dimarts, d’octubre 31, 2006

Notes pel dia de reflexió

Encara que sembli mentida, més que robar vots, el que li cal a un partit és lograr que els seus vagin a votar. Cert és que hi ha el fenomen de traspàs de vot d’una formació a una altra. Però això són els serrells. No és el nucli dur de la bossa de vots d’un determinat partit.

Enguany els indecisos són molts. Molts. Són aquests els que decantaran el signe cap a un cantó o un altre. Dos o tres escons poden donar un tomb radical al destí polític del país.

Són moltes les teories sobre l’abstenció. Però el que està molt clar és que ara mateix afecta a totes les formacions polítiques. És aquí on s’ha calgut incidir més.

Hi ha un sentiment molt extès, en el sentit d’arribar a la fatal conclusió: “passo de la política”. Això pura i simplement és una fal·làcia. A més de no ser pas cert, és bastant temerari. “Passar” de la política a dia d’avui és impossible. No anar a votar no és sinònim de “passar”. La política comana les nostres vides i ho dic sense ànim de ser alarmista. És així i punt. La política segueix el seu camí imparable, malgrat decideixis no anar a votar: el preu del pa o dels cigrons, el de la benzina, l’educació, la sanitat, les infraestructures, etc., etc., està organitzat a partir del que es desprèn de l’activitat política. Aquesta organitza el nostre sistema de viure, fins que no trobem una alternativa millor. Som animals polítics, vaja. I davant d’aquest fet hem d’actuar en conseqüència, o sia, invertint una quantitat de temps encara que sigui mínima, per no quedar-ne al marge.

És importantissim conrear certes dosis de cultura política, en el camp personal. Això permet veure determinats plantejaments amb la càrrega de realisme necessari per no entrar en cap tremendisme barat. Al cap i a la fi, la política som tots. No únicament els que duen cotxe oficial i xofer. El fet de relacionar-nos uns amb altres genera política. I aquells que arriben al nivell més alt és gràcies a que nosaltres hi hem donat el vist-i-plau. Per bé o per malament. Anant o no a votar.

Bona jornada de reflexió, doncs.

11 comentaris:

Marc Arza ha dit...

Penso que l'abstenció afectarà sobretot a un PSC que a més a més patirà una fuita important cap a ICV.

El vot de CiU es troba molt tensat pel rebuig que provoca en Montilla al catalanisme clàssic.

ES IMPORTANTÍSSIM ANAR A VOTAR per evitar que els Ciudadanos puguin arribar al 3%. Només això justifica que tots els que pensin passar s'arribin al col.legi per tal de votar en blanc.

Salut,
Marc

Joana ha dit...

Tens raó quan dius que tots fem política. Si no ens mullem, després no podem protestar. De totes maneres crec que aquest cop hi ha una gran majoria que ho té clar. És deixar el nostre país a unes mans o a unes altres i hauríem de tenir clar les mans que des de sempre ens estan robant.
Confio que no hi haurà ni la meitat de tensió que les eleccions després de l'onze M. Jo estava de presidenta a una mesa. La nit abans no les tenia totes i l'endemà la tensió es tallava amb un ganivet. Ara la gent s'ho pot mirar amb més calma i tant de bo amb més raonament, que no sé si en general es raona gaire.
Bona jornada també per tu

Dessmond ha dit...

Marc,
Confio en que no arribin a la miraculosa xifra del 3%. Ah, el 3% maleït!
CiU troba molta resistència a mobilitzar els seus desencantats. O com a mínim, són els que fan més comèdia.

Joana,
Jo també espero que al final la gent es decantarà per l'opció "correcta". Ha plogut el suficient com per a que certes incògnites ja estiguin ben aïllades. Enguany no anem a votar amb el lliri a la mà.

Mikel ha dit...

reflexionem-hi....

Anònim ha dit...

Nosaltres ara pensem "el maleït 3%", però al sud el que donarien per aquest 3%, allà tenen el 5% !!

Ja és cert que demà no amen a votar amb un lliri amb la mà, en tot cas anirem a un panellet (i amb el moscatell! )

Salutacions

Oriol ha dit...

Companys, jo no passo de la política, diria que hi estic a sobre i m'interessa però no m'agrada com s'està fent i no penso anar a votar. No votar és una opció democràtica i penso exercir.ho.

Puji ha dit...

No estic d'acord amb una cosa. El preu dels cigrons, etc. no depèn de la política. Últimament passa just al contrari. La política depèn del preu dels cigrons, però sobre tot del preu del petroli, de l'IBEX35 i de l'euribor.

Tot i això (que també em produeix desencant) crec que s'ha d'anar a votar i hi aniré, amb el panellet a la mà o amb el que faci falta.

Anònim ha dit...

Pot ser Montilla President de Catalunya?

Estava Sadam Hussein parlant amb Deu i aquest li pregunta a Deu:
- Com estarà Irak d'aquí a 10 anys?
Deu li contestà:
- Estarà tot destruït per les bombes enviades per Estats Units
Sadamm va seure i va plorar.

Estava Bush parlant amb Deu, i aquest li pregunta a Deu:
- Cóm estarà Amèrica d'aquí a 10 anys?
Deu li contestà:
- Estarà totalment contaminada per les bombes químiques enviades por Iran
Bush va seure i va plorar.


Estava Pepe Montilla parlant amb Deu i li preguntà:
-Ercolta Dió, ¿cóm etará Cataluña dentre de 10 anyus si soc elegidu presideng de la Jeneralidad ?"
Deu....... va seure i va plorar.


Si no ho envies almenys a 10 persones serà escollit president ...
així que envia-ho a tots aquells que pugis ........... o no ploris després!!!

El veí de dalt ha dit...

Voteu o no voteu, la praxi política no ens pot ser indiferent perquè ,ens agradi o no, aquí, a Espanya i a Europa ens afecta si manen uns o altres, encara que cada vegada sigui més difícil discernir les fronteres ideològiques. També és penós que tots els dirigents polítics no s'adonin com han "cremat" la ciutadania i han malgastat el sentit comú dels electors en rebequeries i actituds de vanitat de pati de col.legi. Jo encara penso que cal anar a votar perquè no fer-ho crec que afavoreix sempre el més votat i en aquesta ocasió, no m'agrada que guanyi CiU de carrer. Al Montilla és impossible que el voti (si destrempa un mort!) i als dos socis del tripartit no s'ho mereixen. Però acabaré tornant-hi, ho sé...

Violant de Bru ha dit...

Crec que s'ha d'anar a votar ni que sigui en blanc encara que els candidats no estiguin a l'altura.

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb el que dius Dessmond i amb el que ha comentat en Marc. Conec a molta gent socialista que no agrada el Montilla i que m'han comentat que no aniran a votar: tant de bo!!!
La política ens agradi o no, la necessitem per construir el nostre país, per tant s'ha d'anar a votar i anar a votar assenyadament.