dimecres, d’octubre 24, 2007

Canvi a l’Avui

Sembla que la provisionalitat indefinida en la qual havia entrat en Vicent Sanchís, al capdavant de l’Avui, tocarà ben aviat la seva fi. Sembla ser que des del proper novembre en Xavier Bosch el substituirà.

És una mala notícia, sens dubte. Però no perquè vulgui presentar-ho com a consol, també he de dir que podria haver estat molt pitjor.

Que un diari com l’Avui estigui dirigit per un valencià nacionalista no és cap cosa lleugera. Ha fet molt de bé aquesta combinació. La visió de València que es té al Principat és bastant soca, costumbrista i a estones regada d’una certa estupidesa. El millor que podia passar és que un valencià obri la porta a la valencianitat, a Catalunya. El diari Avui ha comptat amb interessantíssims articles i col·laboracions fetes des de València, que han lograt donar una perspectiva molt més normal i intel·ligent del que és la realitat. Gràcies a la visió valenciana d’en Vicent, hem lograt obtenir un tractament de les coses que passen al País Valencia amb la mateixa naturalitat que les que poden passar al Principat. Això per a mi és d’un valor incalculable. I està demostrada la incapacitat catalana de tractar adequadament tot allò que viu i respira més enllà de Catalunya, encara que sigui part de la mateixa nació. Els catalans som incapaços de veure més que el pur exotisme, quan mirem enllà. Som així de nefastos.

És una mala notícia perquè en Vicent Sanchís és una persona que es declara liberal, també de forma molt natural. Que la direcció d’aquest diari pugui perdre aquest component és una altra tragèdia. La nostra societat està massa orfe de l’autèntic liberalisme. Potser massa saturada del cantó estúpid i fals pels valors que se li atribueixen i que per aquí podríem explicar moltes de les nostres actuals febleses. Només per anar en aquesta contra, en Vicent Sanchís és insubstituïble.

Suposo que passaran més coses amb aquest canvi. Quan balla la cadira del director en ballen unes quantes més. Vull veure, per exemple, quant de temps més aguantarà en Salvador Sostres. Ningú com en Sanchís pot comprendre i suportar un Sostres. Això no és un desig meu, al contrari. Però aquesta possibilitat pot cristal·litzar realment. El mateix Sostres va decidir obrir el seu lloc web, perquè sap que és l’únic reducte des d’on podrà seguir cultivant l’ofici d’escriure sense embuts.

Que en Vicent Sanchís hagi de deixar la direcció de l’Avui no ha de ser, només, una mala notícia. Sempre i quan acabi fent altres coses amb el mateix rerefons que el caracteritza: nacionalment compromeses i des del seu convençut liberalisme. És important que els personatges de referència que té avui aquesta nació no els convertim en micos de fira. Simplement perquè s’estimen el país.

17 comentaris:

Anònim ha dit...

Que fotin fora El Sostres de l'Avui és una bona notícia. De fet el foten fora de tot arreu (e-notícies, Singular digital, etc.)

Anònim ha dit...

Igual que aquest anònim, no m'agrada en Sostres. És partidari del pensament únic i no es talla a l'hora d'insultar tots els que cometem el gravíssim delicte de no votar CiU. Estaré ben content quan el fotin fora i el fiquin, per exemple, a "La Vanguardia", on segur que s'hi trobarà més còmode. De passada poden treure al carrer na Mari Paz Chaner, que escriu uns articles banals i soporífers.

Sobre en Sanchís, dir que és l'home que ha fet gran l'AVUI, un diari on en general ens trobam còmodes tots els nacionalistes que tots els corrents. Per exemple a la poc nacionalista Mallorca és difícil trobar aquest diari en molts quioscs no perquè no el venguin, sinó perquè s'esgota molt més ràpidament que el mediàtic "El (In)Mundo", cosa que és molt bon senyal.

Si en Sanchís se'n va, què passarà amb l'edició especial de Balears que havia de sortir a finals d'aquest any? A l'estiu se'n parlava molt, i ara sembla com si s'haguessin oblidat. Sortirà a la llum un AVUI-País Valencià tal i com havia somiat en Sanchís?

Dessmond ha dit...

anònim,
Jo no he dit que el fotin fora, que consti. Jo m'he limitat a especular.
Sí, és un tipus complicat. Però no sé seria cap bona notícia.

Joan,
Per a mi en Sostres no és sant de la meva devoció. Té dies lúcids i d'altres absolutament prescindibles. Penso que se l'hauria de conèxier, però. És un personatge curiós. Dubto, però, que acabi a La Vanguàrdia, on ja hi va ser i va tocar el dos. Hi ha teories més tremendes que la teva, Joan.

Sobre el que dius de'n Sanchís, ho comparteixo totalment. Ha actuat amb un tacte admirable. Jo em descobreixo el capell. Com a persona també se li poden fer molts elogis. És un tipus que mai s'emprenya, mai falta al respecte. És una persona sumament civilitzada. Quan ell hagi marxat veurem que passarà amb l'edició especial de Balears. No et facis masses il·lusions, però. Així, tot el que vingui serà de més.
Tampoc sé pas que passarà amb l'Avui-País Valencià. Pot ser que només quedi com un altre somni. Consti que ho desconec.

Mikel ha dit...

al inici del post m´ha fet por perque em veia a venir una critica cap en Xavi Bosch , ja veig pero que ho has enfocat en la defensa de les virtuts d´en Sanchis fet que comparteixo amb tu . En Xavi tindra ara el llisto força alt , pero jo i tinc confiança

Dessmond ha dit...

Mikel,
En Bosch ha de demostrar encara moltes coses. No sé, per exemple, si tendrà una sensibilitat semblant a la de'n Sanchis. Només desitjo que si. Però honradament penso que un diari com l'Avui només el pot dirigir algú de fora de Catalunya. Compromés amb la nació, però fora del Principat. I de ser principatí si que no en te cap culpa el Sr. Bosch.

Anònim ha dit...

Dess Mond,

M'ho vull mirar ben objectivament. Un relleu a la direcció d'un diari després de prop de 10 anys es normal arreu. Si voldria, de totes totes, que en Sanchis hi seguis vinculat com a columnista, si no diari, cada 2 dies. Com a Sanchis i com a Desclot.
Es, en Vicent, un columnista excepcional.

El relleu per en Bosch. No el conec prou. Em fa una mica de basarda que no sigui un "de la premsa". Es un mitjà molt especial, com ho son tant la ràdio com la televisio. Ben diferenciats.
Capacitat d'aprenentatge, perfecta, per en Bosch. Dirigir un diari no es el mateix que dirigir un programa informatiu líder a la ràdio.
Per criticar, sense massa convicció, per exemple, trobaria a priori molt mes "madura" haver posat, per exemple, en Santi Nolla, molt bon periodista, no només esportiu, i també del Grup.

Però si un nou Director no té experiència, sí te dos o 3 subdirectors potents i capacitats, cap problema. Aquest es el repte, crec, d'en Bosch.

No estic d'acord en que calgui un director de fora de Catalunya per a l'Avui. Tant me fa.

Estic d'acord en que el proiecte Illes-Avui ha d'arribar a la realitat. Control.lat però a fer la prova.

I marge de confiança per en Bosch. 3 mesos. A veure-ho.

El darrer gran director de diari que he conegut va ser en Ibañez Escofet, al mític, i meravellós, Tele-Express. Però econòmicament no va anar prou bé. Periodisticament va ser una meravella, una escola cum laude de notables periodistes. I quan se'n va a la Vanguardia, de subdirector, influi molt positivament en un retorn de La Vang. a la realitat catalana. Va mancar, al final, la decisió del Comte de fer-lo director i la salut ja minsa de l'il.lustre Manuel Ibañez Escofet.

No n'hem tingut cap mes ni en tindrem ja cap altre similar.

En definitiva, personalmente m'agrada molt en Vicent Sanchis com a Director, però si no era ara ho seria l'any que vé. Són els cicles normals a la professió i al seu nivell de direcció.

No men faig creus ni veig gaires perills.

Jordi

Mart de Garriga ha dit...

Trencaré una llança per Salvador Sostres, tot i que això se solia fer per poltres i no per mascles. No compartesc gairebé res del que diu però m'agrada que hi hagi qualcú que s'expliqui d'una manera diferent. No sempre escriu malament i també hi ha d'haver qualque egocèntric pel món. No celebraré que el fotin fora. De fet, és una prova de la llibertat d'expressió que impera a l'"Avui" i no als diaris de pensament -aquests sí que únic- com El Periódico, El País, etc.

Elies ha dit...

Dess Mond, comparteixo el teu disgust. En Sanchis m'agrada, i crec que té moltes virtuds.

Només apuntar, si voleu com a consol de pobre, que en Xavier Bosch és un bon professional, un bon patriota... i evidentment furibundament antitripartit...

però està clar que caldrà veure què passa amb els col·laboradors. Però, malgrat el disgust, crec que hem de fer confiança al Bosch. Crec que és dels nostres...

Vent d Cabylia ha dit...

La comparació amb l'altre Vicent, Partal, és fa de vegades necessària, i com a valencianista que xafe de peus a terra, és a dir, conscient de les limitacions i impossibilitats del missatge pancatalanista al País Valencià, he de dir que Sanchis ha fet moltíssim més que aquell per la construcció nacional valenciana. I encara ho podrà fer, segur.

Anònim ha dit...

Es cert que en Sanchis és i exerceix de liberal, però malauradament he estat incapaç de veure el mateix amb altres articulistes i línia d'opinió, malgrat que avui en dia tothom et diu, d'entrada, que hom és liberal!

Anònim ha dit...

lograr -> aconseguir

joliu ha dit...

Anem al fons de la qüestió i aclariu-me una cosa:
Qui decideix el canvi del director de l'Avui? el Lara i el Godó?

Per que anem buscant interpretacions del canvi en clau nacional i no crec que aquestes siguin les motivacions d'aquests dos.

Recordo que quan el Bosch va deixar Rac1, vaig escoltar un líder polític confirmant en petit comité que la renúncia era per motius estrictament personals, (horari, familia,...). Vaig notar un lleuger parpalleig i un tremolor a una vena del front que em van fer sospitar.
Pregunto, poden influir els partits en aquestes decisions editorials privades? i parlo de partits sense Bolaños

esparver ha dit...

Sincerament, no soc massa fan d'en Sanchis. De fet penso que si bé que sigui lliberal sense massa pels a la llengua és una virtut -per la escassedat d'aquest bestiar al periodisme de casa nostra-, que sigui valencià penso que no li dóna cap aventatge com a director de l'AVUI.

Penso que a l'AVUI feia falta un canvi, que espero que no es converteixi en un rentat de columnistes (encara que penso que ja s'ha fet) però en Sanchis s'ha quedat estancat i el canvi sembla més una "modernització" que un canvi de línia, però ja és veurà..

Dessmond ha dit...

Jordi,
En un país "normal", aquest canvi de direcció seria ben normal.

A mi em sembla imprescindible per lograr ser la nació que ara només està en l'imaginari, que els no principatins tinguin un major grau d'influència a Catalunya. Els d'aquí hem demostrat sobradament ser autèntics cafres. No tenim punyetera idea del que siguinifica València, Les Balears, Catalunya Nord, Andorra, La Franja, L'Alguer, etc., etc. A vegades mostrem un desconeixement majúscul de la pròpia Catalunya.

Jo a en Basch li dono molta confiança. Ara, espero que no liquidi segons que del diari. Perquè el moll de l'os de l'Avui és la seva catalanitat, la visió d'informar catalanament, que no és fer-ho simplement en català. El Periodico ja es fa en català. I no crec que sigui l'exemple a seguir.

Celebro el teu optimisme i espero que el temps et dongui la raó.

Mart de Garriga,
La meva referència a en Sostres no la he dit en cap sentit. Jo no me n'alegraré que el facin marxar. Al contrari. I consti que a mi m'agrada segons quin dia. No sempre el trobo encertat. Cosa, per altra banda, ben humana.

Elies,
A mi en Xavier Bosch em desperta simpatia. Jo escoltava RAC1 sobre tot gràcies a ell. Ara passo olímpicament. Però una cosa és ser bon professional de la ràdio i molt patriota i una altra de diferent és ser bon director de l'Avui, que és més que un diari.

Vent d cabylia,
Realment files molt prim. Jo considero que en Partal també està fent grans coses. Tot i que ho fa des de òptiques molt marcades des del punt de vista ideològic. Però trobo que en Partal té un discurs potent i Vilaweb és un gran gran gran mitjà. Des del punt de vista professional, dona creu i ratlla a molts que ara mateix es fan en paper.
Jo no et sabria dir si en Sanchis és millor que en Partal. En tot cas, en Sanchis sempre s'ha qualificat de liberal i això ja diu molt en favor seu.

Aucanada,
Cert en això que dius. Hi ha molta ploma que no és liberal a l'Avui. Però és la bondat del liberalisme el que permet aquesta mena de coses!. Hahahaha. El realment cert és que en cap diari com l'Avui hi ha tanta gent que escrigui declarant-se liberal. Això no vol dir tothom. Però hi aplega el nombre més alt d'articulistes que puguis trobar en un mitja avui.
Sé que tothom acostuma a declarar-se liberal, fins que es demostri el contrari. L'experiència mateixa del Grup Hayek és acollonant. Fins i tot en Rafael Ribó es va declarar liberal!!!.
El liberalisme té aquesta mena de coses, que no passa en cap ideologia més: és miraculosa.

Dessmond ha dit...

Anònim,
Gràcies. Ho tindré present. Ara, te'n cansaràs de fer-me notar errades. Però mentre ho facis t'ho ben agrairé.

Joliu,
Jo no crec que ni en Lara ni en Godó facin canvis en clau nacional. Al menys catalana. El que penso, com va passar a RAC1, que fan moviments estrictament per fer el negoci rendible i que duri com més millor. Crec que són dos empresaris que en aquest sentit poden fer més bé que mal.
Això, des d'una òptica liberal -de la qual sempre presumeixo- hauria de ser positiu. Però hi ha moments en que el liberalisme fa necessaria la intervenció. I en el cas català, la necessitem. No tot ha de ser rendibilitat a l'Avui. Hi ha bastanta feina més a fer. Aquest és el tema.

No crec que influeixin tant els polítics en aquest assumpte. Al menys en Bolaños.( Ja has vist els colls que han rodat a La Vanguardia).

esparver,
Vull pensar com ho fas tu. Espero que el canvi sigui a bé.

Jo penso diferent en que és positiu que sigui valencià. No sé d'on ets tu. Però jo estic saturat de la visió barsalunina del món i t'asseguro que és magre, sobre tot quan amb aquesta empatia es parla dels PPCC. Cal que vingui gent de fora del Principat per tal que poguem descorbri la realitat.

esparver ha dit...

Home dessmond, potser sí que el fet que sigui barceloní (al meu barri no he sentit mai les pronuncies pijoprogres) fa que tingui una visió un xic esviaxada de la realitat nacional.

Sóc dels que els PPCC no ens provoquen gaire entusiasme i penso que el tractament paternalista vers el país valencià ha fet més mal que bé a la llengua, al país i a la butxaca.

Posats a parlar de mancances a l'AVUI trobo a faltar sentit de país vers al pirineu, de comprensió de que són les ciutats mitjanes -Manresa, Igualada ... sembla que no existeixin el mapa mental de l'AVUI- i un excés d'eix capitalí Barcelona-Valencia.

Si la idea és parlar pel nacionalisme urbà el diari s'ha quedat antic, si la idea és fer un diari nacional del principat s'oblida de la Catalunya rural i les capitals petites. No sé cap on va el canvi (ni tant sols cap a on hauria d'anar) però igual que em sembla magnífic que es busqui una edició balear, que si és possible aconseguir una edició valenciana pot anar bé a catalans i valencians per fer viu el país penso que al principat ens cal sortir -a l'AVUI també- de la obsessió metropolitana i de la Catalunya ciutat dels socialistes.

Dessmond ha dit...

Esparver,
Jo sóc del barri de Gràcia. Pijo, res de res.
El barsaluni el parla igual la Bibi Salisachs com una anònima filla d'obrer de Ciutat Vella -t'ho dic perquè conec els cassos!-. Barsalona és així de guapa -i interclassista-.

Bé a mi em sembla que l'Avui no ha volgut fer la competència a d'altres mitjans, escrits, molt ben implantats en aquests territoris que dius -Manresa, Igualada, etc.-.

En fi, ja veurem cap on tira aquesta nova deriva. La fe és el darrer que hem de perdre.