excel·lent. Però la Copa del Rei?. Això és superior a mi, ho sento. Escolta, amb tots els respectes, també: per qui m'has pres?. Em demanes que em sumi als carros que traspuin tota la gent del país, així, sense més?. I si el país es decideix tirar-se per la finestra?. Doncs, d'entrada, no. Primer m'ho penso i després decideixo. En aquest cas, no. La meva pàtria i el meu honor no em deixen. Déu m'ha donat carta blanca.

Estem iguals, doncs. Per a mi també és molt decebedor veure segons qui aspirant a ser "Campions". Hòstia, que parlem de la copa del rei!.

Dessmond ha dit...

Adrià Izard,
Jo vaig veure la pancarta. No em facis dir exactament per on, però la he vist. La signaven la JNC i dos entitats més, em sembla que basques.
Segur que l'ambient era indescriptible, però és que jo no em refereixo a això, sinó que em sembla impossible perder el cul per guanyar la copa del rei. Sabem o no sabem de quin coi de rei parlem?. Bé, jo això no ho entenc.

popota ha dit...

"Exactament què coi és que hem guanyat?. Resultar més simpàtics a ulls de ses majestats?."

Cof, cof.

Dessmond ha dit...

Popota,
Te'n pots enfotre, però què coi penses haver guanyat, amb la copa del rei?. És que jo flipo. Catalans i bascs ajupin el clatell per a que un Borbó els col·loqui la bandera espanyola és un espectacle de dos rombes, mínim.

Dies de fúria ha dit...

Dessmond,

el que no podem fer és posar-nos estupendos i perdre de vista el món, la realitat. El Barça no pot optar per jugar la copa o no fer-ho.

Hi està obligat. Si no la jugués, tampoc podríem jugar ni lliga ni champions

Quan siguem independents, llavors ja està, però fins llavors, la copa porta el títol que porta, el meu títol universitari és en nom de qui, el meu passaport diu que sóc del regne que bla bla bla.

I veig que no m'entens en el que et deia. Si fas un post que dius "guanya el Barça, perd CAtalunya", home, doncs què vols que et digui... no és gaire agradable, sobretot quan l'argumentació és tan marciana, des del meu punt de vista, com si diguessis que no puc exercir la meva professió perquè el títol universitari el signa el rei.

Tampoc entenc a què ve la invocació d'això de Déu, Pàtria i Honor... ???

Hi ha moltes coses per les que hem de passar mentre no tinguem estat propi. D'altres hi passem perquè volem, i aquestes són les que hauríem de combatre mentre no tinguem l'estat, però mentre lluitem per tenir-lo.

Crec que val la pena gaudir amb la gent d'aquest moment. No l'hem viscut mai, és històric, i tot i que sigui una cosa tan "poca cosa" com el futbol, és un sentiment que portem molt endins i que trobo gratuït menysprear dient-nos que estem fent que perdi Catalunya, que estem fent mal a Catalunya.

Això no és així. NO ho és de cap manera. NI em sembla que perquè el Barça vagi bé i la gent disfruti estem "suïcidant" al país. No fotem!

El Barça és el primer i més gran ambaixador de Catalunya i de la nostra causa. Moltíssima gent coneix Catalunya a través del Barça, i sap del que passa aquí pel Barça.

Poc abans de l'eliminatòria amb l'Olympique de Lió, la revista francesa France Football va venir aquí, amb un periodista i un fotògraf. I va parlar amb el club, amb jugadors, amb la Plataforma proseleccions i amb mi i el president de la nostra penya. De l'hora d'entrevista, tres quartes parts van ser al voltant del sentiment de catalanitat vinculat al club. Els milions de lectors de la revista, a tot el món, van llegir coses que probablement mai havien ni tan sols imaginat.

No fem servir arguments hipersofisticats, però la gent entén que el Barça és més que un club i que al seu darrere hi ha un país, un poble, amb un conflicte polític rellevant.

en fi. Això és massa llarg per a un comentari a un post. No tinc cap intenció de convèncer-te a tu ni a ningú. Però m'ha semblat fora de lloc que ens acusis de fer perdre a Catalunya.

Això no és així.

I què collons, jo m'ho passo de conya i disfruto enormement amb el Barça, i més enguany que estem fent història. Futbolística, però història. Això també compta, les coses que fan felices a la gent.

Apa, enjoy!

Elies

PepMB ha dit...

Acoten el cap davant del rei, i alguns estan acostumats a portar la bandera espanyola a sobre, mentre juguen a la selecció espanyola.

Però bé, em fot espanya tot i no ser especialment republicà. I l'historia és la que és. El rei actuàl el va recuperar Franco, i és descendent de l'odiat Felip V, també és cert que l'àustria ens va deixar tirats quan va tenir corona, el porc! Però hi ha més culpables: Carles I d'espanya per ser el primer centralista absolutista. El seu pare Fernando per inventar-se espanya. Ramón Berenguer per emparentar amb Aragó. La mala sombra de Martí l'humà que no va deixar cap hereu legitim i ens abocà als Trastamara. Simón de Montfort, el seu rei francès i el sant pare que el va unir, que a més d'aniquilar als Catars van matar Pere II i la posiblitat d'un gran imperi Català-Occità.

Al final com l'història ens porta on estem, jo crec que s'ha guanyar, la lliga i els que sigui, i fer escandol i pixar-nos-hi amb forces estelades i forces xiulades, perquè si guanyem nosaltres no guanya cap espanyolista. I si algun despistat n'és del barça doncs allà ell.

Tampoc criticaría al barça, prou que es pronuncien com a club. No oblidem que és una empresa i es tracta de fer diners aquí o a fora. Lo més molest de tot és que la gent, catalàns, canten amb castellà. Això si té prebrots.

Miquel ha dit...

El Barça fa bé la seva feina, no només juga les competicions que les espanyes organitzen propagant aquest catalanisme laportista tan contudent, sinó que a més a més s'hi passeja i es permet el luxe de xiular l'himne i cridar en contra Espanya davant de tot l'estat i del rei imposat.

Em fet embravir el reaccionarisme espanyol com poques vegades s'havia vist abans, n'hauríem d'estar orgullosos.

Josep (sl) ha dit...

Dessmond: Exactament, Guanyar la Copa del Rei; xiulant Rei i himne. Això emprenya i molt a les espanyes.
On el comentari tou és "por què c... juegan a la copa del rey". "Ahir un del col·laboradors del programa AR va insultar a la gent de Mestalla amb la condescendència dels altres tertulians.
I no és va disculpar. Lo bo és què ningú del Barça i l'Atlètic tampoc. En Joan Tardà ja s'havia disculpat a Hores d'ara quan: "El morí el Borbó".

Josep-Empordà ha dit...

Per possar pau, diré que m'ha agradat especialment la opinió de'n PepMB.

I diré que potser tots en tenim una mica de raó, però que el cementiri és plé de gent que tenia raó.

popota ha dit...

"Te'n pots enfotre, però què coi penses haver guanyat, amb la copa del rei?. És que jo flipo"

Amb la copa del rei, res.

Amb la xiulada, l'auto-gol de RTVE i la confraternització abans i després del partit, bastant. Tu pots parlar d'un partit de futbol, o de les medalletes, però el fet rellevant a nivell polític -o sia, el fet rellevant- és que el successor del Caudillo es va emportar la xiulada més gran de la seva vida. Que el partit acabi 4-1, 1-4 o 764-235 no té la menor importància.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Si vares votar la Constitució al 78 amb ella hi anava el Borbó, com si de la torna es tractés, una mica cara per cert la torna aquesta que a més no para de creìxer

Dessmond ha dit...

Elies,
També està obligat a jugar la Copa Catalunya i l'eliminen a les primeres de canvi. Es tracta de fer una cosa semblant.
Justament ara, com no feia temps, es pot gaudir sense haver de recòrrer a segons què. El Barça té en perspectiva la lliga o la Champions. Jo crec que tant de gaudi no te l'acabes.

La comparació amb el teu títol universitari la trobo molt forçada. Tu no tens cap alternativa i en canvi, el Barça si. Va sobrat.

Parlo de combatre, com dius, les coses que hi passem perquè volem. Potser la discussió l'hauriem de tenir personalment. No tinc ganes d'encendre't gratuitament, sabent el que n'arribes a ser de seguidor del Barça.

Crec que pressuposes masses coses, com ara que sóc antibarcelonista. O antifutbulero. El que vaig veure d'aquest partit el vaig trobar memorable, en més d'uns sentit. Que et consti. Però no és el tema.

PepMB,
El teu comentari és francament contudent i prou argumentat. Però insisteixo en que sí, que fem xiulades i ens revoltem sempre que tinguem una escletxa. Però en aquest cas la revolta seria cada any -i no en el moment que s'arribi a la final- a base d'aliniar un equip d'alevins que fossin eliminats a les primeres de canvi. Fer un bon lleig, vaja.

Miquel,
Fem molt soroll i potser per a no res. Després d'acceptar fer vassallatge de tot això no queda res. Bé, un títol per a glòria dels Borbons. Que no és poc. O potser massa.

Josep (sl),
Tu, com a nacionalista, per a què collons vols la Copa del Rei?. És que t'hauria de fer venir arcades. Com a català i com a barcelonista.

Josep-Empordà,
Hahahaha, bona aquesta!.

Popota,
Certament el resultat és el de menys. Fer la gara gara al Borbó, no. Un cop xiulat i tots esbravat, el fet és que acceptem fer-li el joc. Per dignitat nacional se l'hauria d'ignorar, a base de fer-ho evident. Tindries igual d'encesa aquesta Espanya hereva del franquisme i de coses encara pitjors.

F. Puigcarbó,
No la vaig votar. Això no vol dir que no ho hagués fet, cas de tenir l'edat per poder-ho fer. La teva comparació, com la de n'Elies no aguanta amb aquest cas.
Oblides premeditadament el context. Al 78 hi havia un pacte d'estat en marxa. A més de tenir el Borbó fent de florero, el que hi havia en perspectiva era la possibilitat de tornar a recuperar l'autogovern. Aleshores "autogovern" era una paraula amb tot el sentit i contingut que avui s'ha esfumat i podia significar retornar a una situació molt semblant a la d'abans del 1714, des d'un punt de vista nacional.
No s'hi val a fer aquesta mena de comparacions. I menys a pilota passada. La estafa que allò ha estat, t'asseguro que no queda compensada amb els 15 minuts de xiulades i insults d'un partit, en el marc d'un torneig que té per objectiu rendir vassallatge a un Borbó, familia reial que entre els seus mèrits compten el tenir per objectiu exterminar-nos. Aquest, tot i ser més enrotllat, el va col·locar un altre "amic" de Catalunya i defensa coses tan democràtiques com que la llengua castellana mai va ser objecte d'imposició.

Andreu ha dit...

Benvolgut Desmond,

Jo t'entenc, ho comprenc, i té lògica el que dius.
Però també entenc l'altra posició.
AL final, el pluralisme, la riquesa de la societat, es tenir visions ben diferenciades sobre les coses i els fets. Gràcies a Deu. La unanimitat es, en qualsevol àmbit, una falsedat i una desgràcia.

Un dia caldria que prenguessim unes cerveses alguns, posant el tema aquest del futbol a Catalunya sobre la taula perque, evidentment, és molt irracional (el futbol és una industria esportiva i de l'espectacle irracional, forassenyada, ) i les carències nacionals catalanes han fet que el Barça, i es veritat, esdevingués mes que un club, per a una majoria molt àmplia de catalanes i catalans.

Però si ens ho mirem fredament, hi ha excesos, històrics, pijtor que irracionals. Lamentables, col.lectivament. Tenir 3 diaris esportius diaris a Barcelona és un fet insòlit al món i totalment irracional.......i gens positiu. A Can Fanga tenim 3 diaris fets a la ciutat de caire general i 3 d'esportius!!!!!!!!!!! Vade retro, Satanàs. Les audiències televisives depenen dels partits del Barça que doni cada cadena que tingui drets!! Però la realitat es aixi i ens hem equivocat els qui creiem, a la 2a. meitat dels 80, que el Nou Camp ampliat seria mes ciment que gent els diumenges de partit. I sobre això del nom de la Copa, es evident que s'ha dit de la República, del Generalísimo, del Rei, i, d'aci a un temps, si canvies el regim, tornaria a ser e la Republica.

En tot això jo sempre m'aferro al Cambó, gran patriota i gran polític, dels millors moments com a parlamentari: Passarà la monarquia, vindrà la republica, passarà la republica i Catalunya, el problema de Catalunya, seguirà existint. (ALlò del "Monarquia, Republica? Catalunya). La copa es igual. Els futboleros (com jo, i molt i molt, però freds potser perque hi vaig jugar molts anys i també vaig entrenar per regional uns poquets anys) parlem sempre de la Copa. Se'ns en fot si l'addenda es del Rei, del Generalisimo, de l'Azaña o de la mare que va parir Madrid.
Al final, a la vida, el divertimento també es necessari.
El que ja no està tant clara es en quines proporcions..

Ben cordialment, amic,
Andreu

popota ha dit...

"Tindries igual d'encesa aquesta Espanya hereva del franquisme i de coses encara pitjors."

Ni de conya. Si el Barça passés d'apuntar-se, seria atribuït a les èlits blablablabla -sempre que no fos perquè el presi es tirés de la moto i fes un referendum entre els socis-, i tindria la centèssima part de força que la demostració popular viscuda el passat Dimecres. I això sense tenir en compte que, com sap qualsevulla persona alfabetitzada, es legitima molt més el règim borbònic presentant candidatures a les Cortes Generales que jugant la Copa.

Zincpiritione ha dit...

Estic totalment d'acord amb vós, Dessmond. Deu ser perquè, com deia aquell, jo també sóc poc més que una cafetera! ;)

Jaume ha dit...

Dessmond,

Per aquesta regla de tres hauríem de desitjar un mal resultat de CiU o ERC en unes eleccions generals o que directament no s'hi presentessin. No. Mentre estem obligats a romandre a Espanya, Espanya són interessos. Punt. Interessos per Catalunya i interessos pel Barça. I ja està bé de fer-se el conseqüent, que nosaltres som hipòcrites sí, perquè els altres són uns cínics.

Josep-Empordà ha dit...

Jo, depenent de l'hora i el dia, m'apunto a lo de la cervessa de'n Andreu.Segur que parlanr, ens entenem.

Au vinga!, i penseu que jo soc "de comarques", per la qual cosa, ens ho hauriam de "fer venir bé".

Cordialment.

Josep (sl) ha dit...

Quan siguem nacionalment lliures ja voldré que el Barça és trenqui les banyes en la copa Catalunya. Ara per ara participem i en les competicions espanyoles per decret i no trobo que sigui per això que les haguem de tirar (i perdre'ns el gust de irritar al personal en les finals).

La raó és tan simple com: Perquè en el futbol, és a diferència de en la societat; on els últims anys hi ha hagut una medicrecràcia i una llei del mínim esforç i qui és deixava la pell se'l mirava malament.
El fulbol ha estat l'únic lloc on inclús els més progres desitjaven i volien veure a algú guanyant i deixant-se la pell.

A més en tota competició on realment, importa guanyar, qui guanya a més denega als altres la consecució d'un títol.

I per acabar: Què el Barça guany títols és el reflex i la millor conclusió de la bona temporada i els partits en què el club ha fet gaudir a tothom que disfruta de la bellesa d'aquest esport.

Josep (sl) ha dit...

Si a les Espanyes s'han d'irritar per la Copa i el maltracte als símbols. Que sigui amb l'afegit que un equip "no espanyol" se la endugui.

Dessmond ha dit...

Andreu,
S'agraeix el comentari. I faria la cervessa.
A mi no em sembla un tema menor l'etiqueta. Els Borbons tenien com objectiu declarat exterminar-nos. Aprofitaria per dir-te, tu que ets tan amic dels jueus, què farien -o millor dir què no farien mai- en un cas semblant. Perquè no demanes opinió al respecte?. Veuràs, ells que són seriosos, com no ho tractarien pas de simple etiqueta i endavant les atxes.
Consti que sí, que comparteixo molt la teva diagnosi.
Salut amic!.

Popota,
Per Espanya, la força d'aquells xiulets no va passar de vulgar irreverència. Avui no tremola per mor d'això.
El Borbó es legitima de moltes formes. Però sempre que en poguem prescindir, si hi ha l'escletxa, ho hauriem de fer. Per dignitat nacional.
Com tu comprendràs, si sapigues altres formes de saltar-me el seu vassallatge també les proposaria. Però una cosa és passar d'una vil competició esportiva i una altra és fer-nos encara més gran el hara-kiri política.

Zinc,
Sabia que trobaria algú dels meus. El feliuisme només fa que crear gent que ratlla la vidència i la providència.

Jaume,
No, això seria pitjor, tal i com ja ho dic més amunt. No fem comparacions que no aguanten. Posar al mateix sac polític i esport és revalortizar massa l'esport. Malament.
Jo no sé si som hipòcrites. Però seguint per aquest camí segur, segur que perdem bous i esquelles. La nostra ambició nacional és ben magre.

Josep-Empordà,
Hahaha, tots, tots som de comarques!.

Josep(sl),
Quan dic "guanya el Barça, perd Catalunya", ho faig pensant no tant amb el Barça sinó amb el barcelonisme. L'important és que entri la piloteta i la resta és secundari. Ho sento, però no. Hi ha coses que nacionalment són incompatibles, perquè dones per sentat que fins i tot la dignitat, l'honor és negociable. És un abús que ens fa perdre el món de vista. Després passa el que passa i som on som. Bé, no és pas per casualitat.

Josep (sl) ha dit...

Dessmond aquesta opinió meva es exclusivament com a barcelonista o culer.

Tot lo contrari, arribant a la final es pot organitzar un sidral i fer te notar i veure't perquè el futbol és un altaveu que genera molta més expectació de la que tindries en altres camps.
A mi em sembla que he llegit què la xiulada i la sobretot la seva censura ha saltat a la premsa estrangera.

El problema és què el teu argument tanbé és pot debatre, per la lliga, competició a la que juga el Barça i també és una competició espanyola, i a la que has de has de participar sí o sí perquè has de ser dels 4 primers per poder jugar la Champions league.

Josep (sl) ha dit...

Amb el mal nivell d'autoestima dels catalans actualment un petita dosí d'opi del poble(als que apart som culers) o de miracle per intermediació de la Moreneta(als del Espanyol).