dimarts, de novembre 20, 2007

Perquè no som en campanya

Avui n’Artur Mas farà l’acte pensat per refundar el catalanisme. No sé si la paraula exacta o la que més m’agrada és precisament la de "refundar". En tot cas em sembla bé aquesta preocupació al voltant del nacionalisme. És evident que ara mateix hi ha alguna cosa que no acaba de rutllar. El nacionalisme és majoritari a Catalunya i paradoxalment pinta ben poc.

A mi em ve molt de gust anar escoltar a en Mas. És un dels pocs polítics en actiu que té coses a dir. Representa una generació que poc té a veure amb aquella que va formar-se a la clandestinitat i que presumeix de tenir un –magre- passat antifranquista. En Mas no va fer cap batalleta contra el dictador, i què?.

Sospito que el problema de’n Mas té a veure amb la permissivitat de la qual parlava ahir, a més de la caricatura fàcil que en pugui fer “Polònia”. En Mas representa una generació que hauria de tenir la feina feta i la vida més que encarrilada. En Mas representa l’èxit i és d’èxit que va tractar tot el seu discurs en la darrera campanya electoral. La permissivitat mai porta cap èxit, encara que te’l vulguin subvencionar.

Curiosament en Mas va tenir un problema en el votant de la cinquantena. En Mas podria ser que representés l’èxit que ells no han sabut tocar. Als cinquanta o triomfes o t’amargues. I al tanto: triomfar vol dir simplement trobar la teva mitja taronja, tenir una vida emocionalment estable, sentir una plenitud interior, més que de butxaques. En Mas projectava justament aquesta mena d’èxit. El cas és que els “cinquantons” no el van votar.

El gran error de’n Mas és deixar-se arrossegar pels calendaris. Hauria de prodigar actes com els d’avui, amb independència de si ja som en campanya o no. En Mas té moltes coses a dir i la gent té necessitat de sentir discursos coherents, més que de circumstàncies. L’arma de’n Pujol fou aquesta: cada dia tenia un motiu per trobar o convocar gent.

No cal arribar a l’extrem de ser a diari. Però un sermonet, de tant en tant, li acceptaríem. Trobo molt a faltar tot allò que va anunciar en campanya. Sobre tot el que feia referència a aquest tall generacional nou. Aquella mirada posada en el futur de Catalunya, més que en una certa nostàlgia que acaba resultant tan tronera. Aquí la feina dels mitjans és letal. Justament per això, cal que en Mas en faci un i quaranta d’actes com els d’avui. Afortunadament no som en campanya.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Obriré foc avui: malauradament considero que en Mas està amortitzat...per part de l'electorat. Personalment em sembla un polític que té discurs, no genera rebuig, representa una franja d'edat que malgrat el que aporta en Dessmond sobre els que no el varen votar, està a prop de la generació del 70 i del 50, manté el partit i la federació (amb atacs de banya d'en Duran) en bona salut. Ara bé, després de guanyar dues eleccions seguides i no aconseguir formar govern, creieu de veres que hi ha una tercera oportunitat? Què creieu que ara presentar perquè pugui guanyar més vots/escons i tingui més legitimitat per impedir que ERC torni al Tripartit versió 3? Cal que CiU presenti una estratègia de futur més orientada a l'individu, a l'esforça, a la llibertat de les persones, en el seu àmbit de decisió...o sigui, més liberalisme com a eix ideològic en primera línia, deixar-se de mitges tintes. En cas contrari, más de lo mismo.

Toni Ros ha dit...

A veure si ens veiem aquest vespre al Palau!

esparver ha dit...

Si som sincers el nacionalisme pot ser que sigui majoritari, però som presoners de l'inèrcia ideològica absurda d'esquerres que fa bons i dolents segons el seu eix.

A més, fa mandra lluitar contra tot contínuament. Hi ha molta gent que no ha votat altra cosa que convergència que està prou fastiguejada com per no tornar a votar mai més.

Si li sumem a que votar convergència sembla que també es votar PSOE a Madrid passi gairebé el que passi desmobilitza als de vot anti-socialista (que no sé si són pocs o molts, però hi són).

Els del nostre mal no vol soroll no els agraden les novetats (per què penseu que hi ha tanta gent que vota el PSC què és el partit més conservador de Catalunya).

I si això li sumes que la única idea nova amb projecte de Catalunya que ha sorgit darrerament és el de la Nebrera (per molt que sigui un projecte Catalunya diluint-se a Espanya)potser sí que ja va sent hora que des de el nacionalisme català algú plantegi un projecte modern de Catalunya-Catalunya més enllà de carreterades i picabaralles de Nyerros i Cadells que han muntat els d'esquerra carregant-se el taranà liberal del XIX per entronitzar el marxisme ranci del PSAN.

Perdoneu el rotlle, però per dir-ho suau, d'aquesta tarda en desitjo molt i n'espero molt poc.

Dessmond ha dit...

Aucanada,
A vegades penso en això de que dius, que està amortitzat, que efectivament és així. De totes formes, per poder-ho dir de forma taxativa caldria que en Mas arribes a ser president. És molt millor que en Maragall o Montilla. Aleshores és quan es veu realment l'amortització.
I de tots ells, incloent-hi el mateix Pujol, de llarg és el més liberal de tots. De llarg.

Toni Ibañez,
Miraré de veure qui porta ordinardor. Avui faràs una crònica en directe, no?. Quin perill!

Dessmond ha dit...

esparver,
No cal que et disculpis per l'extensió del comentari. Només faltaria!.
El panorama és preocupant, certament. Però s'ha de dir que l'acte d'avui està justament pensat per mirar de donar una certa resposta a tan desencantat.
Jo també n'espero molt del dia d'avui. Si en Mas es comporta com ho ha fet quan és en campanya en podrem sortir satisfets. Ara, també espero que com a líder que és que no es limit a l'acte d'avui, sinó a fer-ne més, de temàtiques sectorials.

Anònim ha dit...

Penso que el camí que li queda a CiU és estret i cada vegada es fa més estret... tot i que Duran el vulgui eixamplar cap a Espanya i la dreta i Mas cap a Catalunya i al centre. El PP apreta per un costat amb Nebrera's que calen i el tripartit fa bulto i pressió per l'altre. Aquest pas del desert passa per definir que volen ser de grans. Jo, l'acte d'avui el veig força buit. Paraules, bones intencions.. i Duran allà assegut. Compte! demà o demà passat Duran entrarà en campanya i veurem que diu, on ho diu i per qui ho diu. Veient les cares, rialles i reaccions dels membres del tripartit l'altre dia al Parlament: icetas, montillas, ridaos, carods... fa pensar que la travesia pel desert serà llarga. Ompleneu la cantimplora.

Dessmond ha dit...

jordi.verdura,
La travesia, si serà llarga, serà per a tothom. Tothom que pensi en clau nacionalista, és clar.
Pots dir tranquil·lament: omplenem la cantimplora.
Quan CiU no lidera el projecte, mira el resultat. T'ho expliquen i no t'ho creus.

joliu ha dit...

Qui intenti valorar la conferència d'avui en termes electorals pixarà fora de test. Com diu el Dessmond no estem en campanya i això és el que permetrà un discurs de molta més profunditat que no serem capaços de valorar en poques hores. Les reaccions que demà llegirem als diaris faran pena si les llegim d'aquí a unes setmanes.

Espero que a partir de demà l'Artur ens demostri que ha entès que no és feina seva entrar en el fangar del parlament ni amb catiusques, per treure paperets de FGC obtinguts de sotamà ha d'enviar a un sodat ras. El Mas ha d'estar per coses sèries.

Em fa enveja Dessmond, però jo no hi podré venir. I també em fa enveja que té preparada una reunió amb blocaires per dijous, hi estàs convocat?

Dessmond ha dit...

joliu,
No en sabia res d'aquesta trobada amb blogaires. D'on ha sortit aquesta notícia?

Anònim ha dit...

joliu PSSSSSSSSST!!! volem saber. jeje.

Dessmond ha dit...

jordi.verdura,
Això és una notícia que ha sortit a l'Avui. Però jo no en sé res més. Bé i que en Toni Ibañez, blogaire de referència, hi anirà a fer una crònica en directe. Potser ell hauria de dir de que va la història.

Papitu ha dit...

I tant que som en campanya, de campanya cap a les generals espanyoles on la federació, si no fa un paper, galdós hi podria tenir molt a dir.

En tot cas espero la teva crònica de l'acte.

Mikel ha dit...

El que esta clar es que en Ms ha de canviar l´estrategia perque la d´aquets ulims anys nomes ens porta a un tripartit versio 3.0 , per tant a veure si fot un bon cop de puny sobre la taula aquesta nit i que passi el que hagi de passar...

joliu ha dit...

NO tinc cap informació confidencial, ho posa al diari
Mas també ha previst una fila per a autors de blogs a Internet, amb els quals es reunirà dijous a la tarda
http://paper.avui.cat/article//politica//106227/mas/assumeix/sobiranisme/catalanisme/futur.html

Per cert, ara que ja acabat la conferència, bé no?

Anònim ha dit...

Oh, diu refundar perquè el catalanisme ja està fundat, sinó ell en seria el pare, ja pots pujar-hi de peus.