dimarts, de juny 17, 2008

TVres, el gran referent

Ahir em recordava en Josep-Empordà que n’Andreu havia demanat cent dies de gràcia pel nomenament de na Mònica Terribas com a directora de la televisió pública catalana.

En el seu moment es van fer moltes teories al respecte d’aquest fet. Som molt propensos a escalfar-nos per un esclatant no res. Uns van veure-hi un clar “ara sí”, mentre uns altres la volien fer dimitir. Bé, jo sóc dels que creuen que han guanyat els darrers. I aclareixo –per aquests que s’escalfen amb tanta facilitat-: no sóc un partidari dels que la volen fer plegar. Només crec que l’han desactivat.

Només ens faltava, però, sentir les declaracions d’ella apostant per menys política i més entreteniment. Formant un estrany duet amb el director de la corporació, convertit en defensor de les pel·lícules en castellà. Però tot això em sembla anècdota. Tampoc s’ha de fer més gros del que és ni cal personalitzar-ho. Totes aquestes declaracions de principis te les faria qualsevol altre. Perquè no és el plus que aporta un professional del periodisme, sinó el segell de la casa. Són els colors de la crosta.

Que en Fernando Alonso segueixi desplaçant un telenotícies, no és culpa de la Sra. Terribas. Com tampoc ho és el goig subnormal que ha transportat en Pellicer al bell mig d’una expo a Saragossa. TV3 s’ha convertit en un rosari de programació intranscendent, d’informació que aporta poc -per no dir res- i que ha enterrat definitivament la seva raó de ser, que és la de contribuir a la normalització nacional catalana. Catalunya necessita una televisió amb visió del món catalana. No pas un canal més.

Un dels moments on la idiotesa es manifesta més radical la podem trobar als telenotícies. Quan no és en Fernando Alonso, la carcassa de notícies es construeix als jutjats, a la cerca de notícies escabroses: assassinats, violacions, estafes, segrestos. Darrerament vaig adonar-me’n que quan hi ha una d’aquestes notícies tan imprescindible per saber com rutlla el món, només es fa una cita a la localitat. “Aquesta matinada a Sabadell un home apunyala una persona al carrer, mentre un tercer s’afarta clavant-li coces fins que mor dessagnat a la vorera. Tots dos fugen i ningú sap res de res. És una d’aquestes notícies molt desgraciada, això sí, però d’interès zero. Ara, si vas a TVE el mateix fet te’l relaten sense tanta beateria: “Reyerta entre Latin Kings, en Sabadel. Un ajuste de cuentas acaba con la muerte de un ciudadano de nacionalidad equatoriana.

A TV3 l’assumpte queda tot entre catalans. És la nova normalització que ens subministra la ideologia Fòrum, el recalcitrant progressisme i la visió multiculti més estúpida. Al final el que proposa és l’autoflagel·lació. A Telecinco, per exemple, hi ha una sèrie anomenada “Aida”. Un dels personatges és el “Machupichu”, que òbviament li ve donat pel seu origen llatinoamericà. Us imagineu a Ventdelpla una cosa semblant?. Algú que no té ni nom, que només se’l conegués com en “Xarnego” o en “Machupichu”?. Però no, a TV3 l’empresari és el xorisso -i molt català- per definició, el mosso un tarat mental, l’okupa és l’heroi veïnal i a l’immigrant (espanyol o no) li hem de parlar en castellà, no fos cas que li provoquem cap trauma. Tot molt políticament correcte. Sempre.

Aquest és el patró que converteix TV3 en TVres. Un invent que en temps rècord s’ha convertit en una caricatura de si mateix. Talment com sembla estar fent-ho el país sencer. Que camina impertorbablement cap el més absolut no res.

26 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Dessmond,

Encara que puguis pensar un altre cosa, estic totalment d'acord amb el teu post. Hi estic tant d'acord que prácticament he deixat de veure TVres perque la meua dona em diu que m'ho agafo massa a pit quant la miro i no m'en puc estar de manifestar en veu alta la meua indignació. Diu que m'agafará un atac de nervis!.

Però continuaré frenat-me i esperant que passin aquests cen dies. És un compromís que he adquirit sense que m'ho demanés ningú perque ho demana l'Andreu i perque ho trobo raonable.

Però ja t'ho dic ara...100 dies, ni un més. I desitjo que n'Andreu l'encerti, encara que si no l'encerta tampoc será culpa seua.

Aquest és un condicionant que m'he imposat jo (a contra cor) i que, com no podia ser d'altre manera, no afecta a ningú més, per tant, no representa cap critica a qui no vulgui o pugui esperar aquests 100 dies, simplement explico una opció personal que no demano que sigui compartida.

Cordialment.

Anònim ha dit...

I el respecte per la llengua catalana? Sota mínims! Quina vergonya! Quina manera de maltractar el català tan barroera que tenen els Santi Millans i Corbachos de torn. Què s'han cregut aquesta colla de "multiculti" (gran epítet!). M'indigna! Farien el mateix a la BBC? Burros!!!

Anònim ha dit...

I jo que continuo pensant el mateix que pensava abans. D'on ho treieu que la Terribes hagi de fer alguna cosa important per millorar TVres? Teniu cap indici fiable d'això? Alguna raó sòlida que avali aquesta convicció? En què es basa concretament aquesta esperança? Jo crec que en el fons, en tots plegats, s'ha instal·lat mena de fantasia col·lectiva, un redemptorisme exacerbat producte de la desesperació galopant, que ens fa veure coses que no són i posar les esperances en il·lusions que mai no es compliran. Perquè no tenen manera de complir-se i perquè totes les decisions que podrien fer-les possibles van en una direcció diametralment contrària.
Ah, i Andreu, tu saps perfectament, que durant l'època Escribano, a TVres no entrava ningú (per fer res important, s'entén) que no portés el carnet del PSC(més aviat faccióPsoe)a la boca. Doncs, això.
Salutacions cordials,
Agnès

Dessmond ha dit...

Josep-Empordà,
Consti que aquest post m'ha sortit a tomb del teu comentari. No pas com a reacció. De fet jo el que pretenc dir és que és irrellevant que la Terribas arribi a ser la directora. Donar 100 dies a la Terribas no crec que serveixi de res. Jo la consideraré igual de competent com sempre. No espero miracles. De fa temps.

Carles,
El català està està defenestrat absolutament. Ja no el d'en Corbacho o en Millan, que fan sentir vergonya al·liena, sino el del telenotícies mateix és ben justet.

Agnès,
Jo no confio de res que la Terribas "posi les coses a lloc". Coincideixo amb tu, que és part d'un miratge. Ara, tal i com he començat el post podria ser que s'entengui que tant en Josep-Empordà con n'Andreu siguin d'aquesta mena d'il·lusos. I no. Ells m'han donat simplement excussa per parlar del tema. No per rebatre teories que ells se suposa defensen. N'Andreu demana 100 dies per qüestions personals.
Merci pel teu comentari. Salut!.

joliu ha dit...

Doncs amb això de reduïr la presència dels polítics a la televisió jo li dono la raó.
Una de les coses que més sorpren de la televisió dels altres paísos és el poc temps que dediquen a la informació política. Penso que aquí en fem un gra massa.
Dit això, el que està clar és que no podem omplir el buit amb nens que cauen pel balcó i avis atopellats. Desgràcies en passen cada dia a tot arreu i si ens les hem d'empassar cada dia entre la sopa i els postres acabarem tarats.

El que li cal a TV3 és autocentrament.
Menys informació política catalana? d'acord, però espanyola encara menys.
És precisament per aquesta falta d'autocentrament que he deixat de veure el Polònia i m'afegeixo als que el culpen del bon resultat del PSOE a casa nostra. Per més que deixin malament als personatges socialistes i del PP, abonen la teoria de la bipolarització espanyola com si fóssim una atonomia més.

Joan Arnera ha dit...

Molt bo, això de la notícia de Sabadell, Dessmond. És brutal com la suposada correcció política sempre acaba actuant, a "la nostra", precisament en contra "nostra".
Jo tampoc no miro Polònia.

Anònim ha dit...

Benvolgut Dessmond,

Com t'he dit en el meu primer post, subscribeixo al 100% el que dius, només em freno, perqué l'Andreu normalment sempre sap de que parla. Té dret a equivocar-se, només faltaria, i més en un assumpte com aquest que no depén directament d'ell, que ara tampoc no el vull posar en un compromis.

Cordialment

Anònim ha dit...

40 dies, des del 8 de maig.

Bona tarda,

Es evident que es pot criticar i valorar tot i tohom, des del primer dia, en qualsevol sentit.

Jo només vaig expressar, no recordo exactament com, que jo esperaria 100 dies a opinar publicament sobre la gestió de la nova directora de Tv3.

I no ho vaig dir, però ho afegeixo ara, també , si fos el cas, sobre les decisions de la Rosa Cullell.

En ambdòs casos, perquè és una nova feina, diferent, per a les dues, i perquè la temporada, i la graella, i el pressupost estan més que marcats, lògicament. No és el cas de l'Oleguer Sarsanedas, que ja fa temps que hi és, quan va succeir la ínclita Minobis, i que no ha aconseguit aturar la davallada de Cat Radio, sinó accelerar-la. (309.000 d'audiència, darrer EGM, primera vegada en 14 anys que baixen de 400.000; amb la SER menjant l'esquena, naturalment, qui havia de ser, i sense que els fitxages per a la tarda/nit hagin aconseguit remuntar posicions.

La Cullell, per dir alguna cosa, poca cosa hi té a veure en això de CatRadio, mes aviat gens; en canvi l'ex-cap de premsa del Forum, el fill fí, progre i selecte del pedra picada Sarsanedes pare, sí en té responsabilitat.

Questions personals, quan es coneixen les persones, sempre hi són, en algun grau, però l'esperit objectiu d'exercir "la professionalitat" (no en forma de feina,, quedi clar..) en la crítica, positiva o negativa, de les coses que veiem pot ajudar a que la influència sigui menor.

Objectivament (una està especialitzada en informació, en informatius, i el precedent no), em mereix, a priori, més marge de confiança la Mònica que l'Escribano. I aquest s'hi ha estat 5 anys. I també el fet, ja conegut fa 5 anys i difós des fa alguns mesos, que la Mònica va rebutjar (igual que el primer candidat, que no aspirant..) el càrrec de Directora General de Tv3 fa 5 anys, tot i que l'oferta els hi va venir directament del President Maragall.

Si 5 anys després, i sense que l'oferta vingués directament de Presidència, ho accepta, vull creure que ara se sent amb més capacitat i/o experiència per a fer coses.

Ja ho veurem.

Segueixo pensant, al marge de càrrecs nous o ells, que el decliu continuat, i fortíssim, de Tv3, té factors (no motius únics, segur) importants, com el sectarisme partidista elevat a l'enèsima potència als informatius, que també s'ha traslladat als programes semi-entreteniment on passegen polítics cada setmana com si fossin micos de fira, desvirtuant el sentit dels programes; i, també, en la vessant creativa, a un blindatge gairebé total de generacions anteriors, molt lluents en el seu moment, però que han perdut frescor industrial, per dir alguna cosa.
Em dona la sensació que uns delx èxits de la TV3 clàssica fou la renovació continuada de professionals, realitzadors, nous formats, i que s'havien centrat en 3/4 grans eixos que fidelitzava la majoria de l'audiència.

Ara la programació em sembla, tot i que la veig molt poc, molt dispersa, sense fils conductors, sense noves apostes per nous productors o nous realitzadors, i amb una certa obsessió excesiva per recrear una mena d'star system a la madrilenya, com les privades espanyoles, però sense stars de debó. I això es nota.

La Vilarasau, per a mí, és una star system, però la banda del Soler, per molt que estiguin també a la Vang. i a Rac1, em semblen pallassos correctes, però que s'han cregut que poder ser pallassos conductors de la societat. I ací si que no. Ni en Tortell Poltrona, molt millor, ho vol fer, menys s'hauria de permetre aquestes aspiracions forassenyades a aquests comediants, del mateix nivell, i no mès, i no els hi veig un llistó alt, que els del teatre dela Guerrilla, per exemple, un altre cas de pretensió d'star system a la catalana sense base suficient.

Agnès, et dono el 100% de raó, sobre els carnets a la boca, però ampliaria a dos. (80% del Psc-Psoe, 15% d'ERC, o que s'en facin passar, i 5% d'ICV, amb o% per a la resta). Si, això en Escribano ho ha tolerat. Ell sabrà per què. A la fi, era quota d'ERC, diuen....

En això, tinc confiança que aquest stalinisme d'accés s'acabarà properament. Seguretat? Cap. Però si confiança.

A mí, personalment, el que considero greu és que uns professionals tant bons, experimentats, versàtils, i de pedra picada nacional, com, per exemple, en Ramon Rovira ó en Joan Oliver fossin foragitats, o amargats vilment, d'una manera infame.Cosa que mai s'havia fet abans a Tv3 ni a CatRadio.

En Xavi Coral dirigint debats. Deu méu. Hem arribat molt baix.El Pellicer fent de les seves als telenotícies, com si fossin els de gramma tv.

Per tant, a poc encert que hi hagi, només queda remuntar.

Gràcies, Dessmond, Josep-Empordà, Joan Arnera, però sincerament no demanava que ningú critiques, ni positivament ni negativament, abans dels 100 dies, sino que era la meva posicio. I Punt.

Cordialment,

Andreu

Anònim ha dit...

Consell de l'Audiovisual- Pluralisme

La France, jacobina, sí, però també rica econòmicament i políticament sòlida, va establir un Consell de l'Audiovisual potent. Que funciona. Força bé. I de manera transparent.

Vigilant del manteniment del pluralisme a les cadenes televisives i radios, i basada en les lleis aprovades, el seu funcionament, diria, podria ser un bon model per al "nostra" CAC.

El pluralisme polític s'assegura, i es vigila, en base al principi dels tres terços de temps, i d'audiències similars, (per a evitar tripijocs), i seguiment trimestral, amb correcció dels excesos/mancances el trimestre seguent és:

un terç de temps per al govern
un terç per a les forces polítiques que sostenen el govern
un terç per a les forces polítiques que estan a l'oposicio.

Dos a un, per tant, que podriem considerar, teòricament, excessiu, potser, però que ja ens agradaria veure per ací, per Catalunya, pels madriles,i per les ecspanyes.

Els decrets i resolucions del CSA, transparents i difosos, em semblen exemplars, quan publiquen, per cadenes, els temps donats, els incompliments, i el termini que donen per a corregir-ho.

Aci filosofem, però quantificar, en base a un principi simple, discutible, però que funciona, no ho volem fer. I trobo, sobretot, imbècil que sigui l'actual oposició al tripartit la que no exigeixi, intenti, demani, forci, quantificar un procediment similar, a Catalunya, que acabi amb l'esbiaixament general, i amb les descompensacions manifestes que enregistrem.

Copiar bé mai, o gairebé mai, es dolent. Però cal tenir la voluntat per a fer-ho.

Cordialment,

Andreu

http://www.csa.fr/infos/textes/textes_detail.php?id=8546

Karbeis ha dit...

Cada declaració d'un Joan Ferran qualsevol si que té conseqüències.
TV3 és un fidel reflex del que passa al país. Sempre ho fem tot pensant a no molestar ningú. Som tant soferts... i del nostre caràcter sofert i sempre tant políticament correcte se n'aprofiten altres caràcters menys barruts i més acostumats a viure de l'esforç d'altri. Ja siguin espanyols o de qualsevol altre país on Espanya hi va exportar la seva misèria d'esperit en època colonial (i hi ha perdurat fins ara).

Qualsevol centre-americà s'atreveix a exigir, EXIGIR una sèrie de coses que al seu país serien impensables. Només falta veure el despotisme amb el que es comporten a qualsevol CAP, per exemple.

Doncs TV3 és el mateix. Una televisió sense un caràcter propi. Una televisió que prescindeix d'aquell principi de periodisme que diu que "les coses per tothom son coses per ningú". Intentem fer una televisió que ensaboni espanyols i immigrants, quan tothom sap que ni els uns ni els altres miren TV3. I els catalans, de mentre, al que ens queda: fer blocs i mirar pel.licules de DVD.

Per cert, és indignant el patró que -tal com comentes- segueixen totes les sèries. Però no només passa a les sèries: un marcià que mirés les campanyes institucionals pensaria que a Barcelona només hi viuen vells, xarnegos i pollosos (sobretot aquests últims, que son els que sempre protagonitzen les campanyes). Deu ser que la resta estem massa ocupats treballant per tal de generar riquesa que mantingui tant de socialista en general i tant de gandul en particular.

Mikel ha dit...

tens molta rao en lo de ventdelpla... l´imatge de l´empresari es vergonyosa , enganya la poble , monta un puticlub... en fi... aixi va el pais.

Anònim ha dit...

Algú pensava que lliurar la direcció política i ideològica del país als socialistes no tindria conseqüències?

Joan Safont ha dit...

Comparteixo gran part de les teves reflexions. Ja ho va dir la Sra. Cullell, a partir d'ara primaria la "E": Esports i Entreteniment. Bravo, per ella.

Terribas? Algú va dir que era el métode més fàcil de treure-se-la de sobre. Patada cap amunt. A més, així queda legitimat davant d'un sector nacionalista-catalanista, qualsevol actuació de la classe dirigent dels canals públics.

Per cert, l'altre dia la infecta Garcia Melero li pregunta, en una entrevista al "Pariodicu", si era independentista, i va haber de sortir per la tangent. No critico a na Mónica Terribas que no dies clarament que vol pel país, sinó la caspa aquesta que posa entre l'espasa i la pared als qui poden ser-ho i en canvi no li pregunta a qualsevol sociata "vostè és unionista?".

On ja t'he d'aplaudir denpeus en la crítica a la sèrie que s'anomena "Ventdelplà". Bravo! Per a mi aquest poble de ficció és l'últim reducte del socialisme real, juntament amb Cuba i Corea del Nord. L'alcalde és un nen de guerra, que sembla un xaval (hauria de tenir mínim 75 anys, i no n'aparenta ni 66, 0 en història), la protagonista té minyona però li és molt col·lega, és rica però progre, el ric del poble és el culpable de tot, i l'únic que sembla que penca, tot el poble vota al candidat més happy flower power, i alhora es comporten amb mesquinde pròpia de l'obscurantisme davant de qualsevol problema (com per exemple quan una noia té la sida), és un poble on hi ha església i campanar, però no ha sortit mai cap personatge que tingui sentiments religiosos ni cap capellà, etc.. "Crónicas de un pueblo - versió Iniciativa" evidentment pensada, feta i dita des de Barcelona, sense conèixer això que en diuen la Catalunya interior, més enllà del cap de setmana.

Jordi Banderer i Barenys ha dit...

Jo fa temps que vaig deixar de veure TV3. Sóc orfe de telenotícies i la ràdio m'ha adoptat... a estones, només.

Crec que cursaré una demanda d'acolliment a certs blogs que potser no tenen vocació d'informar però que almenys parlen de temes que m'interessem.

Sort del Dessmond i de tant altres que escriviu quasi a diari!

bacus ha dit...

més que un club amb laporta no un simple river o boca i a molt estirar independiente.............publi i avall que ens diferencia del europa i el premianenc? res un altre equip de futbol català...............

propaganda al cul dels pantalons és la propera escalada fot-li més que un cul timofonica..............

bacus ha dit...

et paseiges amb la casaka campiona de libertadores i la penya gira el cap.... però avall que fot baixada la birra quilmes teta-----------A

bacus ha dit...

10 milions d'eruos em sembla poc per la kasaka del barça

200 potser......


com a minim que li fotin estrella....


popota el que ha vengut per 4 duros i a sobre amb la merda pq porta unicef que no cobrarem ni un duro... son ells laportisme i cabrerisme de martin........ si vols vendre el cos 50 kg per temporada a la nvidia o qui pagui de totes maneres nike ja la fela bé....

mal bussiness vens una cosa segrada per 4 duros comparat amb la magnitut culé..........

que i farem una casaka bostera-kilmes deu costar X ? una casaka culé mayba no té preu...........

bacus ha dit...

tanco la boca amb els gilipolles de nunes i altres camiseta blaugrana amb en laporta violada com ho veus auixò era inevitable............. 10 kg no són res pel barça però qui la venut i a sobre sense un duro? laporta oi?? doncs abc de la pela és la pela........

bacus ha dit...

conde de caralt + 1 gramet + camel + x.......mosques borineres ?

bacus ha dit...

per mi el barça el millor és que baixes a regional amb el premianenc però quant algu viu d'ell sport, mundo, el rival petit, i et violen la camiseta i passa per alt aqui algú tenim que afusellar........

bacus ha dit...

tanco la boca però després de +de 100 anys qui ha venut la camiseta del barça és laporta no hem vingueu amb catalanista qui no.catalanista ha estat ell .... fets no paraules.............

bacus ha dit...

fot pasta? el ke devia pensar el com-vilatà de barakaldo...


estem d'acord que el primer equip de bascos el va fer clemente i finalment el va entrenar johan i l'odi entre ells vé d'aqui... i els primers tituls xampinyons és del equip de clemente, i quan johan comença a fitxar ens amem a segona divisió la final d'atenes es el millor exemple i d'aqui patada al cul...

es sabut que 2 dies abans d'acabar la temporada nunyes li diu estàs al carrer i johan l'intenta agredir i l'ultim partit el comanda xarlie... ?


o no un fumador de jugador i..........

bacus ha dit...

4 lligues 3 a la última jornada la ultima den djukik amb el depor fallan un penal que val una lliga.... guanyar o perdra hi ha molt poc 2 tenerife 1 depor.... no és deu va tenir sort i va tenir sort els jugadors....


com defineixes johan d'entrenador arriskat i amb molts bons jugador va triomfar (laudrup, romario)....

però popota recorda quan anavem a jugar al bernabeu patrasi-total....


ara tenim en guardiola per mi de jugador una merda cap el costat i pa'trasi......... res de res.....

de la penya li dona 30.000 voltes perdia pilotes val però fotia de defensa a davantera, guardiola el tipic patrasi...... en koeman era defena pero de tant en quan et fotia una pasada de 100.metres cosa que gadiola res.............


resum johan bona taktika però si triumfava era pq tenia bons jugadors.... quan marxa i anem amb el kodrisme res de res... guardiala un pa-trasi.........

els titols que és van guanyar van ser pels jugadors els ultims anys ho demostren 0...

futbol en atac estic amb tu però tens que tenir romario o ronaldo de 9, bakerp de 6.9 fa feina sempre que es pugui interncanvia amb un 9 hq com eto?...l'altre negre del totenam no li fot ni sombra...

tenim l'experiencia de kluiver... un patata............. li dones ronaldo als bons temps al traficant de diamants i l'altre holandes i vencem...


tallo la xarremeca però acabo amb el jugadors guanyen el titols ni entrenador ni merdes........

bacus ha dit...

york d'un equip anglés per eto'o no ho veiem clar ni jo ni el meu germà.....


si et vens eto'o només per un altre del mateix que no existeix i no està a la venta............. el bacallà d'islandia jajejaje ;-P

bacus ha dit...

estic perdent el temps per aqui i en futbol aniré a disfrutar de la farla a un altre lloc sitges i carrer del pecat amb ronaldinho rematant a l'atalantida¿?¿?¿?¿?¿

bacus ha dit...

coses que passen un català i una argentina-catalana caminant pel carrer del pecat.....