diumenge, d’agost 27, 2006

Cara de pòquer

És la que se’m queda quan penso en les sigles ONG. Tinc entès que vol dir Organització No Governamental. Tinc entès que no n’hi ha cap que no acabi passant el platet a l’administració en un moment o altre de la seva vida. I moltes d’elles ja neixen amb el paquet que els hi ha fet algun dels governs. És més, segurament no hi ha cap govern del “nostre” món que no apadrini una organització no governamental.Espero que la meva informació sigui errònia i agrairé a qui pugui llegir-me, que em corregeixi; que em faci saber d’una ONG que no la subvencioni l’administració. Demano ben poc. Simplement, perquè m’agradaria canviar l’expressió de la cara.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Home, suposo que per H o B els governs han de participar-hi, ni que sigui amb ajuts econòmics... ja que ells no fan certes tasques, almenys col.laborar-hi... dic jo eh...

Dessmond ha dit...

Gemminola,
Donca aleshores, digues-li com vulguis, però això de No governamental és simplement fals. Si necessites l'ajut d'un tercer no pot ser independent, per més que en vulguis "fardar".

xfebrer ha dit...

Hola,

El debat que proposes és molt complex i es fa necessari evitar les generalitzacions.
Dissortadament totes les accions d'aquest món comporten despesa i algú l'ha de satisfer, ja sigui un particular, un grup empresarial, una administració pública...
Hi ha moltes ONG i no totes són iguals, ni totes funcionen de la mateixa manera. N'hi haurà que construeixen grans estructures que superen, en cost, els imports que destinen a les seves accions a països subdesenvolupats. N'hi ha d'altres que ho tenen més present i intenten rendibilitzar la transacció que va dels països rics als més pobres.
Jo sempre he dit que si els estats fossin solidaris i treballessin de veritat per a la justícia, no ens caldrien les ONG. Ja sé que és molt utòpic i que no podem somniar.
Jo evitaria, però, fer una crítica generalitzada i massa contundent a les ONG. Cal un marge de confiança.
De totes maneres, la solució ha de venir dels estats.

Xavier

Anònim ha dit...

I? No entenc on vols anar a parar? Estarà ben fet o mal fet el que facen... però el que dius, sincerament (si et puc ser sincer), em sembla completament secundari.
És un tema molt complex, té raó en Xavier.

Dessmond ha dit...

XFebrer,
Jo només dic que em sembla una mica contradictori dir-se No governamental quan vius exclussivament d'un govern. Res més que això. Trobo que simplement cal treure la N. Dient-se OG n'hi ha prou.

Efe,
No discuteixo la seva tasca. Només em sorpren la denominació. Crec que seria millor que la rectifiquin. Aquelles que viuen dels governs haurien de dir-se OG. No cerco res més.

Anònim ha dit...

Sí, sí...tan complex com qualsevol tema...però a mi se m'encomana la cara de poker d'en Dessmond...
ONG sona molt bé...però sota aquesta caputxa hi ha tot un seguit d'associacions tampó que amortigüen la desidia dels governs y moltes vegades només de cara a la passarel·la...

Anònim ha dit...

dessmond: és just a l'inrevés. Els governs viuen d'elles. Mira ara amb l'arribada d'immigrats, fan allò que hauria de fer el govern.

Anònim ha dit...

És molt oportuna la reflexió.
La independència no és tal quan s'ha de dependre econòmicament d'algú, i menys encara si aquest algú és un estat.
No recordo bé si ho vaig sentir a una entrevista per televisió a l'autor d'un llibre sobre les Onegés o bé ho he llegit en algún lloc, en qualsevol cas es parlava de le utilització d'aquestes entitats per part dels serveis d'informació d'alguns països.

Caldria estendre a més aquestes consideracions a d'altres entitats, que sense ser onegés es diuen també entitats sense ànim de lucre, que viuen, algunes exclussivament, de subvencions d'ajuntaments, diputacions i la pròpia Generalitat, per a fer "tasques" com ara ensenyar als indígenes d'aquest país com es fa tal menjar de tal pais sudamericà, contractant, naturalment immigrats concienciats d'això que ells mateixos en diuen "multiculturalitat".
Qui paga, mana. Això és més vell que l'anar a peu.

Dessmond ha dit...

Efe,
A veure si m'explico: jo no discuteixo que la seva feina no sigui necessària. Dic que no s'haurian d'anomenar Organització No Gubernamental. Simplement OG, donat que fan feina que d'altra forma l'hauria de fer l'estat, però és que a més cobren de l'estat per fer-la!

Peroides,
És de calaix, em sembla a mi.

Anònim ha dit...

Dessmond no hi estic d'acord amb tu i sí amb Efe. Que una ONG, com qualsevol entitat o associació rebi ajuts del govern és una qüestió d'atorgament de subvencions i això no implica que la ONG estigui a les ordres del govern. Jo estic en una entitat (no ONG) i rebem subvencions però no estem a les ordres de ningú ni molt menys. Naturalment no es pot generalitzar