dimarts, d’agost 05, 2008

Cap a Mallorca

Avui toca fer maletes. Demà marxem cap a Mallorca. Vint-i-dos dies!. Ahir vaig anar a treballar encara. Vaig comprovar el bé que s’hi arriba a estar a la feina el mes d’agost. Avui poca cosa faré de profit. He quedat amb en Marc per la tarda i després em penso que declaro oficialment encetades les meves vacances.

En realitat anar a Mallorca –sigui estiu o no- sempre té aquest toc d’ociós. Hom l’associa amb soleiet, platges, agafar l’avió... .Jo m’emporto l’ordinardor. Tinc uns grans propòsits, que com sempre en aquestes dates mai acostumo a acomplir. Afortunadament. Una cosa és la teoria i una altra de més radical és la realitat.

De totes formes el que mai falla és que d’una forma o altre s’acaba aprofitant molt el temps. Jo espero no posar els peus en cap platja. Odio aquest ritual. Sí que val molt la pena voltar per l’interior –com apuntava ahir en Josep-Empordà- i conèixer gent. Accepto propostes de lectors illencs així com sobrassades casolanes. Podem organitzar-nos via correu-e.

El millor de tot, però, és un despertar amb la flaire d’ensaïmada enfornada. La meva sogra probablement és de les poques mallorquines que en fa. És un costum que jo he animat a no perdre’l. Seria una veritable tragèdia. Ara mateix ella ja té un ampli repertori. Entre les seves ensaïmades, coques i tipus de pans, els estius a Mallorca fan veure la vida més possible.

Enguany m’agradaria visitar algun celler, també. Com a mínim el de Macià Batle. Arquitectònicament em temo que és un rave. No sé si ja ho he comentat en alguna altra ocasió, però el que és realment interessant de tastar és el seu rosat. Fresquet és una autèntica joia que casa amb molts dels plats estiuencs. A Mallorca s’hi fan molt bons vins. Per exemple, a Felanitx a més dels patés de porc s’hi troba l’Ànima Negra. Ha resultat ser un gran vi. Voldria dedicar alguna estona a descobrir si hi ha algun cava que mereixi.

Hi ha tot un capítol a banda referit a les festes majors. En general aquesta mena de coses les trobo odioses. Han tornat un exercici barroer i maleducat. Jo, que sóc de Gràcia, puc parlar amb molt coneixement de causa. Festa major és sinònim de brutor, de vòmit i de regalims i farums irritants. A Mallorca, però, encara hi ha pobles i poblets on s’hi fa festa com sempre, de forma endreçada. Ara, no crec que resisteixi per molt de temps més un bri semblant de civilitat.

Quan menys m’ho esperi ja tornaré a ser per Barcelona. El temps passa volant. Espero, benvolgut lector, que un bon mos o un raig de vinet et faci sentir les delícies aquest estiu. Una bona caminada, estones per guaitar. Una conversa animada. Amb això és més que suficient per passar unes bones vacances. Espero que les ben gaudeixis. Bones vacances i, sobretot, bona tornada.

Ah, donat que m’emporto l’ordinador, entre els meus ferms propòsits hi ha el de seguir escrivint. Així sabràs com em va per Mallorca.

24 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Dess,
al manco saps i ho dius a quatre vents que Mallorca és quelcom més que platges, hotels a primera línia, guiris i ensaimades del darrer dia a l'avió. L'interior, a l'hivern o a l'estiu, és excepcional i ens porta a com ha estat Mallorca durant molts anys (però sense nostàlgia). Hi ha moltes Mallorques en una sola illa, només cal descobrir-ho.
Per cert, parlant de vins, et recoman una petit celler a Selva que ha llençat des de fa uns anys uns extraordinaris vins: fes una ullada i posa't en contacte amb ells www.divins.es

Joana ha dit...

Dess,
Gaudeix de tot això i del descans, de les vistes i sabors i de les migdiades....que per vacances són com l'or!
Jo ja estic en rodatge però, aquest mes es respira calma i a Girona es pot gaudir de tot el que ofereix la ciutat.
Se m'ha fet salivera només de llegir-te i he copsat l'olor de l'ensaimada recent enfornada.
Records i bona estada!

Dessmond ha dit...

Aucanada,
Mallorca és un lloc per descobrir. Els catalans tenim una mirada molt curta amb tot el que fa referència als nostres veïns. Creiem saber-ho tot sense haver vist res. És increïble, però som així els catalans. Gràcies per la recomanció. He fet una mirada ràpida i té molt bona pinta.
Me l'apunto, doncs.

Dessmond ha dit...

Joana,
Llàstima que ja t'hagis fumat les vacances. Ara, treballar el mes d'agost és una benedicció de Déu!. Jo ho he fet molts anys i m'ha encatat ser a Barcelona. És l'únic moment de l'any en que gaudeixes de la ciutat. Ha de ser molt semblant a Girona.
Fa dues menes d'ensaïmada: la de cabell d'àngel i la llisa. Mare meva!. Esmorzar amb la peça acabada de fer és un luxe. També hi ha una cosa que en diuen coca de patata. És com un brioix (ho sento Aucanada, no sé com descriure-ho millor) rodó, d'un pam. Molt saborosa. Per Pasqua fa tota la rebosteria pel que fa a robiols, crespells... en fi, per trencar tots els règims haguts i per haver.
Bona reentré!

Anònim ha dit...

Dess,
mira de provar sa coca d'aubercocs, ja sigui comprada a un bon forn de poble o bé que la teva sogre si posi (segur que ho sap fer). Aprofitar els aubercocs mallorquins en aquesta època, madurets amb un color vermellòs, no té preu.

Anònim ha dit...

Caram Dessmond!!, disculpa les meues propostes, que ja veig que de Mallorca n'ets un expert...molt més que jo mateix!!.

I aixó de tenir una sogra mallorquina, és un luxe del que no tothom pot presumir, company!.

És cert que hi ha moltes Mallorques per descobrir. És cert que els catalans tenim una idea esbiaxada de ses illes (sobre tot de Mallorca) i dels illencs i ho reconec, en soc un enamorat, de Mallorca... de Formentera... i del mallorquí.

Quina enveja!!...encara que l'agost....

Cordialment.

Trina Milan ha dit...

Dess,
molt bones vacances..Mallorca és alguna cosa més que l'arenal...si no ho coneixes..que segur que sí..jo he estat fa molt poquet a Cala Formentor i Pollensa...i són dos racons fascinants...i les ensaïmades de la sogra ja és total...
esperem els teuys escrits estivals...jo intentaré fer el mateix des d'Escòcia...ben aviat..

Anònim ha dit...

Ah!, i no t'oblidis de menjar un bon arros de "cranca", si en tens la ocasió, que em recorda moltissim l'arros a la caçola que fem a l'Empordà, però només amb "cranca" ("cabra" en catalá, xangurro en euskera, centolla en gallec i centollo en castellá).

Cordialment.

vilapou ha dit...

Que disfrutis aquests dies, Dess. Jo tinc les Illes com un (altre) dels deures pendents.Però aquestes que dius tu, les interiors, les populars. Alguuuuun dia ho faré.

Anònim ha dit...

Bones vacances!

Dessmond ha dit...

Aucanada,
La coca d'aubercocs la puc encarregar a la sogra. Tot i que si saps algun forn, miraré d'atançar-m'hi. No vull esclavitzar sempre a la mateixa persona. No sé pas si m'aguantarà tans dies!.
A mi m'encanta aquesta fruita. Molt. Molt.

Josep-Empordà,
Res de discuples. Sempre hi ha alguna cosa per descobrir a Mallorca. I les millors descobertes acostumen a venir via recomanació.
A l'agost -sobre tot si no t'en pots escapar- també hi ha llocs interessants. Llàstima de la calor. Diuen que freguen els 40 graus!.

Trina,
Veig que saps on trepitges, quan vas a Mallorca. Són dos llocs preciosos.
Miraré d'escriure, a veure que descobreixo. Miraré si puc il·lustrrar els pots, per fer-los més digeribles.
Aniré seguint les teves peripècies per Escòcia. Jo no hi he estat mai. I en tinc molt bones referències. O sia que podràs servir molt bon material. Bon viatge!.

Josep-Empordà,
Ja em fas venir gana... un arrosset d'aquests amb el vi rosat que suggereixo, és perfecte.

Vilapou,
Ostres, doncs t'encantarà. Si vas pel febrer encara trobaràs els ametllers florits i el verd als camps. És una època preciosa per anar-hi.

Marc,
Gràcies!. Cuida't!

Ferran Porta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ferran Porta ha dit...

Sí que sona bé, sí, el pla de vacances. Personalment la part que em toca l'esprit (i l'estómac!) és la de l'ensaïmada. Quines ganes de tornar-ne a menjar!!

Molt bones vacances!

Carles TV ha dit...

Bones vacances!

Anònim ha dit...

Tornant a Mallorca, benvolgut Dessmond, he tingut el privilegi d'anar-hi al hivern i de veure Soller completament nevat. Semblaba ben bé la Cerdanya, de no ser pels llimoners i tarongers. Extraordinari.

Anar o tornar de Soller per la carretera vella, deixant de banda el tunel, és un viatge preciós, amb les cabres asilvestrades saltant per les boscuries pedregoses. La carretera té el seu qué, s'ha d'anar amb compte però s'ho val. Ara!, no ho he fet mai a l'estiu. De fet, a Mallorca, a l'estiu no hi he anat mai, sempre a l'hivern i la primavera.

I el tren de Soller?...és de postal!.

Ah!, al Port de Soller n'he menjat d'arros de cranca!...

Cordialment.

Dessmond ha dit...

Ferran,
Està molt bé. Tinc la sort que la sogra em tracta com un marajà. Això és sort i el demés són punyetes. Jo espero molt d'aquest estiu. Espero tornar oxigenat.

Carles TV,
Mercès i espero que tu també en puguis gaudir. Si és que no les has fet, encara.

Josep-Empordà,
Sòller i Port de Sòller també valen una bona escapada.Hi ha un restaurant abans d'entrar al túnel, Ses Porxeres, que es menja molt bé. Diuen que és cuina catalana. No sé pas. Ara, molt recomanable i compte amb les raccions. Són desmesuradament grosses.
La carretera que dius la vaig fer en una ocasió. Preciosa. Ara, entenc perquè es va acabar construïnt el túnel. El president Cañellas vivia a tocar. Jo hagués fet el mateix.

Anònim ha dit...

Curiositats històriques sobre Soller: durant els molts anys de misària i pobressa de Mallorca, sa gent de Soller que va emigrar ho va fer via Port de Soller i generalment cap a França, com si fos la sortida natural d'un vall pràcticament aïllat durant èpoques a l'hivern.
Per cert, si voleu un racó de postal, aneu a Fornalutx, només a uns kilòmetres de Soller en el mateix vall, fer un cafetó amb coques. Meravellos.

Anònim ha dit...

Us he parlat de la banda de la serra de Tramuntana, peró la part sur de l'illa, una vegada deixats enrrera la part corresponent a l'aeroport i els desastres de Can Pastilla, platges de Palma i s'Arenal, també hi ha llocs agradabilissims, com Campos, La Rápida, Ses Salines, Santanyi, Felanitx (i la sobrasada) i el centre de l'Illa, com Porreres, Montuiri, Sineu, Sencelles, més a l'est, tota la part de Sant Llorenç d'es Cardassar sense arribar a Son Servera, a on la cosa ja comença a espatllar-se una miqueta, i més al nord, prop del magnific paisatge de s'Albufera hi ha un poble que m'agrada molt per la seua calma: Santa Margalida...Sa Pobla, on sembla que s'hagi aturat el temps...i tots els poblets de la vessant interior de la serra de Tramuntana...Campanet, Selva, Alaró.

De la costa,deixant a banda la de la magnífica serra de Tramuntana, la que va de Cala Santanyi fins a Porto Cristo, a l'hivern i la primavera, és molt agradable, suposo que a l'estiu deu ser més o menys com la Costa Brava, plena de turistes. Passat cala Millor i cala Bona, és molt agradable Cala Ratjada, i de camí, aturar-se a menjar a algun dels bons restaurants que hi ha a Artá.

Ai Dessmond, quina envaja!!...m'está agafant nostalgia i hauré de preparar alguna escapada per aquesta tardor.

Anònim ha dit...

Ps. Un altre dia, parlarem de ciutat de Palma, que també s'ho val.

Anònim ha dit...

Ondia! no em vull fer pesat però ara m'ha vingut a la memòria que en un dels viatjes, vaig anar a fer una volta al port esportiu Cocodrilo (si,si, es diu així!) al Mal Pas, a tocar d'Alcùdia i estaba destrossat. Uns dein que havia sigut una "rissaga" i altres que un "tsunami" que produï el terratremol d'Argelia, però la veritat és que els danys eran molt importants, als vaixells i a les mateixes instal.lacions portuaries.

segonpal ha dit...

Me cag en ses putes, quina enveja!!

Bones vacances!

Dessmond ha dit...

Aucanada,
Curiosa la història de l'emigració cap a França. Amb barca hi anaven a dur les taronges!.
Aquesta relació els portà molt beneficis, però. El tren de Sóller ajudà a traginar mercaderies que després havien de sortir via mar.. Els sollerics van acabar fent molts doblers mercadejant. La influència francesa també s'els enganxà en la parla. Ténen algun tret característic, fruit d'aquest contacte.
M'apunto això de Fonalutx.

Josep-Empordà,
Coi, si que t'ho coneixes de bé!. No crec que m'hagis d'envejar res. No sé si amb aquesta calor podré voltar tant com ho has fet tu!.
Si has recorregut tanta geografia no és pas estrany que t'agafi nostàlgia. És un paisatge que es fa estimar.
Palma també és una ciutat preciosa. Per Pasqua hi ha una ruta de patis, en la part vella que és una autèntica meravella. Les grans cases, d'orígen medieval, ténen uns patis interiors que només queden oberts en aquesta ocasió. Val també molt la pena fer un bot a sa roqueta només per aquesta ocasió.

Joan Arnés,
Bones vacances!. Al Maresme també hi ha tros per passar un bon estiu. O no?.

Anònim ha dit...

Dess. com està la teva dona, envia-l'hi memòries...

Jo som MALLORQUINA d'arrel i de call vermell, dona d'empenta a la mallorquina d'arrencada de cavall i arribada d'ase.
Els mallorquins ens miram sempre el llombrígol i els catalans poques vegades..hahahhahhaha.

Ànima Negre és un dels millors vins que te sa nostra terra, però abans d'un Macià Batle, passaria per Porreres per Jaume Mesquida http://www.jaumemesquida.com/ han fet un cava bastant bo al meu gust..Brut Nature i un Gall Vermell excel·lent.
I just desprès d'anar a Porreres passeu pel meu poble i aneu a fer un gelat JOP i un pastis a Ca'n Pomaret demaneu per sa madona Na Victòria i digau-l'hi que coneixeu a sa tia Kpitana...i apunteu que convido jo.
bones vacances

Dessmond ha dit...

Kpitana,
Les hi donaré!.
M'apunto els teus suggeriments. Ara fa temps que no he estat a Porreres i el que em dius serà una magnífica excussa per tornar-hi. Crec que la banda del meu sogre ve de per allí.
La recomanació del gelat JOP és encertadissima. Són excel·lents. El de café el trobo insuperable i el d'avellana també em fa passar bones estones.
Això de Ca'n Pomaret és una temptació de les grosses! Gràcies per l'oferiment.