dijous, d’agost 24, 2006

Elemental, benvolgut Watson

Na Lucrecia fa tres anys i escaig que és a Catalunya. Ha regularitzat la seva situació i la del seu marit. Amb això ha pogut fer venir dos germans seus, amb les respectives senyores. I aquest estiu li ha arribat la sogra. Tindrà cura de la seva petita, que ara és a punt de fer tres mesos.

Na Yasmina, -una de les cunyades- s’està rumiant això de la tornada cap a casa. Aquí s’hi troba bé, però res pot substituir l’afecte dels seus dos fillets, que ha hagut de deixar a la seva Colòmbia natal. A na Lucrecia li sap greu que la cunyada se n’entorni. Tan que no pot estar-se’n de comentar-ho a la senyora per la qual treballa.

La senyora l’escolta. Troba que hauria de posar-se en el seu lloc, sobre tot ara que ella també és mare. “No olvides que también eres colombiana. Algun dia querrás que Colombia sea un pais próspero, donde la gente tenga su sanidad gratuïta, una educación gratuïta... Colombia necesita también a su gente para que algun dia llegue todo éste bienestar que has encontrado por aquí”.

Si el discurs maternal semblava no fer forat, el “nacionalista” sí que ha tingut el seu efecte. Tot i que na Lucrecia no ha dit ni mú, l’expressió de la cara li ha canviat radicalment. I s’acomiada de la senyora fins la setmana vinent.

Passat els set dies, apareix na Lucrecia contenta com unes castanyoles. El primer que fa és informar a la seva senyora:

-Sabe, que? La Yasmina decidió quedarse.
-A sí?
-Y decidió traer a sus niños a Barcelona.

Si la senyora arriba a fumar pipa, el més oportú hagués estat exclamar: “Elemental, benvolgut Watson. E-le-men-tal!”.

20 comentaris:

bellosoli ha dit...

avui ho comentàvem a un colega. Resulta que la dona de fer feines que tenen, que és sudamericana, va haver d'anar a l'hospital perquè un familiar no es trobava be. Com que no tenen ni papers ni res al final fins i tot les medicines els hi han donat gratuïtes. La dona, en tornar a casa del meu col·lega a treballar, li va comentar a la mare del meu col·lega que això està super be, que la sanitat sigui gratuïta, que només amb una cartilla t'ho donguin tot.

Però no, no és així li deia la mare de l'amic. Jo, per tenir aquesta cartilla i gaudir d'aquesta sanitat, pago una pastarada cada mes d'impostos! la sanitat no és gratuïta ans al contrari! costa una pasta! i fa por veure com molta gent això no ho té en compte, d'entre altres coses perquè no paga ni impostos ni res.

Anònim ha dit...

I aviat tindran dret a votar. Què en penseu?

Dessmond ha dit...

Bellosoli,
He escrit aquest post no per criticar la immigració, sino perquè serveixi de mirall.
Actuar d'aquesta forma només es pot fer de forma excepcional. Generalitzar aquest sistema de vida és insostenible.

Chamb,
Les històries que expliquen les noies de fer feines semblen de Woody Allen. Tan que crec que s'hauria de demanar explicacions a les autoritats "competents"

Lourdes,
Crec que primer calestudiar a fons el cas de la immigració i tenir comptències exclussives a Catalunya.
Hi ha qui cofon -o vol confondre- el dret a votar amb les "peonadas".

Anònim ha dit...

quan una persona decideix marxar del seu país quasi mai no ho fa per esport. Suposo que la vida va per davant del nacionalisme

Dessmond ha dit...

Mery Cherry,
La Yasmina no va marxar per esport. Jo no he intentat vendre aquesta idea.
I si no torna és perque aqui s'ho troba tot pagat. Això és el que diu el meu post, que vol fer reflexionar sobre l'actitud de les nostres autoritats "competents". No n'hi han masses d'aquest tipus pel món.
Aqui no vull parlar del drama de la immigració, precisament.

Anònim ha dit...

No sé què collons ens passa, però quan algú parla d´immigració ja se´l titlla de racista. Com molt bé dius, Dessmond, l´immigració és un drama per ells, i si pels d´aquí és un problema, és culpa de la incompetència dels nostres governants.

Dessmond ha dit...

Sulpertu,
Jo crec que s'ha de desterrar aquesta mena de políticament correcte. Ens fa presoners de molta tonteria.

Anònim ha dit...

doncs a Alemanya sense anar més lluny, la situació és mil vegades pitjor amb els "alemanys" que van arribar de l'est. Aquest problema es repeteix a molt països d'Europa, no és exclusiu de la competència de les nostres autoritats

Anònim ha dit...

penso que també hi ha molta llegenda urbana en el tema de la immigració i que ni són unes víctimes ni reben tants ajuts com creiem.
Això si, també sóc de l'opinió que la política d'immigració al nostre pais és nefasta, però no ve d'ara, ja fa anys. Els politics no han sabut preveure que ens convertiem de ser un pais emigrador a ser immigrador i quan s'han adonat, han fet tard i malament. I aquesta política passa al govern central, a la generalitat i també als ajuntaments. I d'aquests últims parlo amb molt coneixement de causa.

Dessmond ha dit...

Mery Cherry,
No entenc per on van els tiros. Els almemanys de l'est són alemanys, no són immigrants.
Hi ha alguna cosa que no capto. Ho sento.

Deric,
El problema és complex. Tant que no es pot plantejar a modus de globus sonda o de pur oportunisme electoral.

Anònim ha dit...

Ens hem tret de la màniga la frase "políticament correcte" i ja no es pot dir res pel seu nom. De seguida ets racista kuan simplement demanes una racionalització en l'entrada d'immigrants. Però immigrants de totes menes, dels rics i dels altres, ke ja vaig llegir l'Avui, Dessmond, ke de màfia russa en xalets de luxe tb te'n faria 5 cèntims.

Creieu ke Catalunya pot absorbir-ho indefinidament? La sanitat col·lapsada, el nivell a les escoles baixant pq és imposible ke els pobres nanos immigrants s'integrin a les classes, i anar fent.

Tinc la sort ke he viatjat i he vist com es viu a Sudamèrica i al nord d'Àfrica. El drama comença kuan comparen, kuan als poblats s'instal·la una parabòlica i comencen a veure ke passa al món, diguem-ne, desenvolupat. Si ets una mica inteligent, et conformaries en kedar-te allà menjant-te els mocs?? Si a sobre a Espanya no et controla ningú i no tens problema amb l'idioma, un xollo.

Parlant d'idioma, us heu parat a pensar l'efecte ke pot tenir l'onada d'immigrants sudamericans pel català?? Creieu ke aprendran una nova llengua si amb el castellà ke ja parlen poden anar per tot arreu?? Si arribessin a un país on el català fora imprescindible, però de moment...

Salut!
Dafne

Anònim ha dit...

Home, jo crec que primer de tot ens hauríem de preguntar si realment gaires immigrants voldrien la ciutadania catalana, vull dir, qui voldria pertànyer a un país on el sou mig és de 1000€ i el lloguer d'un pis estàndard ronda els 600€ , farien mal negoci, és molt millor l'economia submergida, el diner negre, els negocis de cap de setmana i sense horaris comercials. Abans de parlar de dret de vot em sembla que caldria que s'estudiés bé com funciona el fenòmen de la immigració, si realment s'ajuda als més necessitats o més aviat s'està facilitant un mà d'obra barata per als que ja sabem tots. El model de creixement econòmic espanyol es basa sobre sobre tot en el totxo i el turisme, dos sectors on curiosament la contractació il.legal és el més habitual del món, i no calen les estadístiques per a veure-ho.

Anònim ha dit...

De turisme us en puc parlar una mica, fa bastants anys ke m'hi dedico, i de treballador il·legal no en tinc cap, però sé com funciona el mundillo, i el que més abusa d'il·legals és el món de la nit. Ki ho controla? Ki va a les discotekes i als bars a mirar si tots tenen permís de treball i estan donats d'alta?
I totxos...no heu vist les brigades de pakistanesos?? tots legals? Ves a saber!
I els xinesos amuntegats en magatzems hores i hores com esclaus?
I els robatoris amb tanta violència ke vam patir fa poc?? No ho volia dir per no ser políticament incorrecte.
Ja us vaig dir ahir ke l'administració només tenia ulls per les pateres i mentres se li cola gent per tot arreu i no fa res. Com sempre no té capacitat de reacció.
Dafne

Dessmond ha dit...

Dafne,
El políticament correcte fa mal, perquè en el fons es queda en la superfície del problema. Tan de bó només toques el tema de la immigració.

La trappola,
Malgrat els magrats, no en dubtis que treballar aqui per un immigrant per 1000 euros li surt a compte. Els 600 euros que toca pagar de lloguer: com tothom, a base d'ajuntar més d'un sou s'arriba a la vivenda. Vivenda que moltes ocasions són els propis immigrants que la oferten a preu d'or.

Anònim ha dit...

Benvolgut Dessmond, el tema de la immigració crec que és un tema molt complexa en el que certs polítics, per fer-se els progres i esquerranosos, no s'han atrevit a fer-li front. Li puc assegurar (ho sé de primera mà) que molts immigrants sense papers van al metge del seguro i a més que els atenen gratuitament i els donen medicaments, es comporten amb arrogancia envers dels professionals de la medicina, que han d'aguantar més d'un moc. Penso que entre tots ens hauríem de fer mirar.

Anònim ha dit...

Els problemes punxeguts, multiangulosos i políticament desestabilitzadors...com és el cas de la inmigració...Tenen un tarctament polític se bola de foc o bola de merda...y es tracta de fer-la servir en funció de requeriments partidistes de buròcrates deshumanitzats.

Hem volgut creixer molt, creixer sense límits..creixer per sobre de tots i de tot...i d'això se'n diu càncer.

El problema no te una terapeútica única...s'ha de treballar des de la base social...

Jo no confio en que els polítics solucionin el problema...en conformaría amb la utòpica possibilitat de que no entorpissin
el desenvolupament natural del conflicte, que no és altra que un xoc socio-econòmico-cultural inevitable.

Anònim ha dit...

Si, dessmond, és clar que li surt a compte, però no huria de ser lo habitual que un immigrant ja cobri el sou mig 1 any després d'arribar al país, en cap altre país del món pasa això, en canvi pots veure per l'eixample barcelonina moltes famílies d'immigrants llogant i comprant pisos que els joves autòctons mileuristes no poden ni somiar de permetre's. És evident que no tots els immigrants estan en la mateixa situació, però tampoc és certa la imatge única de l'immigrant arribant amb un caiuco amb només el que porta posat. Sobre la contractació il.legal, doncs jo la veritat és que n'he vist molta per amics que estaven en aquesta situació i m'han explicat com funciona aquest món, el que més em sorprenia eren els sous que cobraven, en alguns casos bastant per sobre de la mitja. Es va reduir amb la regularització del PSOE però ara tornem a estar igual, crec. Sobre els comerços de xinesos i pakistanesos, doncs jo en tinc bastants de veins, i la veritat és que cap compleix els horaris comercials i sorprèn molt el moviment de personal i de negocis que tenen.

Anònim ha dit...

Molt bo, dessmond.

La pena, és que qualsevol de nosaltres faria el mateix en una situació pareguda.

Llàstima que aquesta siga la realitat.

Anònim ha dit...

massa complex

garmir ha dit...

hola:
A mi el que realment em molesta es que molts catalans ni tan sols som mileuristes sino de la Catalunya del 600 si com el cotxe i l´anunci del 79, i dels precaris catalans no es preocupa ningú méntre´s dels inmigrants si, pero aixó em semeblen bé les posicions del PPC i de Ciu en el tema de la inmigració encara que siguin politicament incorrectes.