divendres, d’agost 03, 2007

Lliçons elementals de política

Tots som molt catalans, però sempre mirem de reüll la política espanyola. La majoria de vegades no sé perquè cullons ho fem, però és així. Catalans, sí, però a veure que passa per Espanya. Les conclusions que solen treure els que així ho fan, catalans ben catalans, acostumen a ser autèntiques pardalades.

Cony, doncs mirem la política espanyola. Aquests que tan se la miren i remiren, aquests catalanets de pessebre vivent, de barretina de caganer, espero que hagin entès d’una punyetera vegada la lliçó elemental de política que ens ha portat la casa mare del PSOE, la seva delegació simbòlica a les terres navarreses i l’UPN.

Enèsima versió d’allò antes roja que rota. Per Espanya, si cal, el PSOE dona l’empenteta al PP. Els temes d’estat es ventilen seriosament. El que pugui pensar la tropa cumba de Navarra és un tema menor. Si els adults de la política diuen cap a aquí, doncs cap a aquí. I tira sense remugar!. Aquest és el federalisme que gasta el PSOE i aquesta l’autonomia dels seus federats. Per parlar del futur govern de Navarra, els companys navarresos han agafat la motxilla i cap a Madrid. Ni ho han pogut decidir a casa seva!. El govern de Navarra, dòcilment, es ventila a Madrid. Sort que aquests també tenien la clau.

No sé quina postal ha d’aparèixer al firmament català per a que s’entenguin les coses més elementals. Quina catàstrofe explícita, quina trompada de marca major ens hem de fotre per tal que aquests catalans que diuen ser tan catalans, comencin a veure algun punt de llum, ara que ja funcionem encara que sigui amb generadors.

Regalar el govern, a canvi de què?. De la gran Espanya?. Tractar amb el PSOE és donar carta blanca al centralisme. És tallar, retallar, fins a mutilar el país. És despertar-te un dia amb un puny i una rosa tatuada al clatell i lluir un somriure dels més idiotes que pot expressar el gènere humà.

La lliçó elemental: quan tinguis la clau fes-la servir. Si no ho fas tu, hi ha qui ho farà per tu. I t’hauràs de menjar amb patates la teva pròpia estupidesa. Tu i els teus. Pels segles dels segles.

16 comentaris:

Papitu ha dit...

El més divertit o trist és que l'organ del PSOE que ha pres la decisió de no pactar amb NaBai ha estat el comité federal. Veure per creure...

Joan Arnera ha dit...

I no deixa de ser trist que el PSOE sí que hagi acceptat el pacte amb ERC!!! Jo, si fos d'Esquerra, no me'n sentiria gaire orgullós, la veritat!
Perquè és allò de sempre, amb els catalans hi poden, a Madrid, mentre que amb els bascos hi van amb compte.
Ara, que la culpa és tota nostra, per burros i per desgraciadets.
Senyor!

Un indígena ha dit...

El PSOE és així i sempre ha estat així. Fins i tot els d'ERC ho haurien de saber.

Dessmond ha dit...

Papitu,
És això el que em té al•lucinat. Que el comité federal prengui decisions d’aquesta forma i els directament interessats no pintin res de res. De fet és exactament així com funciona Espanya. Veure per creure.

Joan Arnera,
El cas català és diferent. El Psoe català va aliar-se amb ERC per pura necessitat. I per que el precedent el va forçar l’estrambòtic de’n Maragall. En dos dies ERC va desaparèixer del mapa. Va ser fulminada. Jo dira que abduïda.
El segons tripartit, des d’un punt de vista racional no te explicació possible. Per a Erc, és clar. En Montilla, està encantat minoritzant la clau i el clauer sencer.

Indígenes,
A mi el Psoe no em sorprèn. El que ha resultat curiós del cas és ERC. Quin cony d’independentisme gasten?. Són el més semblant a la versió moderna del cavall de Troia.

Lídia Pelejà ha dit...

Si, realment té gràcia que s'aurodenominin COMITÈ FEDERAL... vaya tela aquests progres del PSOE.

Dessmond ha dit...

Lídia Pelejà,
Són paraules buides. Només hi ha la closca. És un costum molt espanyol, aquest. Buidar de contingut els mots. No hi ha ningú que ho faci millor que els espanyols. De la corda que sigui.

reflexions en català ha dit...

Un article molt encertat, Dessmond. Aquests espanyols són uns bàrbars.
I els sociates... quina banda més perillosa!!!

Surt el Pepe Blanco a dir que els socialistes navarresos van fer una "proposta", que en cap cas la voluntat de pactar amb Na-Bai no era una "decisió".

Sí que són democràtics, aquests sociates!!!

L'Espanya plural, el "talante" i la mare que els va parir.

I els que haurien de ser els nostres, són uns traïdors.

Cornuts i pagar el beure.

Salut

Dessmond ha dit...

Reflexions en català,
El PSOE no es creu res que no sigui la visió centralista d'Espanya. Aquest cop han primat descaradament el benefici o perjudici de'n ZP. La gent de Navarra no ha pintat res.
I ho han primat perquè el PP marca l'agenda. Aquest és el drama. Que el PSOE, com a partit, passa per unes hores baixíssimes.

Modgi ha dit...

Estic d'acord, però jo un pacte ERC-CiU tampoc l'entenc. No es pot gestionar una economia sent una estona d'esquerres i l'altre de dretes.

Dessmond ha dit...

Modgi,
Mai he vist que CiU sigui de dretes, ni que la mateixa coalició s'hagi definit de dretes.
Si ERC ha pogut fer coalició amb el PSC, tranquil·lament la podria fer amb CiU. En molts casos CiU ha passat per l'esquerra al PSC. En molts. Però el discurs dominant no permet altra versió que la oficial.
De fet hi ha més punts de contacte entre CiU i ERC que entre PSC i ERC.

Joana ha dit...

Jo crec que abans que sortís president en Montilla, ja sabíem com aniria la cosa. El que trobo és que ERC està massa callada i això m'amoïna!
Bon capde , Dessmond!

Modgi ha dit...

Dessmond, que esquerra no s'hagi atrevit mai a fer una política d'esquerres sèries no vol dir que CiU sigui menys de drets. És un club de fills de grans empresaris liberals, i per tant, de dretes. Que per altra banda són els que saben fer crèixer un país. Igualment, el fet de passar per l'esquerra del PSC tampoc et garanteix ser d'esquerres. Ja veus com estan gestionant l'economia a Espanya baixant els impostos patrimonials. No crec que 2partits s'assembliln pel fet de ser nacionalistes.

Anònim ha dit...

No sé quants diputats socialistes navarresos hi ha al congrés, però de catalans diria que són 21, i 21 diputats són molts, et poden donar o prendre el govern. Ja es cuiden prou bé els del PSOE de tenir contents als socialistes catalans. Els navarresos, amb vistes a les eleccions generals, no hi pinten res

Dessmond ha dit...

Joana,
ERC és un misteri per resoldre, encara. Crec que ha deixat sorpresos a propis i estranys. D'aquí bé que en tan poc temps governant hi hagi tanta moguda interna. Espero que sigui per bé. De tots, vull dir.

Modgi,
Que vol dir una política d'esquerres seriosa? Col·lectivitzar el treball?
Crec que en el món "de l'esquerra" hi ha massa tabú i poca reflexió.
El que no pot ser és que siguin d'esquerres aquells que s'ho vulguin dir. I aquells no es vulguin penjar cap etiqueta, aleshores te la penja un altre i, a més, te l'has de menjar per bona.
Crec que tens una visió molt tòpica. Si mires enquestes fetes, d'altra banda, per gent del PSC veuràs que ja fa més de vint anys que la militància de Convergència es defineix socialdemòcrata. El 70 %. D'aquí pots inferir perquè la política de'n Pujol va ser tan poc liberal i tan intervencionista.
Tampoc és cert que els fills de grans empresaris siguin liberals i de CiU. Tornes a topar amb el tòpic. N'hi ha un fotimer d'empresaris, que no són gens liberals i a més d'esquerres. De totes elles, d'esquerres però conservadors a mort. Sobre tot del PSC. Però en trobaries masses d'aquests que són més "d'esquerres" que el PSC.

Sulpertu,
Això de Navarra és la foto finish del que és el PSOE, per si algu encara en tenia algun dubte. Ni autonomia dels federats ni voluntat federalista. Hi ha una visió d'Espanya única. Com la del PP. El talante només és la capa superficial d'aquesta visió. Res més.

Anònim ha dit...

Benvolgut Dessmond, crec que no es tracta de fer una política d'esquerres o de dretes, és, que mé enllà de les fronteres catalanes, mani qui mani, fan una política anti catalana i els nostres polítics abaixen el cap i aconsenteixen...

Dessmond ha dit...

l'Avi,
Si, el miracle és aquesta conversió al mateix punt, vinguis del cantó que vinguis.