El prego en català
Davant la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de designar la senyora Elvira Lindo perquè llegeixi el seu pregó de les festes de la Mercè en llengua espanyola, les entitats de la societat civil sotasignants manifestem el que segueix:
En ocasió de la festa més característica de la ciutat, la Festa Major, l'Ajuntament de Barcelona discrimina la llengua propia de la capital de Catalunya i la reemplaça per una altra llengua que, com succeeix en totes les situacions de bilingüisme institucionalitzat, tendéis a substituir la més feble,
L'elecció de l'espanyol és una opció que no beneficia el cosmopolitisme de Barcelona, si que treu del seu lloc, rebaixant-la, la llengua comuna de la ciutat, la catalana, i va en detriment també dels centenars de llengües que s'hi parlen, cap de les quals, però, pretén substituir la llengua catalana, la llengua d'inclusió social.
Encara que aparentment no ho sembli aquesta decisió de l'Ajuntament de Barcelona situa la nostra capital al nivell del provincianisme més pregon.
Evidentment aquesta actitud nostra no té res a veure amb els valors de l'escriptora escollida per fer i llegir el seu pregó. La senyora Elvira Lindo ens mereix el nostre respecte i, per això, li estaríem agraïts que renunciés a prestar-se a realitzar un servei que no beneficia ni els ciutadans de Barcelona ni el prestigi del nostre Cap i Casal.
Finalment, l'opció de l'Ajuntament de Barcelona contradiu la política lingüística de la Unió Europea, la qual vol afavorir i promoure les llengües amb dificultats, com és la catalana, perquè puguin esdevenir normals en el seu propi territori i, per tant, no subjectes a cap mena de substitució.
Per tot això,
- per superar les discriminacions mitjançant el respecte degut a la llengua comuna de les persones que integren la nació catalana;
- per dignitat envers nosaltres mateixos i envers els milions de persones que ens visiten:
- per respondre coherentment a tantes lluites dels ciutadans de Barcelona a fi de preservar la llengua propia de la ciutat;
- per la necessitat d'internacionalitzar en una data tan assenyalada, com és la Festa Major, solidàriament, l'exemple dels catalans que continúen defensant arreu els drets lingüístics dels diferents pobles;
- per visualitzar, amb l'ús de la nostra llengua comuna, la nostra opció per una Europa unida en la diversitat,
Considerem
- que l'Ajuntament de Barcelona hauria de donar models socials lingüístics d'acollida i de cohesió, cosa que no demostra amb la seva actitud actual;
- que cal permetre una aproximació real entre tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, els que han arribat primer i els que han arribat després
- i demanem que l'Ajuntament de Barcelona reconsideri la seva decisió i utilitzi la llengua catalana en la lectura del pregó de la Mercè, recorrent, si cal, a tants escriptors en aquesta llengua que viuen i treballen a la capital de la nació catalana.
Envieu les vostres adhesions a: activitats@ciemen.org
Primeres adhesions:CAL ( Coordinadora d'Associacions per la Llengua), CIEMEN ( Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals), Plataforma per la llengua
7 comentaris:
Aquest post sembla fet per arrencar un somriure a la gent.
I resulta que és la trista realitat de la nostra dissortada pàtria.
No sóc barceloní i per tant no em considero afectat directament, però em solidaritzo amb tots aquells barcelonins que creuen que el català encara viu amenaçat, i que decisions com aquesta no li fan cap favor.
No es tracta d'anar contra cap llengua i menys la castellana, sinó de col.locar la llengua pròpia de Catalunya al lloc que li correspon, en aquest cas, en el pregó de la gran festa de Barcelona, la capital de la nostra nació.
Vilapou,
Doncs li asseguro que no volia fer riure a ningú.
Anonymous,
Jo no sóc anti-res. Al contrari. A mi l'espanyol m'agrada molt, però no parlo d'això.
Hola Dessmond,
com sempre el dit a la nafra, i em sembla que ara tenim al devant un altre símptoma de la mala salut del català.
P.E. a mi m'agrada la música celta i tb el flamenc i les sevillanes, però kuan vaig veure ke volien nominar catalans de l'any als Estopa, una més i vomito, eh ke ens entenem??
Dafne
si realment fossim cosmopolites no podríem triar l'anglès, el francès, l'alemany o el pakistanès? I a cas el català no és cosmopolita? Em fa gràcia que sempre s'acabin fent les coses en castellà i a sobre ho defensin dient que s'ha de ser més cosmopolita i respectar les altres llengües. Fluix argument precissament quan el castellà és una llengua lligada a una mentalitat de totalitarisme i de menystenir les altres llengües. Vaja, de tot menys cosmopolita.
L'ajuntament de Barcelona té molta tela.
Quanta raó quan em deies que no solament els feixistes ens censuraven la llengua...quina vergonya!
Dafne,
Estem jugant frívolament amb la identitat. No anem bé del tot...
Bellosoli,
L'ajuntament de Bcn té molta tela. I no s'enten com Erc deixa que aquesta mena de tela abundi tant. Com a mínim jo no ho entenc.
Violant,
La dreta i l'esquerra es troben massa sobint. Això és dur d'acceptar des de l'esquerra, que per definició encarna -infantilment- el bo i el millor d'aquest món.
Publica un comentari a l'entrada