dimarts, d’agost 26, 2008

Banyalbufar

S’hi pot arribar per la carretera que travessa Esporles, un altre dels poblets-meravella que cal visitar. És un lloc petit, on temps ha, tant podies topar amb l’Annie Lennox com la Sade Adu. També hi pots anar passant per una carretera que du a Deià, on hi pots trobar en Michael Douglas i la seva Catalineta Zeta-Jones, o temps ha, en Mike Olfield. Acostumava a tocar la guitarra en un dels comptats bars a peu de carretera. Quan li venia un rampell, és clar.

Det fet, el que sí val molt la pena és recórrer amb molta parsimònia tot el que hi ha fincat o no per la Serra de Tramuntana. L’itinerari és d’una bellesa insultant. La carretera que segueix aquest cantó refotudament costerut de Sa Roqueta –una forma molt autòctona de referi-se a Mallorca- té un encant especial, que convida a la conducció assenyada. Sempre hi ha, a una de les bandes, un espadat que et menaria directament a un ric fons marí, cas de fer alguna imprudència. Però és tal l’abundor de racons i raconets, que sempre s’acabava imposant el seny de forma inconscient. Encara que siguis el qui li ha tocat conduir, hi ha suficients estones per quedar bocabadat amb cadascun dels metres de recorregut que vas deixant enrere. La Serra de Tramuntana són paraules majors, adobades amb margenades de pi i vellíssimes oliveres retorçades. Hi ha una llum que s’escola per les copes dels arbres molt difícil de retratar. Només conec en Mateu Llobera que hagi sabut captar aquest matís, que retalla tota aquesta verdor de les alçàries. Molts altres han convertit aquesta bellesa en cromo. I segur que s’hi van esforçar. Però cal ser molt mallorquí per saber apuntar aquests fils de llum.

A Banyalbufar m’hi porta el meu interès pels tomàquets. Aquí tenen fama guanyada els de ramellet, que es fan anar per fregar el pa. Ara, també sé que ja vaig fora de temporada i que el més probable és que no n’arribi a veure’n ni un.

Deixo el cotxe a l’entrada del poble i, tot caminant, enfilo el primer carrer que permet tirar amunt. Molt amunt. Encara més amunt. Vaig trobant el paisatge construït a base de margenades, on s’ha guanyat prou superfície com per poder conrear la terra. Aquesta és una de les millors de l’illa. Aquí hi ha el segell del pagès expert. Hi ha un esperit molt hàbil que ha sabut trenar enginyosament conreu i regadiu. Jo diria que per aquí s’hi flaira molta petjada àrab. El topònim ja n’és tota una mostra, però la forma amb la qual arriba l’aigua a qualsevol extrem, juraria que n’és una altra.

El paisatge agrícola és trossejat i divers. Hi ha llenques que reposen, n’hi ha de cultivades amb les hortalisses de temporada. En un racó molt perdut, després de caminar una llarga estona, topo amb un destacament de tomaqueres abandonades a la seva sort, que fan les delícies a una colònia d’ocellets. És una finca que, de pet, acaba en un espadat vertiginós entre roques descomunals i l’aigua d’una mar molt blava. Hi ha molt de tros dedicat al conreu de la vinya. Quedo sorprès de la gran quantitat de terra dedicada a fer vi.

M’he deixat moltes coses per veure. No volia fer una fartanera amb tot aquest devessall de bellesa. M’he reservat per a una altra ocasió un caminoi que du al Port des Canonge. Això sembla conduir cap avall, i que la cosa acabi en forma de platja.

Curs d’estiu apanyat pel bon català
Lliçò desena:
Especulació urbanística

A Catalunya tenim una facilitat espantosa per escandalitzar-nos amb l’especulació urbanística. TV3 fins i tot va dedicar un 30 minuts a parlar-ne, en el cas de Mallorca. Com ja comença a ser costum en la seva tasca desnacionalitzadora, va mostrar el cas d’una illa destrossada pel “bloquillo” –el bloc de formigó-. El cert és que el programa fou un dels cops de mà que se li oferiren al partit socialista, vist que les eleccions a les Balears anaven d’un diputat.

Mallorca o Menorca no poden comparar-se amb Catalunya, des del punt de vista de destrossa paisatgística. Cal tenir molt poca vergonya per escandalitzar-se amb Mallorca, quan vens del Principat. Hi ha una Mallorca sostinguda pel tòpic, que només fa forat allí on la ignorància campa abastament. No hi ha cap bocí del litoral català que resisteixi comparació amb Banyalbufar, per exemple. Els camps de conreu brillen a primera línia de mar, en unes terrasses magnífiques que faria les delícies a qualsevol catalana tipologia de construcció destinada al turisme escombraria de masses. I qui diu aquest poble, diu qualsevol dels ubicats al llarg de la Serra de Tramuntana. A Catalunya tenim gravat a foc mostres com les de S’Arenal, que és un cas rotund i desafortunat. Però, coi, la nostra Costa Brava –per dir el primer cas que em ve al cap- és una mostra de destrossa de gran abast, sense masses remordiments i a més a més encara ens queda prou inconsciència com per anar donant lliçons urbanístiques via televisió pública als mallorquins.

Fa temps el Govern Balear va posar en marxa el Pla Mirall. Fou una macro injecció que va fer de revulsiu a una infinitat de pobles i no tan pobles, per tal de protegir els seus cascs antics. Va ser una operació que ressuscità aquesta tipologia d’arquitectura tradicional en moltíssims llocs on podien haver caigut per la inanició. Però és clar, a TV3 només han sentit parlar del cas d’Andratx i de cada cop que el GOB posa el crit al cel. És així que anem convertint en uns perfectes desconeguts als mallorquins. I és així que ens perdem poder gaudir d’uns racons únics de món tant a l’abast.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Certament, enamorar-me de Mallorca i descobrir el papanatisme dels catalans, fou tot una mateixa cosa. I no només en el ciment i l'urbanisme, també amb la llengua.

A qui no li agrada Mallorca, és que no ha sortit d'un viatje organitzat a s'Arenal o can Pastilla...amb l'avió que els ha deixat a l'aeroport que és al costat i no han tingut ni la idea de llogar un cotxe per coneixre l'illa.

Tota la serra de Tramuntana...Brutal companys!!....i els pobles de l'interior, deliciosos!.

Ciment?...si, molt, sobre tot per la part d'Andraix fins a Palma. Un excés de ciment que malgrat tot, en aquesta part de l'illa té la seua gràcia, però Mallorca és suficientment gran per no poder-la jutjar per només una part, cal pendre en consideració el tot.

Cordialment.

Anònim ha dit...

Si et van els tomàquets, has d'anar a s'Horta.
El camí del port d'es canonge val molt la pena, però només si hi ha un màrtir que porta el cotxe i us recull a la platja, si no la pujada és un conyàs.
Per quan hi tornis, el vi de Banyalbufar és encara fluixet, però millorarà. Més el de la cooperativa que el dels capitalistes del txiringu de la sortida del poble, això sí.
Per últim, molt d'acord amb el que comentes sobre l'urbanisme, per bé que hi ha excepcions: el que han fet a Andratx es perquè hi vagin els marines a fer Justicia Infinita.

Salut i enveja,

Anònim ha dit...

Veig que coincidim en el papanatisme dels catalans del principat quan sortim de casa...

Anònim ha dit...

Certament, benvolgut Dessmond, els catalans i, sobretot, els qui som i vivim a Can Fanga, ens empassem tot el ens diuen els media, i hi afegim dramatisme.

I som incapacos de reconeixer, amb paraules, escrits, i amb fets, politics, amb fets, que la capital de Catalunya, Barcelona, ha deixat de fer de capital de Catalunya, per desig del tripartit municipal, que BCN es una ciutat molt bruta, brutissima, una ciutat on l incivisme s ha tolerat, indirectament i directa fomentat, i que, a hores d ara, es la ciutat important europea mes bruta, sorollosa,col.lapsada perpetuament, sense serveis que funcionin, la mes recaptatoria, i la que te mes edificis en mal estat de conservacio.

La Ciutat de Palma, que he pogut recorrer a peu, en bus turistic, i a peu, m ha meravellat. Esplendorosa. Netissima. Edficis restaurats perfectament per tot arreu, veus cotxes de la policia local cada 5 minuts estiguis per on estiguis, o motoristes de la policia local, la qual cosa et dona garanties de seguretat,plena de terrasses on fer l aturadeta i prendre alguna cosa, sense molestar al vianant, ates que les vorerees son ben amples, plena de parquings, i amb preus molt mes barats que a BCN. I molt mes verd que a BCN, molt mes.

I tenen turisme, i tant. Pero el saben gestionar, per als ciutadans de Palma, per a la resta de mallorquins que hi van sovint, i per als milions de turistes que s-hi atansen.

Xarxa d autobusos publica impressionant, en qualitat, rapidesa, i nivell de servei.

BCN no es cap melic, ni cap rovell, ha esdevingut un Napoli vulgaris, brut, que ha expulsat el jovent, i que, a mes, adora al poder espanyol.

Tots els carrers de Palma retolats en catala perfectament, molts mes comercos amb retols en catala que a la gran barcelona tripartita, i l Ajuntament de Ciutat, com el Govern Balear, com el Consell de Mallorca, han fomentat, de debo, l us i presencia exterior del catala.

No es veritat, de cap de les maneres, el que ens expliquen els media barcelonins i publics catalans sobre BCN. Ha esdevingut una merda d espai urba, com mes va mes deterioritat, incomode, on no es pot treballar ni viure tranquil.lament, i on els poders publics locals duen 30 anys intentant esborrar la caracteristica cabdal de Barcelona de ser capital de Catalunya.

No ho dic de broma, si algun dia els Paisos Catalans arribessin a ser una realitat politica diferenciada, la capital, si us plau, a Ciutat de Palma, mai a Barcelona.

L urbanisme barceloni te molt que copiar i seguir del de Palma, i, fins jo conec, aci a Mallorca no els hi calen divins com l Acebillo (desastre total), il.luminats massa despotes i sense sensibilitat per la ciutadania com l Oriol Bohigas, ni altres pedigrees.

No fare una guerra de ciutats, pero no m ho pensava. I tal com indica en Dess mond per al conjunt de la Illa, jo creia que Palma seria encara una ciutat anodina, amb escasa personalitat propia, com fa 25 o 30 anys. I, quan despres de moltes visites curtes, curtissimes a Ciutat, i mes sovintejades i llargues a altres indrets de la illa, enguany he pogut coneixer be, relativament be, Palma, n he quedat meravellat.

Chapeau per a les administracions que hi hagin tingut a veure. I dels partits que siguin. La Ciutat de Palma m ha semblat una autentica joia, que, quan jo era jove, no ho era pas.

Es possible gestionar be, barcelonins, catalans. No es veritat la ressignacio que ens inoculen els sociates i els tripartits de que no es pot fer res millor....No es veritat. Visitem Palma, Munich, Estocolm, Berlin, London, Edinburg, Manchester,.....i a tot arreu han millorat molt les seves ciutats, mentre que a Barcelona l han empitjorat fortament.

Aixo si, seguim donant la responsabilitat de l ajuntament als sociates. Oi que si, Portavella.........

Cordialment
Andreu

Anònim ha dit...

Sí Andreu. I no només tot el que dius: al metro de Palma pots aprendre a nedar, per tota la façana marítima tens una sensació de seguretat inigualable i hi pots fer molts amics entre tots els guàrdies civils armats fins a les dents que hi ha cada deu metres, i per fer turisme cultural res millor que visitar les carpes -no sé si hi eren enguany, l'any passat sí- que aquests modèlics poders públics van instal·lar al passeig que duu al Bosch en homenatge als príncipes de asturias. A més, fent autoestop, que és l'opció més realista per arribar a l'universitat si no tens vehicle privat, es coneix gent.

Salut,

Anònim ha dit...

Home, incansable popota. El metro es una cosa, pero els altres avantatges son evidents.

Sempre queixant/se.. A veure, on viu o resideix en Putin, hi ha mes guardies que civils a prop de Marivent. I no te n recordes mai. O potser tu vas a la Moncloa com Pere per casa seva........A mi em van aturar pels voltants de la Moncloa............i en canvi no m han aturat pels voltants de Marivent. Pero no he volgut anar a tafanejar a 15 metres de l entrada, es clar.

Per cert, el tema era la comparacio amb BCN. BCN ha empitjorat, i molt, i segueix degradant/se, i Palma ha millorat moltissim.

Per cert, anar a peu es una bona cosa. O agafar el bicing, que tambe existeix, i molt be per cert, a Ciutat (molt millor que a BCN),

Ho sento, popota, ni en clos, ni el pasqual, ni el socias, ni l hereu, ni el tripartit, han millorat bcn. l han empitjorat, i aquests son dels teu, benvolgut.

I Palma, una delicia.

Paraula d Andreu.
Cordialment
Andreu

Anònim ha dit...

Home, incansable popota. El metro es una cosa, pero els altres avantatges son evidents.

Sempre queixant/se.. A veure, on viu o resideix en Putin, hi ha mes guardies que civils a prop de Marivent. I no te n recordes mai. O potser tu vas a la Moncloa com Pere per casa seva........A mi em van aturar pels voltants de la Moncloa............i en canvi no m han aturat pels voltants de Marivent. Pero no he volgut anar a tafanejar a 15 metres de l entrada, es clar.

Per cert, el tema era la comparacio amb BCN. BCN ha empitjorat, i molt, i segueix degradant/se, i Palma ha millorat moltissim.

Per cert, anar a peu es una bona cosa. O agafar el bicing, que tambe existeix, i molt be per cert, a Ciutat (molt millor que a BCN),

Ho sento, popota, ni en clos, ni el pasqual, ni el socias, ni l hereu, ni el tripartit, han millorat bcn. l han empitjorat, i aquests son dels teu, benvolgut.

I Palma, una delicia.

Paraula d Andreu.
Cordialment
Andreu

Anònim ha dit...

Una petita puntualització, jo en les passades municipals vaig votar Trias, així que malament pot ser Hereu un dels meus. Sí ho és Maragall, amb un full de serveis a l'alcaldia més que satisfactori, per bé que li podem tirar en cara, snif, la indiscutible mediocritat del que va triar per substituïr-lo, i que per cert no és l'únic mediocre escollit a dit per una personalitat potent per ocupar un càrrec la responsabilitat del qual l'ha superat per totes bandes.

Tanmateix, el que em sembla rellevant de comentar és que no em sembla molt veraç això d'idealitzar el que hi ha a fora. Podem titllar els del GOB -em poso dempeus i em trec el barret- i dir que la serra de tramuntana és el paradís, o podem ser realistes i rescatar d'internet la foto de la casa del batle d'Estellencs feta recentment a la cala del poble o la sentència judicial -condemnatòria- de l'ex-alcalde de Banyalbufar. Podem dir que Barcelona ha expulsat els joves -i és cert-, però comparar-ho amb el cas de Palma és per llogar-hi cadires. Podem dir que Palma és una delícia, però això només si no hem entrat en contacte ni de lluny amb la sanitat pública que hi reben els seus habitants. També podem anar caminant a la UIB, que és molt sa, però és que el Caudillo ja va prendre cura d'allunyar-la tant com pogués del centre de la ciutat per tal que el jovent no contaminés aquells carrers nets i silenciosos tan característics.

Ara bé, si del que es tracta es d'aprofitar qualsevol cosa, com pugui ser la tomàtiga de Banyalbufar, per carregar contra el tripartit, no estarà de més recordar el que ben juiciosament ja ha dit més d'una vegada el President Pujol sobre el ressentiment.

Dessmond ha dit...

Josep-Empordà,
Molt d'acord amb el teu comentari. Mallorca és una fenomen molt més complex del que el papanatisme català ens ha volgut fer creure.
Aquí també s'hi podria dir allò de "Mallorca m'enamora". Però un cop l'has repassat de dalt a baix. Hi ha molt més que ciment. Molt.

Popota,
M'apunto el teu suggeriment de s'Horta. Mil gràcies.
Miraré de cercar la cooperativa. Ara, he de dir que el txringu està ben muntat, tot i ser petit. Em va semblar que només hi venen malvasia. Hi vaig fer una parada molt fugaç perquè era molt tard, hora de dinar. I em va sobtar que tinguessin obert. La pela és la pela...
El que s'ha fet a Andratx clama al cel, això queda fora de dubte. La forma en que es va obrir la causa, també. El fiscal, recorde-m'ho, és aparell d'estat. Funciona a les ordres de qui governa. I fa molt lleig que es bellugui així que hi ha aires electorals. Molt lleig.

Defak,
Coincidim plenament.

Andreu,
Jo coincideixo molt amb tu. Ja t'ho vaig dir per telèfon. Palma fa molt goig i enguany està molt neta. No crec que s'hagi de comparar amb la cosmopolita Barcelona. Fa goig visitar la part vella i fer una coca-cola a Es Baluard. Hi ha una vista fantàstica.
M'apunto a la capitalitat de Palma.

Popota,
El metro de Palma torna a funcionar. Cert que va ser un escàndol, molt cert. Ara, si ens hem de posar tocats i posats i no veure que Palma fa un goig que tomba d'esquena, també podem dir -demagògicament- que de moment no hi ha hagut res comparable a El Carmel, per exemple.
Cert que hi ha coses criticables, ara per més que insisteixis, crec que pesa de llarg el cantó positiu. De llarg.

Andreu,
A mi això de la polícia m'ha deixat parat. Mai he vist aquest sobreexcés d'agents per enlloc, que diu en Popota. Si que he trobat, en canvi, escenes de botellón molt extenses a la zona del port. Però, francament, la foto final de Palma és tota una altra.
La defecació humana o el grau d'incivilitat que hi ha a Barcelona no la trobes a Palma.

Popota,
Jo volia parlar en el sentit que Mallorca és molt més que el tòpic. Que s'hi pot anar i gaudir. Al marge de les tupinades que s'hi puguin donar. Això queda a un altre nivell, que no és el meu.
Ara, tampoc em sembla bé acabar parlant del tripartit per parlar de Mallorca. Ni de fer les comparacions a base del de sempre: dreta-dolent, esquerra-paradís.
Espero que el dia que visiti s'Horta, que serà per la febre de la tomàtiga, no acabem igual. Ja ho avanço ara.I com dieun per aquí: una cosa és una cosa i una altra és s'altra.

Anònim ha dit...

"El que s'ha fet a Andratx clama al cel, això queda fora de dubte. La forma en que es va obrir la causa, també. El fiscal, recorde-m'ho, és aparell d'estat. Funciona a les ordres de qui governa. I fa molt lleig que es bellugui així que hi ha aires electorals. Molt lleig"

Molt d'acord. Val a dir que quan parlava d'Andratx no em referia únicament al que ha acabat als tribunals -de fet, el principal protagonista té un historial que no es limita al PP-, i alguns dels xalets que han liquidat la muntanya de la dreta del port són dels col·legues de Mr.X de la bodeguiya.

"Ara, si ens hem de posar tocats i posats i no veure que Palma fa un goig que tomba d'esquena, també podem dir -demagògicament- que de moment no hi ha hagut res comparable a El Carmel, per exemple."
Home, jo particularment no en sóc gens perseguit, de Palma, com tampoc en sóc de Barcelona, i hi ha moltes zones de l'illa que em fan més patxoca. Ara bé, això no vol dir que Palma no faci goig.

"Ni de fer les comparacions a base del de sempre: dreta-dolent, esquerra-paradís."
No anava per aquí, jo, sinó d'allò de Catalunya-dolent Mallorca-paradís. Sense anar més lluny, i només cal seguir la gent del GOB per assabentar-se una mica del tema, el que ha succeït amb Son Espases i l'hospital no és que no deixi en bon lloc l'actual govern, sinó tot el contrari: tirar-te una campanya electoral sencera dient que aturaràs un projecte -un més d'aquesta lògica desarrolista que va inaugurar el Caudillo- per arribar al govern, aturar uns mesets el projecte -amb els conseqüents costos pels diners de tots- i acabar tirant-lo endavant sense tocar una coma és de traca.

"La defecació humana o el grau d'incivilitat que hi ha a Barcelona no la trobes a Palma."

Ben segur, però no cal haver estudiat gaire per fer-se una idea del grau de defecació que es pot arribar a produïr en idílics poblets de la costa de tramuntana quan l'ajuntament de torn hi fa festes per mil persones sense habilitar un sol urinari públic i els dels bars romanen tancats davant l'allau.

Salut i que en segueixis gaudint,

Anònim ha dit...

Bon dia,

De casualitat, pura xamba, aquest mati, a l hotel on estem, ha aparegut el MH President de les Illes Balears, Sr. Antich. Motiu, una visita fer a fer costat, suposo, al sector turistic. L hotel es de 3 estrelles, no cregueu. I hem ajornat una mica els plans del mati, per veure in situ la visita del president Antich.

Com sempre, la premsa i teles abans, amb els dossiers lliurats, l entrada, la salutacio amb els directius de la cadena i de l hotel, i amb representants de tots els empleats (cambrers, socorristes, netejadors, recepcionistes, cuiners, etc.

En definitiva, visita prevista de 20 minuts i sembla que al final s hi ha estat prop d una hora i mitja. I segons algun informador de la televisio mallorquina, despres anava a un creuer, a un altre canto, per a fer visualitzar tambe el suport del govern balear a un altre subsector de la industria turistica.


Be. Normalitat, Cap desplegament policial, com ha de ser, els clients de l hotel feien el que fan cada dia, cap alteracio. Civilitzacio.

I ens ha vingut un record. A quants hotels, o empreses turistiques va el MH Montilla cada estiu a Catalunya........Jo no en recordo cap. Es pura publicitat. . No fotem. Es part de les obligacions del carrec. Del sou.

O no es important tambe el sector turistic a Catalunya, per a l economia catalana, per a l ocupacio i per a la riquesa catalana...

Per aci m han dit que el President Antich va estar la setmana passada a Menorca, un dia sencer, fent visitets similars, i que tambe ho fa per Eivisa i algunes diades mes per Mallorca.

I ho trobo molt be. Es la principal font de riquesa de les Illes. I cal ser/hi a prop. I saber que passa, directament, de tant en quant.

La queixa, i tant, es del que deixa de fer en Montilla. Cap nova industria multinacional apareguda per Catalunya amb el tripartit, cap suport, mediaticament visible, cada temporada, al sector turistic, , deixadesa, sense contactar directament amb economia real.

No ho se, del cert. Pero em dona la sensacio, aixi m ho ha comentat algun periodista dels qui cobria la visita, que l antiga historia de l ecotaxaturistica s ha oblidat per totes les parts, ja fa algun temps. I ningu vol reviure conflictes com aquell. HI ha altres maneres, sembla, de concertar esforcos i proiectes.

Me n alegro. Particularment, jo erai s'oc una quasi fan de la princesa Maria Antonia Munar, i de la seva gran habilitat politica per preservar un petit, pero preservat, espai nacionalista lliberal a Mallorca amb incidencia politica. Pero tamb'e n Antich m ha semblat sempre un bon politic. Del Psoe, si, pero no tant , ni de lluny, com en Montilla, el Corbacho o l Iceta I que sap rectificar, i em dona la sensacio que el govern d ara funciona millor que el primer govern balear que va presidir i que va fracassar rotundament.

Un politic que creix, i que esta molt a prop de la realitat de les seves illes i del seu poble. Be. Forca be.

I, per acabar, tamb'e m ha sobtat, ben positivament, que la cadena hotelera, l hotel visitat, havia preparat imatges i retols de benvinguda al MH Sr. Antich, President del govern de les Illes Balears, visibles en totes les pantalles de les grans televisions de visio col.lectiva de l hotel.

En un catala escaient, com es troba a tot arreu en les senyalitzacions publiques de la Illa.

Un detall, sense importancia, pero que resulta gratificant, per a un barceloni de vacances, veure l des d ahir vespre a l hotel.

Bona darrera jornada turistica a Mallorca, i una visita del MH President evidentment, totalment inesperada.

Cordialment,
Andreu

Anònim ha dit...

Dess,
es un martiri estar per Barcelona o Principat i que et diguin si ets de "les illes" amb algun dels seguents comentaris:
- Mallorca esta en mans dels alemans
- Quina destrossa heu fet a Mallorca
Abans els hi feia sa mitja rieta i passava del tema. Darrerament m'he tornat mes combatiu i ja no et deix passar ni una.

Anònim ha dit...

Dess,
es un martiri estar per Barcelona o Principat i que et diguin si ets de "les illes" amb algun dels seguents comentaris:
- Mallorca esta en mans dels alemans
- Quina destrossa heu fet a Mallorca
Abans els hi feia sa mitja rieta i passava del tema. Darrerament m'he tornat mes combatiu i ja no et deix passar ni una.