dilluns, de juliol 09, 2007

Generalitat Low Cost

Fa un parell d’entrades que vaig dedicar-la a les “Low Cost” i la malfiança que em creen. Com allò dels duros a quatre pessetes. No perquè jo sigui un potentat i no em vingui d’aquí. No. Jo la pela –l’euro- me’l miro molt, perquè em costa també molt de guanyar. La malfiança me la genera el fet de creure que les coses, els serveis, tenen un preu que no és provocat precisament pel pur caprici. Quan dintre d’un mateix servei hi ha una diferència tan abismal de cost, vol dir que el “mateix” servei només ho és en aparença. I això, és clar, té conseqüències com ara que és molt més fàcil que et quedis més penjat que un fuet amb Clickair que amb Ibèria, per exemple. I aquí els de Martes i Trece podrien dir molt pertinentment allò de: “Es lo mismo, pero no es igual”.

Avui em trobo amb la notícia que el president de la Generalitat farà el seu primer viatge oficial a Portugal en una companyia de baix cost. No cal que digui que ho trobo al·lucinant. No perquè pensi que en Montilla no pot viatjar en una Low Cost, sinó que qui no ho pot fer és el president de la Generalitat. L’anterior govern ja va deixar prou clar que entén per un viatge oficial de costellada. Tots vam poder veure les imatges de’n Carod i en Castells fotent-se la corona d’espines, com qui es plantifica un barret mexicà. I de retratista, el senyor president de la Generalitat.

Ara, aquest nou president anant pel món amb tarifes xiruqueres em sembla entre despropòsit i populista. Despropòsit perquè ja he dit que les Low Cost no em semblen fiables. Si el president vol transmetre la idea de bon gestor ho pot fer d’una forma molt simple: en la obra de govern, no amb la xocolata del lloro. El gest de viatjar en Low Cost està fet de cara la galeria. D’aquesta galeria que pot arribar-se a creure que amb un euro pots anar de Turí a Barcelona i que els demés son rematadament imbècils quan decideixen fer-ho per dos-cents cinquanta.

Per no incórrer en cap engany, aquesta notícia l’hauria hagut d’anunciar el duet Martes i Trece. Realment, en cas d’un imprevist, tindràs el mateix tracte tu –David- que el president de la Generalitat?. Hi ha algú tan beneit que s’ho empassi?. “Es lo mismo, però no es igual”. Clar que no.

Creieu es poden donar raons a la part portuguesa com ara dir que has cancel·lat un acte oficial perquè portes trenta-dues hores enganxat a l’aeroport? I que els de Clickair no et donen cap mena d’explicació?. Un govern, un president de la Generalitat pot anar pel món de forma semblant?. Aquí simplement hi ha alguna cosa que no quadra, per més que el teu model sigui la Gran Múrcia.

Les imatges –i el meu post, no s’ha d’oblidar- del meu amic David indignat en el Telenotícies Migdia van fer el seu impacte. Ell i les seves precioses criatures, atrapats en el silenci administratiu de Clickair han estat letals. Tant, que ara que comença l’estiu turístic i la consegüent follia als aeroports, cal donar un bon cop de mà a la companyia amiga. És en aquest sentit que entenc el flaix presidencial, encara que la tornada es vesteixi de Vueling. Aquest caos en el qual es va veure implicada la companyia no els fa massa bé. I si es repeteix el caos de l’any passat al Prat, la cosa pot ser mortal per a la marca voladora espanyola de “tot a un euro”.

13 comentaris:

Toy folloso ha dit...

Les companyies aèries cares, les de tota la vida, van haber de plegar i ara tothom vola per quatre xavos; costa d´entendre.
Tú, que has tornat del trimestre sabàtic sense avisar i ara, guaita quina feinada a llegir...

Dessmond ha dit...

Toy Folloso,
Semestre sabàtic!.
Llegeix en diagonal. Diuen que funciona.
Encantat de retrobar-te!

Mikel ha dit...

ostres , justament dema mateix volia parlar del tema...
Evidenment es una decisió populista pero jo en faig una lectura mes enlla... deixam donar una mica de suspens al tema i emplaçar-te a llegir el meu post de dema ;-P

Dessmond ha dit...

Mikel,
La lectura que en fas tu, és que el president va en classe turista perquè l'acord de finançament era clarament insuficient?
Demà no em perdo el teu post. Paraula!.

Papitu ha dit...

Montilla un home del poble, vola en low-cost. Montilla un home del poble, vola com el poble. Montilla un home del poble, posa en mans de la fortuna els seus viatges com ho fa el poble. Montilla un home del poble. Aquesta és la imatge buscada.

Si seguim així el president acabarà vestint-se a la secció d'homes de ZARA. Creia que això de la contenció de la despesa pública era una altra cosa.

Dessmond ha dit...

Papitu,
Molt bona aquesta! Sí, sí. Si seguim així, el veurem a Zara.
En Margall, també president molt populista, el vàrem veure tallar-se el cabell en mig d'una plaça o anant de rebaixes a les botigues, en passeigs oficials.
Segur, en Montilla quan torni directe a Zara!

Anònim ha dit...

Un vol low-cost per un president low-level...

Un indígena ha dit...

Aquest populisme fàcil i vergonyós encara funciona. I és en aquest sentit que tenim un problema.

reflexions en català ha dit...

Bon dia,

Aquests pseudoprogressites es pensen que amb 'detallets' com el de viatjar en vols barats s'aproximen a la gent del carrer, i l'únic que fan és el ridícul.

M'ha agradat això de "vol low-cost per un president low-level...". És exactament això.

I després acusen 'Polònia' de banalitzar la política. Quin nivell, hòstia!!!

A mi em fan por tots els vols, els barats i els cars, arranm d'una mala experiència en un viatge a l'Argentina en què l'avió va baixar sobtadament a causa d'una bossa d'aire fred. Des de llavors, sóc un cagat. No sé si ara mateix agafaria un avió d'una companyia de baix cost.

Salut.

Dessmond ha dit...

Zinc,
Condensar la idea millor, impossible.

Indigenes,
Si, quan tirem de beta amb aquests recursos és que els recursos són magres. Moral i materialment parlant.

Reflexions en català,
A més d'aproximar-se a la gent crec que aquest gest està en clau de donar suport a la companyia. Després del desastre de notícies que van aparèixer dia si, dia també, on moltissima gent quedava penjada, calia donar tot el suport institucional a una marca tan espanyola com Iberia. Sense embuts.
Recomanable també el post d'avui de'n Mikel.

A mi la por de debó és la de la poca seriositat. Quan pagues preus reventats, no cerquis segons que.

Anònim ha dit...

Ai, senyor, ja no saben que fer per demostrar que són molt socilistes i gent del poble. La pregunta és els seients de l'avió estaran posats igual d'estrets com quan viatge la gent normal o els hauran posat una mica més amples perquè el senyor president no passi agobios com la resta dels mortals?

Dessmond ha dit...

Avi,
Jo crec que hi posaran un ninot, per fer veure que viatja com el poble. Em costa de creure que algu pugui ser tan sumament tanoca, que sent president del que sigui, s'embarqui oficalment via Clickair. Entenc la temptació de pendre el número. Però no fins l'extrem de que tu mateix quedis retratat en l'intent.

Anònim ha dit...

El president de la Generalitat viatjant en low cost, el president del Parlament amb auriculars a a llotja del camp del Nàstic. Anem de baixada i sense frens.
Jo que viatjo bastant (encara que gairebé sempre és el mateix trajecte) si que confio en les low cost, clar que si puc triar trio Aer Lingus.
Per cert, ja et pots posar el bloc en català a Blogger.