dijous, de febrer 05, 2009

Cremar els mots

Ara que el sobiranisme, en aquesta llarga travessia a la cerca de respostes i assedegat com va confessa returar en el primer abeurador que troba, ara sóc jo que puc ensenyar les meves cartes. Empès pel mateix neguit, també tresco d’aquí d’allà. No arribo al punt de recórrer a l’ABC, però pornogràficament parlant, si que assoleixo cotes semblants.

Puc topar, per exemple, amb un número de distribució gratuïta en qualsevol benzinera de la zona d’El Maresme. És una d’aquestes publicacions estructurada al voltant dels anuncis classificats. Donada la complexitat que caracteritza l’independentisme, intento trobar vies que li puguin ser eficaces, encara que poc explotades. Així és que repasso amb atenció l’apartat de Tarot/Vidència. Em sembla prou reveladora aquesta troballa: “Mago José. Resuelvo de inmediato los problemas más difíciles. Para lo imposible tardo un poco más”.

O paro atenció en aquest altre text: “Característiques personals: sóc treballador, molt exigent, sincer, de caràcter fort, però dialogant i molt humà. Perseverant amb un punt de timidesa, espontani i apassionat. Crec en els projectes i tinc uns ideals molt clars.”. Diries que he saltat cap a la secció de “Cerco amistat/parella –o lo que surja-” de l’aital revisteta, però no. Aquesta literatura raja d’una pestanya batejada amb el nom de “Perfil”, que apareix en el blog de l’honorable Huguet. Amb redacció igualment xalesta s’hi diu textualment del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa: “actualment forma part de l’actual govern”.

Abundant en aquesta font, llama l’atenció –que diria en Zinc- el post dedicat al candidat d’ERC a les europees. Amb estil impecablement castrista l’home concatena paraules de tal forma que arriba a construir aquesta perla de paràgraf per referir-se al bo de n’Oriol i, molt subtilment, a l’eix del mal català, ara encarnat per en Tremosa: “Junqueras és el Baix Llobregat i Keynes, al servei de la Catalunya de les classes populars i a favor de l’estat català, enfront a un de barri ric i el neoliberalista Hayek, de la dreta i en contra de l’estat”. No sé què hi podrien dir, pel que fa a la lectura comprensiva, els pares de l’informe Pisa. Però llama molt molt l’atenció aquesta redacció en més d’un sentit, venint de qui ve.

És en aquest context de lectures tant “hard” que es produeix sobtadament una conversa telefònica amb el noi de “barri ric”. Com sabreu en Tremosa és de Gràcia, com jo. (De tant ric com n’és el barri, així de neoliberalistes sortim els graciencs. I ha de ser per això -abundant en les tesis delirants que apunta el perspicaç conseller- que hom pot trobar la raó del perquè els socialistes fa anys i panys que governen al consell de districte).

I vet aquí que aprofito per demanar-li sobre l’entrevista a l’ABC. Troba que li han fet una mala passada perquè ell va dir que el Pacte del Majestic havia estat bo, però insuficient. L’ABC va ometre això darrer. I jo crec que l’esca del seu pecat patriòtic no ve tant per mor d’això, sinó de com tracta la paraula màgica que tant obnubila el sobiranisme quadrúpede. En Tremosa afirma no haver escrit per enlloc el mot reconsagrat!. Tal i com es descriu, a l’entrevista només restava afegir: a mi que me registren. I el professor Tremosa afirma sec i contundent: “Però tu que et penses, que la paraula independència es pot fer anar alegrement?. Ets tu que la vols cremar?. Jo no. Bah, home, bah!.”.

I en aquell moment vaig sentir un “blup” interior. La qüestió és rematadament obvia, però va caler que en Tremosa fes petar una d’aquestes bombolles que contenen matèria pròpia de sòmines. Molt cert és que qui més ha desprestigiat la causa independentista no ha estat justament la brunete mediàtica o l’espanyolisme més combatiu, sinó aquells que en fan bandera frívolament. Aquells que, tot i ostentar càrrecs ben honorables, han de recórrer a la prosa més populista perquè tenen la credibilitat personal sota zero, després d’haver arrossegat també al moviment independentista que volen representar. Si tot i ser sobiranista pulcre encara no t’ha caigut la vena dels ulls, digues-m’ho si us plau. Puc proporcionar-te el telèfon del Mago José. La revista em sembla que encara volta per casa. Estic segur que el teu cas és una mena d’impossible que aquest José espera amb candeletes.

17 comentaris:

Anònim ha dit...

És clar.

Anònim ha dit...

No és la primera vegada que ho escric. L'independentisme d' ERC no és res més que la coma de Nike, simple ganxo electoral, simple màrketing d'uns venedors de...fum!, i d'aixó hi entenc una mica.

Cordialment.

reflexions en català ha dit...

Aquesta gent com l'Huguet i el Crostes, que sembla que encara visquin en l'adolescència-cap-de-pardals, no són una rèmora perquè toquen poder, i foten por. "Actualment forma part de l’actual govern", que està molt d'actualitat, hi afegiria jo.

Zincpiritione ha dit...

No m'he pogut estar d'anar a fer un cop d'ull al perfil de l'Huguet i és absolutament delirant. Un altre exemple:

Música preferida? es pregunta a si mateix. I contesta, tot fent-se el xulo: Bob Dylan bla bla bla i Isidor Marí de FALS TERMOMARÍ Com????????? Per favor! Que l'Isidor Marí és de FALSTERBO MARÍ! Algú hauria de denunciar-ho o clavar-li un parell de clatellots! És que és indignant!

Si tot ho fan així (que és que sí), anem bé...

Dies de fúria ha dit...

Molt bo! I molt ben trobat.

Això de l'Huguet és de jutjat de guàrdia. Mai vist. Com s'atreveix? És tan fora de mida, tan fora de qualsevol cosa mínimament decent o raonable que posa els pèls de punta.

Elies

Dessmond ha dit...

Joliu,
Com l'aigua.

Josep-Empordà,
Ja t'ho he llegit en alguna altra ocasió, efectivament, i tens tota la raó.

Reflexions en català,
A mi em va recordar allò del difunt Abril Martorell, que afirmava "porque el gobierno gobierna".

Zincpiritione,
No sé si tot ho fan així. Però si amb allò que és propi gasten aquest "cuidado"...què poden fer amb el que és cosa pública. Certament generen seriosos dubtes.

Dies de fúria,
Dir que Gràcia és un barri de rics vol dir que no sap ni de quin barri parla. Ha sortit mai del Bages, aquest home?. Com que treballa al Passeig de Gràcia, deu pensar que Gràcia és el mateix. Altrament, no m'ho explico.

Josep (sl) ha dit...

Molt bon article, a vegades els sobiranistes mostrem unes actituds dignes d'un pati d'escola. com a la que hauria de Tornar el conseller Huguet si el text és literal.

Dessmond ha dit...

Josep (sl),
Més literalitat que la que proporciona el "cut and paste" que he fet amb aquest text....

Josep (sl) ha dit...

Mare de Déu meu senyor... el link del País el tinc un un article què és diu Gestor Montilla. No el puc reduir perquè és molt llarg.

Dessmond ha dit...

Josep (sl),
Ja l'he llegit. En Cesc, al Cimera ha posat l'enllaç de forma que s'hi pot accedir. Merci.

Cesc. ha dit...

Jo no confondria l' absoluta manca d' arguments per part de l' Huguet respecte en Tremosa, amb una pretesa o pressumpta i inexistent ignorància de la realitat econòmico-social del barri de Gràcia.
No li poden atacar la coherència dels seus raonaments i li ataquen una cosa tant inalienable com el bressol o la genètica...fent de passada un ridicul espantós. Ni per aquí. En Tremosa és un home fet a sí mateix, no un rendista de nissaga acomodada. No té cap "avi a l' infern" com un Guardans o un Vidal-Quadras.
Amb un al.lòcton i mediocre com montilla no li toquéssis pas els origens ni la trajectòria, amb en Tremosa barra lliure per targiversar-los.
És una constatació més de com aquesta direcció d' ERC paga els serveis prestats als patriòtes, ja que en Tremosa ha col.laborat activament amb ERC en el passat recent.
Una vergonya. Una més.
Salut i independència,
Cesc.

Dessmond ha dit...

Cesc,
Tu ets demolidor argumentant. Molt ben vist. Molt.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Llàstima que Tremosa i Junqueras vagin per separat. En tot cas, espero que eld ebat sigui sobre idees, i no sobre temes personals (a més inexactes) com això del barri ric.

http://salvallibertat.blogspot.com/2009/01/sobre-les-critiques-tremosa.html

ddriver ha dit...

el que esta clar,es que mai cap partit apostara per l'Independencia si a canvi no pot trincar

Dessmond ha dit...

Salva,
Jo crec que el debat serà sobre idees. Ni un ni altre candidat són homes de partits purs i durs.

Ddriver,
Bé, molts dels que aposten per la independència ho fan per trincar millor. Amb el que n'arriba a ser de mal negoci això de ser espanyol pels catalans!

reflexions en català ha dit...

Dessmond,

He,he. Veig que tu també t'has 'afiliat' a Musiquetes.cat.

Al Josep la que li agarda mé és aquesta:

"El senyor Montilla empaita les criades, el senyor Montilla empaita tot el món. Volem, volem, volem, volem la independència, volem, volem, volem, Països Catalans."

Dessmond ha dit...

Marc,
Aquesta encara no està inclosa als musiquetes. En Josep serà una avantatjat!