dilluns, d’abril 21, 2008

Experiència 2.0.

Dijous i divendres passat en Marc Vidal, en Roc Fages, en Sergio Cortés i en Ramon Sangüesa van conduir la primera Experiència 2.0. . Un exercici magnífic de reflexió en més d’un sentit. La meva lectura, però, discorre per una via diferent al que seria estrictament l’ús de la nova tecnologia. No me’n considero un expert i, fins a cert punt, tampoc en vull acabar sent-ne. Però és innegable la influència que tindrà –encara més- en un futur a mig termini, en les formes de relació. Tant en les personals com en les professionals. És indubtable que suposen una oportunitat. Cada cop que es produeix un avanç tècnic significa eixamplar els horitzons.

Es va parlar molt, per exemple, de l’important que és arribar a incorporar la cultura –actitud?- 2.0. en les empreses. Del gran pas que es pot donar obrint les empreses, de fer-les transparents per assolir cotes de rendiment i resultats superiors. Vam incidir en la importància de saber crear xarxa i de com la jerarquia en l’empresa pot arribar a desaparèixer per tal d’afavorir l’èxit. Tot això a base d’anar fent xarxes, de gestionar xarxes, de donar joc a les xarxes, de pensar en clau de xarxes. Un punt de vista trencador. Per a mi, vull dir. Tot a base d’anar incorporant eines tecnològiques, la majoria de les quals són a l’abast de qualsevol butxaca.

L’empenta del 2.0. a l’empresa, en les persones, ha de tenir forçosament una repercussió en clau col·lectiva. En el sentit d’identitat. Aquest punt me’l vaig reservar per a mi. A la taula de l’Experiència 2.0. no tocava treure aquesta derivada. Però és evident que la nostra salvació serà amb xarxa o no serà.

Si el món el fa avançar un tres per cent de la població a cop de genialitat, vol dir una altra vegada que la Xina ostenta un gran potencial dins aquest futur. No solament pel que fa a l’economia, sinó quant a pensament, recerca, coneixement. El tres per cent de 1600 milions de persones dona com a resultat un exèrcit de cervells privilegiats. És el compte de la vella que feia l’altre dia en David Madí, en un escenari diferent. També podria ben passar que la font del coneixement desplaci el seu centre tradicional de gravetat, direcció cap a la Xina.

És important, doncs, saber conrear una actitud 2.0. per guanyar aquest futur que avui s'insinua tant apassionant. Saber crear i gestionar xarxes serà probablement el secret de la supervivència en més d’un sentit. Cal ser-ne molt conscient, per poder aprofitar totes les oportunitats que se’ns presentaran.

L’Experiència 2.0. va ser una ocasió magnífica per adquirir perspectives noves. Fou un esdeveniment molt ben organitzat i que provoca una gran satisfacció el veure que a Catalunya es promouen iniciatives com aquestes. A més de reflexió hi va haver lloc per la bona teca, al Celler de Can Roca. Sobren les paraules i només cal preguntar-se: i la propera Experiència 2.0., quan arribarà?. Mentre, adjunto al costat el video-resum que ha fet en Marc Vidal en el seu darrer post.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,
ja vaig fer un extens article sobre aquest tema, que segur que poc s'han llegit en el meu bloc amb el nom "Catalunya 2.0, o el present immediat"
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/79505

Jo crec que si que és una eina molt important per la societat, inclòs les empreses. Però compte que també és una eina que pot amplificar els problemes interns amagats dins de l'empresa.
Jo crec més amb les persones que en les eines i si tens unes persones molt incompetents i els hi fiques unes eines tant obertes i a l'hora potents com aquestes, pots amplificar la incompetència al màxim i al final l'empresa ha de tancar.
També s'ha d'anar en compte, que aquestes eines d'entrada poden distreure tant que no vegis el gra de la palla.
Manel

Anònim ha dit...

Manel, personalment crec que la distracció es detecta ràpidament. Els riscos hi són, però ben gestionats i amb un ferm lideratge que aposti per la cultura 2.0 s'avança més que no pas es retrocedeix. Cal treure la 'por' a obrir coneixements i accés a la informació. Si no, no anirem enlloc.

chamb ha dit...

i en que consisteix això del 2.0?


ja em fa vergonya no saber-ho.
Sabeu algun lloc on es pugui llegir sobre el particular?

Dessmond ha dit...

Chamb,
La majoria estem com tu. Posa a google: web 2.0. .Et sortirà molta literatura al respecte.