divendres, de març 07, 2008

En favor de la participació

Pel dia de reflexió. Faig meu l’editorial que avui ha sortit publicat en el darrer número de l’e-GH, el butlletí digital del Grup Hayek. Et suggereixo que t’hi subscriguis. El rebràs puntualment cada cop que se n'editi un de nou. De franc.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

A mí l'editorial em sembla molt fluix. Equiparar la participació política amb anar cada quatre anys a donar xecs en blanc a gent que no respòn de la seva actuació sinó davant la cúpula dels partits, mirant d'afalagar així les consciències dels més disposats a empassar-se qualsevol cosa de les institucions que paguem a preu d'or -més d'un terç del PIB- que vindrien a esdevenir una espècie de lluitadors per la democràcia, no en el meu nom, gràcies.

Dessmond ha dit...

popota,
Ja m'explicaràs com fas rutllar la democràcia si no és amb la participació. Si no t'agraden les coses, t'hi has d'implicar en comptes de pensar que el tema no va amb tu. Les coses no es resolen per art de màgia. Això és el que diu l'editorial, que jo comparteixo de cap a peus.

espiadimonis ha dit...

Ja em perdonaràs, però a mi l'editorial em sona a paraules buides, a fum. Exactament igual que el missatge electoral dels nostres polítics. Em sorprén molt que un grup a priori intel·lectual no tingui l'alça una mica més amunt. Ens parlen de que cal anar a votar, però no diuen res sobre el sistema electoral que patim, ni de les immoralitats que ha causat, ni dels paràsits toixos i cecs que ha col·locat a les poltrones.
Potser la teva resposta serà semblant a la que ja has fet més amunt: que m'hi impliqui. Però, com fer-ho quan tots els resorts del poder són a mans dels politicastres que no deixen cap escletxa per tal que hi pugui entrar aire fresc? Com fer-ho quan la política domina el món cultural i intel·lectual de cap a peus? El nacionalisme català necessita d'una bona clatellada per fer una catarsi. Només quan ens adonem del mal que l'intevencionisme polític ens ha fet en el camp cultural, sanitari, escolar, etc.,etc., podrem analitzar el fracàs i cercar noves idees per anar vers la modernitat ensems amb la resta de països. Mentrestant, que s'ho facin, i tal com deia aquell: no voldran que a més de fer-me fer de puta hagi de posar jo el llit!
Perdona la cruesa del comentari, però jo ho veig així.

Dessmond ha dit...

Espiadimonis,
No t'has de disculpar si ho penses tal qual.
Ara, em sembla injust. L'editorial fa una reflexió sobre el fet d'anar a votar. Només d'això en concret, perquè avui és un punt posat massa en crisi, massa tractat amb despit, i la qüestió és si el sistema pot funcionar sense la participació ciutadana. En aquest mateix editorial es fa referència a un acte (http://www.hayek.cat/modules.php?name=news&idnew=178&idissue=42) on s'estudia més a fons la política europea, i per descomptat la nostra. Hi ha certes coses a reformar que són comunes. Si el llegeixies i si et descarregues el document que hi ha penjat a la home (www.hayek.cat) sobre qualitat democràtica, veuràs com ha estat d'injust el teu comentari.
Podràs dir que el tractament, que la diagnosi, que les solucions proposades no són les que més t'agradarien. Però em temo que no pots tractar el Grup Hayek de frívol. De moment no conec cap iniciativa semblant a la seva.
De regeneració del sistema fa temps que en parla aquest Grup. Mira si en fa de temps, que el juliol del 2005 ja va publicar aquest article (http://www.hayek.cat/descarrega/articles/article%20GH_AVUI%209.pdf) a l'Avui, titulat "Per un nou sistema electoral". Crec que el títol ja et pot donar pistes de per on van els tiros. I crec, també, que és ben lluny del que tu qualifiques de missatge semblant al dels nostres polítics. L'editorial parla del fet d'anar a votar, fet puntual. I si vols saber més coses del que propugna el Grup, cal que inverteixis una mica més d'estona a "navegar" pel seu lloc web. El missatge que llença el GH no és precisament dòcil amb el pensament actual. Veuràs, per exemple, que fa temps que no publica res en premsa. I no perquè no hi hagi material o ganes. Potser serà que no propugna exactament el mateix que els "nostres polítics".

espiadimonis ha dit...

D'acord, Dessmond. Prometo fer els deures i capbussar-me de ple dins la seva web.
No és, però, l'únic grup que propugna canvis. "Acció per la democràcia" demana directament les llistes obertes i, tal com dius tu del Grup Hayek, també estan ben silenciats. En fi, que dins del meu pessimisme habitual, diré que tenim mala peça al teler.

Dessmond ha dit...

Espiadimonis,
Tenim mala peça al teler, però jo crec que no tardarà gaire a haver un canvi de cicle. Aquest pessimisme comença a ser latent per masses cantons. Ara de moment pensa en anar a votar!. El millor encara és per venir.

Anònim ha dit...

La implicació no té res a veure amb donar un xec en blanc cada quatre anys, dessmond.
De fet, és exactament el contrari.

Apartat de consignes: No a la Ingenuïtat a aquestes alçades de la vida!

Signat: Popota, a Proud Friend of espiadimonis.

Dessmond ha dit...

Popota,
La implicació no vol dir només anar a votar. Això és el mínim per tal que el sistema no s'aturi.
Per a mi la ingenuïtat resideix en pensar que hi ha un tercer que li toca fer la feina. I no, hi ha molta responsabilitat que no és delegable i que és intransferible. És una feina de cada dia, més que la d'un cop cada quatre anys.