dimarts, de febrer 26, 2008

El debat d'ahir

Pel matí, a Rac1, en Pujol va dir que no es miraria el debat entre en ZP i en RJ. En Pujol va afirmar tal cosa, perquè esta veient com Catalunya desapareix en mig de les disputes absurdes que ens sotmeten els dos grans partits espanyols. Ho veu el president i ho veu qualsevol que aspiri a viure amb una certa normalitat la política del seu país. Sumar-se al neguit del “què passarà” en aquest debat, tal i com van les coses, significa a tornar a viure l’alta política passant completament de Catalunya. Això és una cosa inacceptable per a qualsevol persona mínimament sensible.

Tot i així, vaig decidir treure el nas a la cadena que retransmetia el debat. Com quan entres en una piscina i et capbusses pensant en realitzar una gran gesta: quanta estona seré capaç d’aguantar sota l’aigua?. Després de fer un esforç descomunal, l’estona resultant fa riure i tires cap amunt esperitat perquè la manca d’oxigen et desencaixa completament. Si algú t’ha estat observant, veu com arribes a fer el ridícul més absolut. I se te’n fot a la cara, és clar.

I això és el que va reportar la contemplació d’aquest debat tant anunciat. Totes les sospites, confirmades. Allò fou un diàleg de sords, dedicat a persones que mai han patit de l’orella. De tan pactat com estava tot, en algun moment vaig pensar que els candidats semblaven aquella mena de figures retallades sobre cartró i que amb un fil de pescar algú els fa moure el dit o el braç que mediàticament és més colpidor. És com aquella dentadura postissa que no acaba d’aferrar-se on toca. Ni pots menjar, ni fas cara de persona, ni pots fer entenedor el Déu-vos-guard. No serveix rematadament per res.

Vaig resistir poca estona amb l’espectacle. Me’n fot qui és declarat avui com a teòric guanyador per aquests mitjans cada cop més adoctrinats ideològicament. No ho sabràs mai. El tros que vaig veure va ser tan “renyit” que no gosaria afirmar qui ho va fer pitjor.

Per això entenc que la seva contemplació pugui temptar encara més els que volen votar en blanc. La resposta és la de sempre. Votar en blanc és convertir encara en més transparent Catalunya. És fer-la més petita i més sòrdida. Més ignorada, més vulnerable. Més prescindible. Un vot en blanc no escarmentarà a cap polític. Ans el contrari.

Aquesta indiferència que avui desperta Catalunya vers la política espanyola i que el debat d’ahir en va ser una mostra més, encara pot fer-se més gran si ens deixem endur pels remeis que no són els correctes. Un vot en blanc és molt respectable, sí. Però és tan volàtil com qualsevol de les promeses que en campanya són capaces de fer un i altre candidat. Que no tenen present en cap moment què és Catalunya, més que a l’hora de trepitjar-la. Si us plau: no els ho posis encara més fàcil a aquest parell de galifardeus.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

No voldria donar entendre que per Catalunya es poden donar lliçons de democràcia, però en relació al debat d'ahir no ha hagut pitjor cosa que l'avantmatx. O sigui, durant setmanes anunciant que sí o no debat, a quina cadena TV i quin moderador, etc. Quin ha de ser el nivel de qualitat democràtica quan veiem aquest sideral per fer un debat? i tot per què? Creieu que el votant PP o PSOE canviarà el seu vot segons el que hagi dit o deixar de dir el seu amo? Lamentable...

Roger T. ha dit...

Dóna la sensació que Espanya s'està sortint amb la seva. Serà molt interessant veure quin és el resultat final de les eleccions. M'ha sorprés -negativament- el diari Avui, que avui parla del dabt Zapateroa-Rajoy com a notícia principal, ocupant mitja portada...

Anònim ha dit...

Ja fa dies que l'Avui, va molt però que molt fluix. Tenia fé amb en Xavier Bosch.... però...

Potser és que han rebut una trucada de'n Bolaño.

Es comença a notar que no hi ha en Sanchís.

Anònim ha dit...

Per si és del vostre interès, ja que justament parla del vot en blanc, us deixo un enllaç aquí d'un artícle del President Pujol

Dessmond ha dit...

Aucanada,
El fomut del cas és que s'ha creat una gran espectativa per al final mostrar el de sempre. Però més depauperat. No crec que ningú hagi canviat la seva intenció de vot.

Roger T.,
Els sondejos no donen gaire bon resultat pels partits catalans. Això vol dir que anirà en detriment d'un partit espanyol o altre.
I l'Avui forma part de la brunete que va ser amenaçada de crosta. Només cal veure la lectura que fa de tot plegat.

josep-empordà,
No m'estranyaria que hi hagi determinades pressions. Si les fan en seu parlamentària, a pit descobert, imagina't la de meravelles que es poden fer a cau d'orella per telèfon!.

b.costa,
Gràcies per la informació. Més per aquesta. Salut!.

Anònim ha dit...

Diuen que aquests debats serveixen per a què els indecisos acabin de decidir, però no em deman: de veritat serveixen per a alguna cosa? És que tot és tan previsible…

MARIANO RAJOY: Usted ha pactado con ETA y aprobado un Estatuto inconstitucional.

JOSÉ LUIS RODRÍGUEZ ZAPATERO: Usted tiene las manos manchadas de sangre y crea crispación.

VOTANT SOCIALISTA DE TOTA LA VIDA -com pràcticament tots-: Ha guanyat ZP per golejada.

VOTANT PEPERO DE TOTA LA VIDA -com pràcticament tots-: Ha guanyat Rajoy per golejada.

Dessmond ha dit...

Joan,
Molt cert. Jo vaig mirar una estonetat i ho vaig trobar deplorable. Amb l'autisme de sempre i les brunetes respectives més descarades que mai. O sia, perfecte per tornar-te passota.

Anònim ha dit...

Me'l vaig empassar tot perquè m'apassiona la política, però a aquest pas me la faran avorrir. Per la resta, d'acord amb tu. Espero que la gent es deixi de mandangues i voti de debò.

Mikel ha dit...

a mi tampoc em va agradar gens el debat , tot i que el vaig veure sencer.

Anònim ha dit...

Jo vaig fer cas al President Pujol. Bé, és un dir, perque pensaba fer-ho de totes maneres.

Josep (sl) ha dit...

Jo es què vaig preferir veure, CSI no tinc cap dubte entre els 2 candidats i cap és el meu.
Prefereixo el de divendres on almenys un dels participats fa què hi senti empatia.