dilluns, de juny 09, 2008

Benvolgut director general de Air Berlin

Air Berlin menysprea la llengua catalana

Air Berlin menysprea la llengua catalana. Davant aquesta actitud hostil, l'Oficina de Drets Lingüístics de l'Obra Cultural Balear ha posat en marxa una campanya d'enviament de cartes per demanar a la companyia que respecti els drets lingüístics dels catalanoparlants. Us demanam que copieu elsegüent text i que el faceu arribar, acompanyat del vostres nom i llinatges al següent correu elecrònic: airberlin@airberlin.com

------------------------------------------------------------------

Herr Joachim Hunold
Generaldirektor Air Berlin

Sehr geehrter Herr Joachim Hunold,

Als katalanisch sprechender Bürger Mallorcas bin ich wirklich enttäuschtüber die unglücklichen Äusserungen, die in Ihrem Magazin zu lesen waren.

Es ist tatsächlich die Mehrheit der balearischen Bürger, die diekatalanische Sprache als Muttersprache hat, weshalb natürlich vieleMenschen bitter enttäuscht darüber sind, dass Ihre Sprache schlechtgemachtwird; und dass im Hinblick auf die Tatsache, dass Mallorca einer derwichtigsten wirtschaftlichen Standpunkte Air Berlins ist und zum Aufbau desAir Berlin- Flugnetzes in entscheidendem Masse beigetragen hat. Insbesonderedie lange Zeit der sprachlichen Unterdrückung, welche diekatalanischsprachigen Teile des spanischen Staates unter General Franco zuerdulden hatten, hat zur logischen Folge, dass die Bürger in der heutigendemokratischen Gesellschaft mit und in ihrer Sprache leben möchten.

Ich bin mehr als überzeugt, dass der Service, ihre Fluggäste auch inkatalanischer Sprache zu informieren, von ihren balearischen Kunden als einschönes Zeichen der Verbundenheit Air Berlins mit Mallorca sowie denanderen katalanischsprachigen Teilen des spanischen Staates verstanden würdeund in nicht zu unterschätzendem Masse zu einer weiteren Festigung derdeutsch-mallorquinischen Verbindung beitragen wird.

Mit fereundlichen Grüssen,

-----------------

Sr. Joachim Hunold,
director general de Air Berlin

Benvolgut senyor Hunold:

Com a persona que coneix la realitat de les Illes Balears i com a clientd'Air Berlin vull manifestar la meva decepció per l'article recentmentpublicat a la revista Air Berlin Magazin en què, lluny de mantenir unarelació de respecte cap a la llengua catalana que utilitzen molts delsusuaris de la companyia, s'hi expressen informacions que falsegen,tergiversen i criminalitzen la nostra realitat lingüística. Amb aquestarticle Air Berlin no actua com una empresa que ha de donar servei alsciutadans i ciutadanes, sinó com un agent en contra de la llengua que parlala majoria de la societat de les Illes Balears, el País Valencià iCatalunya malgrat la repressió lingüística patida durant la dictaduramilitar del General Franco.

Sr. Hunold, voldria aprofitar l'ocasió per fer-li notar que l'empresa quevostè dirigeix, tot i tenir Mallorca com un dels seus centres operatius, noofereix cap informació als usuaris en la llengua pròpia d'aquesta terra.Pensam que no seria cap trasbals per a una companyia aèria tan implantada acasa nostra que el català es vehiculés com a llengua d'informació, de lamateixa manera que respecta i fa servir els idiomes dels altres territorisen què opera. D'aquesta manera acontentaria una gran part dels seus clientsi consolidaria les relacions d'amistat entre Mallorca i Alemanya.

Atentament,

14 comentaris:

Roi ha dit...

Trobo que és una carta ben feta i respectuosa. L'he enviada.

Ara, no trobo adequat fer la rabieta del Goebbels i l'esvàstica del Sr. Puig. He sentit vergonya al·liena. Crec que hem de respondre amb serenitat i es pot defensar la nostra llengua sense haver d'anomenar el nazisme cada vegada. Molts alemanys s'han sentit ofesos.

Dessmond ha dit...

Roi,
A mi tampoc m'han agradat les formes del Sr. Puig. Tot un ex diputat a les Corts Espanyoles hauria de mostrar una mica més d'inteligència.
La paraula nazi, en segons quines situacions, només la fan servir els indigents mentals.

Anònim ha dit...

Dessmond, la l' he enviada.
Gràcies, viele danke!
Cesc.

Anònim ha dit...

Enviada!

Roi ha dit...

Avui, el fundador d'una importantíssima empresa catalana (que no diré el nom evidentment)s'ha queixat molt efusívament del Sr. Puig i del mal que està fent al nostre país amb aquestes campanyes que només fan que crear odi innecessari.
Podem defensar la nostra terra/llengua amb serenitat, enviant una carta formal i educada, per exemple, amb classe.

Anònim ha dit...

També podriem enviar un correu al Sr. Puig demanant la seva dimissió dels carrecs publics o simplement que demani publicament perdó i que aquesta opinió no representa ni esquerra ni ERC!

Sinblancaporelmundo ha dit...

Hola guapetón:

Gràcies a tu estem manant una carta a Air Berlin basant-nos en la carta d'aquesta entrada. Haig estat un poc xiquet dolent i l'he modificat un poc. No m'ho prenguis a mal, és simplement que volia donar-li el meu toc Sin Blanca, yatusabemiamol.

Aquí tens l'enllaç:

http://sinblancaporelmundo.wordpress.com/2008/06/09/carta-a-air-berlin/

Anònim ha dit...

Benvolgut Dessmond,

Gràcies per la feina feta i posada a punt. Tramesa feta, i passada còpia a gent propera.

Salutacions,
Anònim Andreu

Anònim ha dit...

Som-hi.

Karbeis ha dit...

Un més. A veure si entre tots...

En rel.lació al que dieu d'en Puig, coincideixo plenament amb l'ús de la paraula "nazi". En Puig (i les seves actuacions) sempre m'han fet gràcia. És un pèl freak i la seva presència al parlament es troba a faltar. El problema d'en Puig és que li falta aquell "filtre" que proporciona la intel.ligència. Mai hagués hagut de fer servir la paraula "nazi".
D'altra banda, només veient la reacció d'en Vidal-Quadras i la resta "d'esbirros" del Libertad Digital ja ha valgut la pena la sortida de to.

Anònim ha dit...

Benvolguts compatriotes,

Al blog www.benplantat.blogspot.com hi trobareu un recull força exaustiu dels actors que hi ha al darrera de l'assumpte "Air Berlin".

És molt interessant, us ho recomano.

Cordialment.

Kostas ha dit...

Els d'Air Berlin no tenen idea de fer negocis, existeixen coses que no són despeses sinó inversions.

Mikel ha dit...

El catala per sort no depen de cap dirigent de Air Berlin , per lo que m´inporta ben poc l´opinio d´aquest senyor sobre el meu idioma. Moltes altres companyies no fan servir el catala i no els hi diem res i molts espanyols pensen igual o pitjor que aquest alemany i no per aixo els hi estic enviant e-mails per intentar-los convençer del seu gran error , alla ells amb la seva incultura.
Aquest burro ha quedat retratat pero empresas com Iberia a fet molt mes mal a catalunya per molt que en els seus avions es parli catala....

El veí de dalt ha dit...

Opino com el Roi. Espero que l'escrit en alemany digui el que diu el català! L'envio també i et copio i ho poso en el meu blog. Segurament cvom diu el Mikel no serveix de res, però almenys ho diem amb educació i ens fem sentir. Quan vaig veure el loog del Puig a internet em vaig fer creus. La resposta de MArc Vidal és sucosa!