diumenge, de desembre 16, 2007

Ara ve Nadal

Ara que ve Nadal vénen aquests pares Nöels desquiciants i la meva amiga esquerranosa. Estic convençut que una cosa és conseqüència de l’altra, sense tenir massa importància que és primer: l’ou o la gallina. La meva amiga és d’aquells que té un concepte de l’esquerra molt pessebrista. Encartronat o tronera. De la mateixa forma que rarament trobaràs un pessebre admirable, també rarament trobaràs el mateix pel cantó esquerre ideològic en les nostres latituds.

Com pots ben suposar, un dels trets que caracteritza la meva amiga és el seu anticlericalisme militant. Aquesta ostentació d’analfabetisme és la que després fa penjar un Pare Nöel subnormal, sense experimentar cap esgarrapada de vergonya interior. És aquesta mentalitat de no saber mai en quin món vius que et fa empeltar amb el mateix tros d’ase que protagonitza Cocodrile Dundee.

Grans discursos antireligiosos, anticristians, anticatòlics i apostòlics. Això si: el dia que decideix casar-se, ho fa per l’Església. I l’argument, d’una consistència semblant a la que després t’empeny a penjar el puto pare Nöel: pur exhibicionisme. Afirma que les fotos llueixen més si vas de blanc, arrossegant una gran cua de núvia.

Jo li suposo un cervellet ple de boletes de pòrex, com el personatge que representà en Paul Hogan. El cas és que ella il·lustra molt bé aquest esperit nadalenc, tan estès. D’un autisme que fa fredar. El més gruixut de tot és que la noia no és precisament cap mindundi. És una altíssima executiva d’una multinacional, que segurament dobla en unes quantes voltes el millor dels meus sous. No parlo del típic cas de caixera de Carrefour. No. Però és ben cert que l’ànima de pòrex és un cas molt transversal.

Voler arrabassar el sentit del Nadal ens converteix en una perfecta caricatura de nosaltres mateixos. Si no vols entrar a cap església perquè no li trobes el sentit, no ho facis. Ara, deixa’m en la plenitud de la meva pau. No m’obliguis a celebrar cap Nadal al menys amb tu, que només hi veus Freixenet –o Rondel-, El Tall Anglès, croquetes Findus, Toys’r’Us i una llarga llista que només engreixa un ridícul espantós.

No et demano que siguis creient; jo mateix no en sóc. Només que facis el favor d’informar-te millor sobre el món on vius. A vegades, el sentit de les coses pot arribar justament per allí on mai havies imaginat. Cal fer un esforç sostingut i personal per fer qualsevol descoberta. Quant passa això aleshores sí, aleshores ve el Nadal.

12 comentaris:

Josep (sl) ha dit...

No parlis de Nadal me té negre. De fet l'únic moment de calma què hi trobo és la missa del Gall. L'únic acte religiós de nadal què per tradició m'agrada complir. A més me passaré el nadal estudiant, quina creu.

Crec què pot ser no pràcticant però és estúpid voler negar una tradició religiosa de 20 segles. Què és en gran part explicació de la nostra cultura.

Fa poc el ajuntament de Barcelona a les llars d'infants volia fer el pessebre sense nen Jesus ni res "diví". me sembla estúpid què per ser multicultural hagis de negar la teva pròpia cultura.

Què tothom, practiqui el nadal amb l'us de la seva consciència. Però si el Nadal ha de ser falsos bons pròposits, consumisme i presses no crec què tingui res a celebrar.

bacus ha dit...

El pare noel suïcida és espaterrant. Qui s'inventa aquestes coses? El lliure mercat? La coca-cola? Els protestants?
El fet és que la gent com una massa amorfa passa per caixa i el penja com una moda més o per no semblar diferent del veí que tb ha tingut la genial i original idea.
I la cosa no s'acaba aquí ja que als propers nadals tornaran a penjar-lo.
El comportament humà durant el nadal-actual és digne d'estudi, d'estudi de mercat.

reflexions en català ha dit...

Em fa molta ràbia aquest personatge barbut i malfargat, amb aquest vermell de gust dubtós, i que s’enfila pels balcons amb tota
la impunitat del món, sense que ningú li digui res. Tant costa trucar a les cases com fa el tió?
El tió, al contrari que el senyor Noel, porta amb elegància
el color vermell de la barretina; i és més ben educat.

També em fan ràbia els personatges pijoprogres com la noia de què parles.

No sé quin grup me'n fa més.

esparver ha dit...

Segur que no tens alguna pulsió mal païda amb la teva amiga?
La gauche divine ens ha fet molt mal.


Més enllà d'això, a mi, aquest és el primer Nadal en molt de temps que no estic embafat dos mesos abans d'hora.

Anònim ha dit...

Ostres.... jo també conec a uns quants "incongroents" com aquesta noia. La veritat és que no hi ha res pìtjor que no sé capaç de ser coherent amb els teus propis principis!

He rigut molt amb els "pares noels desquiciats"!

Dessmond ha dit...

josep (sl),
Sí, celebrar el Nadal sense Nadal és una de les coses més estúpides que impulsen els falsos progres. Fer un pessebre sense res "diví" és el colmo de l'estupidesa. I de la manipulació barroera.

bacus,
Aquestes coses se les inventa la estupidesa humana. Voler emmascarar el sentit tradicional del Nadal no té res a veure amb el lliure mercat ni la coca-cola. Tens tota la raó que cal fer un estudi digne.

reflexions en català,
Jo l'odio profundament. Serveix per marcar el tipus d'energúmen que pot viure prop teu.
El tió en molts llocs ni es coneix, com a mínim per la zona de Barsalona.
Aquesta noia no és gens pija. És progre, però no és nena de papà, precisament. Ha hagut de pencar molt per arribar on és ara. No ha tingut padrins. Merits propis. Però si la treus d'aquí, sembla un bolet. És una llàstima.

esparver,
A quina mena de pulsió et refereixes?.
El que tinc mal pait és el mal gust, la manca de sensibilitat en nom del progressisme o l'ostentació de l'estupidesa. Això no ho arribaré a pair mai bé.
Celebro que tinguis un gran Nadal. Ja m'agradaria a mi!.

Annatarambana,
Hi una mena d'agnostic que simplement el provoca la manca de lectura. De viure només a base del que vomita la televisió. Això provoca una buidor interior abismal, que fa dir una rucada rere altre sense gaires angúnies.
Celebro que dintre de la desgràcia aquests pares noels desquiciats puguin fer riure. Aquí hi pot haver esperança vertadera.

Clint ha dit...

Hi ha molta gent que barreja temes una mica a la brava..i el Nadal, és l'època de l'any per excelència on es pot portar a l'extrem aquests comportament...tot i que encara tinc cor agre desque he llegit això del Rondel!

Josep (sl) ha dit...

Jo no soc practicant. Però festivitats com Nadal o Setmana Santa tenen un significat més enllà de buidar-se la butxaca. O omplir la en el meu cas. Al nadal faig lots i a l'estiu tinc un super.

Es greu tenir la buidor de estar el celebrant festes per fer ho sense cap significat.
Aquestes persones són les del teu post què marxen a l'Índia. Perquè ho tenen tot però dins no tenen res.

esparver ha dit...

No sé massa a que em refereixo, vol ser una mena de broma. Per analogia em fa pensar en pulsions que em provoquen altres exemples d'indigència intel·lectual, sempre esquerranoses i gairebé sempre divines (endiosadas que deien els barrocs castellans). En el meu cas són una mena de morbositat porca i gens sexual.

I, si me'l permets, per tenir un gran nadal només cal viure'l amb senzillesa i optimisme. I si cal engegar a rodar un compromís, fer-ho. Relaxa per tot l'any.

Dessmond ha dit...

clint,
Això del Rondel ratlla la categoria de crim contra la humanitat. Ho sé. I des d'aquí ho vull denunciar.

josep (sl),
Bé, com a mínim tu per un cantó o altre el Nadal és un motiu de consol.
El que irrita és veure la dinàmica rupestre en la qual s'ha convertit una celebració com aquesta.

esparver,
Entesos.
Sí, per tal que no em reventin el Nadal, he començat a treure'm del damunt els dinars o sopars que ara se celebren per tots cantons. Dir no és dramàtic -per l'altra part-. Però em quedo infinitament descansat.

bacus ha dit...

ja sé d'un surten els homes de vermell.
la civilització xinesa és fascinant una capacitat de treure or de les pedres i de sacrifici que no paran de sorprendem.
segurament deuen tenir el tió-groc però no fan escarafalls a l'hora de vendre el que sigui i de copiar les idees d'altres.

l'estupid serà el que ho compra el aconsegueix fer-ne diners és un llest (que inclús et fot el cartell en català per fotre més caixa).

bacus ha dit...

reply del reply...
<<<<
que significa "xingfa" ¿?

felices fiestas y buen año
feliç nadal i bon any nou,

petons,

Joan
<<<

hola carino

xingfa con mucho gente venga mucho dinero ibal

mmmmmmmmmaaaaaaaaaaa

un beso

xao hun

<<<<<<<<<<<<<

--------------
xingfa con mucho gente venga mucho dinero ibal .... mucho cardo,,,

o senzillament amb com molts siguem millor vendrem........

segueixo necessitant el diccionari català-xina.....

salut...