dilluns, de maig 26, 2008

Deliri eurovisiu

Quan el Sr.Buenafuente va començar a fer negoci amb la seva suposada condició de xarnego, va deixar d’interessar-me. Potser també hi va contribuir l’excés de gràcia que feia brollar, de bon rotllu, per arreu. Algú que arriba a ser tant omnipresent i tant de la brometa, acaba resultant-me rematadament pesat. A tot això se li ha d’afegir el fet que no sintonitzo La Sexta. Mai he pogut i, per tant, mai l’he vist. És a dir, que fa molt de temps que li havia perdut la pista.

No fa pas massa, però, que vaig anar a sopar a casa uns amics. El nano va començar a cantar la cançó del Chikiliquatre. El pare ho va intentar tallar al més pur estil Uribarri: vinga, rei, passa a dormir. Ràpid!. L’endemà vaig cercar a internet el video. Em va sobtar el que va arribar a violentar al meu amic que la seva criatura enfilés per aquesta mena de gustos. La meva dona reia i animava el nano i el meu amic més emprenyat. Vaig recordar la meva mare, quan em deia que no podia sortir de casa sense afaitar. Jo li deia “i perquè no?” i la resposta sempre sempre fou “que pensarà la gent de l’educació que t’han donat els teus pares”. La conversa seguia una mica més, i a mesura que vaig fer-me més gran, el final va anar pujant també de to. Ja li arribarà això al meu amic. Jo me n’encarregaré.

Vaig quedar-me una bona estona mirant això de l’Eurovisión. Mai hi havia invertit tant de temps. Ara, no m’estranya que Europa sencera entri en crisi. Si el bo i millor de les televisions “europees” han optat pel model Lloret de Mar, és ben clara la decadència d’Europa. És l’Europa que aposta pel síndrome de Dawn.

En Chikiliquatre no fou la cosa més repulsiva en tal context. Una mostra de subproducte, però no el més fètid de tots. Àdhuc el mateix Uribarri el vaig trobar graciós. Els seus comentaris eren encertats i amb molta mala llet. Se’n fotia del mort i del qui el vetlla i no vaig entendre-ho del tot fins que van començar les votacions. Va ser aleshores que va sentenciar que guanyaria Rússia. (Per cert, quina bírria!). I la va clavar. No únicament predient el resultat final. No!. Pràcticament el total dels punts que cada país anava repartint de tres en tres. Ell tenia clar que en aquest context Espanya no te res a fer. Presentis un subhumà, presentis la seva admirada Massiel. “Que tiempos aquellos!”.

L’Europa de les televisions traspua l’encartonament polític. És la Europa del botellón –ampollota?-, hortera a més no poder i d’encefalograma pla. La vella Europa, la màquina de civilitzar, no pinta un rave. Només li queda intacte el dret a bramar –“Ahora le toca el turno a Azerbaijan: mucha pluma en la escenografia, mucha pluma en el escenario”-. És un reducte insignificant.

En aquest context els catalans hem de cercar les complicitats amb les pedres. Amb qui sigui però lluny. I fer negoci amb la televisió escombraria. La televisió més detestable és la feta per ments catalanes -però que molt progres. I és això el que ha passat en darrer terme. Abans de que arribi el desastre, com a mínim, fem el negoci.

Això que en diem Europa és molt més CE que UE. Culturament, a la vista del que ens presenten les televisions, és de valor zero. Creativitat zero. Patró Lloret de Mar o S’Arenal: vergona al·liena de trobar-t’ho prop de casa. El pols de la Unió són els interessos. A banda dels econòmics, la resta interessa entre poc o res. Així s’entén l’amor encara resident de les ex repúbliques soviètiques vers Rússia. O com floreix Escandinavia. O el paperot que acostuma fer Andorra, així que pot. O Espanya, que sempre se la disputen els perfils més baixos de la competició.

Eurovisió és la imatge més sonada d’aquesta Europa que irromp amb la força d’una cabra. Aquella que només te la trobes davant d'una desfilada de la Legión o fent el numeret de l’escala. Dirigida per funcionaris, mentalment anquilosats i tenint la renúncia per bandera. Això és el que vaig veure dissabte per televisió. Això és el que es porta i això, sens dubte, és el que ha de venir. I Espanya “ha sabido estar a la altura combinando la calidad con el sentido del humor”.

Espanya té dificultats per interpretar el món que arriba. Va voler ser més 2.0. que ningú i va quedar poc més que ortopèdica. Va pensar amb internet en termes de joguina, quan en realitat pot ser un arma letal. A Espanya li ve molt gros assumir llibertat i competència. Ho accepta quan pensa que va de broma o és quelcom que passa en algun somni desafortunat. Encara ha de fer el trajecte cap a Europa, en patera.

I el vell continent que vigili. Fa dies que també perd pistonada. Per més focs d’artifici, lluentons i festetes que obsequiï a la seva ciutadania, el món segueix corrent. I em costa molt i molt de creure que en aquest món tant obert acabi liderat per un interès que no sigui el mèrit propi. La casualitat, la xamba, la sort desproporcionada, la genialitat puntual no són res si no van acompanyades de treball, esforç i autocrítica. Coses que ara mateix ni Espanya ni Europa en conjunt estan disposades a fer. Sort en tenim de la globalització. És el futur de Catalunya, sempre que demostrem amb fets que no ens han espanyolitzat del tot.

27 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest Xiquilicuatre, haurá fracassat tant com volgueu a Eurovisió, però per la sexta ha sigut un negoci rodó proporcionat per TVE a base pe "politonos" i "marxandaising". Al final tot queda a casa.

Recordeu que TV3 no es veu al Pais Valenciá perque el PSOE(Montilla) va otorgar les frequencies en que emetia a la sexta?, donç ja ho veieu, del que es tracta és de pagar favors politics, que aixó de tenir medis de comunicació afins, tant el PSOE com el PSC és un tema que dominan, i a sobre, no els costa ni un €. más aviat al contrari.

bacus ha dit...

l'he clavat russia 1 ukrania 2...

tinc que matissar que vam quedar per veure el barça...

estavem en un bar amb multiples pantalles unes miran al barça i ella mirant el nacionalisme de l'eurovisió.

bé a mi tatiana me la van presentar com amiga del amic.

Potser la violencia cap a mi, em diu el "nacionalista" serà pq mai l'he traktat com a puta i també pq no me l'he tirat mai.

tan li fot tira pel brog gros.

Anònim ha dit...

Benvolgut amfitrió,

Els anys van passant i cada dia estic més satisfet de no tenir TV a casa...

L'anònim de la porta oberta,

S&I

Dessmond ha dit...

Josep-Empordà,
Aquí el negoci l'ha fet en Buenafuente, amb un producte escombraria. Curiós que la gent més progre també vulgui fer els diners a base d'especular.
Això de TV3 al País Valencià és una vergonya. Indigne.

Bacus,
I on eres mirant les teles?. A quin lloc del món, vull dir?

Anònim,
Jo d'aparell de televisió en tinc. Però el miro ben poc. El faig anar sobre tot per visionar pel·lícules amb el DVD. No sento cap necessitat de veure la tv. Salut!.

Anònim ha dit...

Desmmond, totalment d'acord amb tu: 12 points!! :)

Dessmond ha dit...

Frannia,
Sempre és reconfortant saber que no sóc l'únic que veu les coses així. Celebro que estem d'acord!.
A vegades crec que el friki sóc jo més que el Chikiliquatre.

bacus ha dit...

ha ha ha,

per gràcia a mo em presenten en plan, aquesta és la novia de l'ori i jo ok...... comences a parlar amb ella obert com sóc i vas treient coses vas burxant al més intim i ella li clava una galeta al seu acompenyant.... cosa que anava dedicada a mi....

res, vas butxant on sigui i t'acaben galetant a un altre, el seu esclau.

bacus ha dit...

tinc el seu mobil per derimir qui esclavitza a qui però això només ho fan els barbar.

bacus ha dit...

hi ha altres opcions (conys) l'esclavatge continuarà.

bacus ha dit...

per un plat de llanties o abans de morir-se sota un pont qualsevull estarà disposat a fer "tota" cosa menys 4 gats que preferiran morir a esser esclavitzats.

bacus ha dit...

si li caic "malament" és pq no crec ni amb l'esclavisme ni amb el comunisme.

bacus ha dit...

res tu, arriba al bar per fotre a X i t'agafa d'el braç.... coses que passen.

aquestes tècniques són aplicables arreu diguis politica o nacionalisme o el xanxullu de abertis de ciu

bacus ha dit...

el blogspot té aquestes coses pots borrar totes els comentaris que has enviat..................

bacus ha dit...

.

Anònim ha dit...

"És contrari als bons costums fer callar un neci, però és una crueltat deixar que continuï parlant" (Benjamin Franklin)

Dessmond ha dit...

A l'estranger diuen: lo bueno y breve...

Anònim ha dit...

Hola Dessmond.

A mi em passa el mateix que et passa a tu amb el Buenafuente, enpalega, independentment que exerceixi en català o castellà. És massa temps aguantant amb una mateixa aposta davant de la tela i ua renovació li caldria, pel meu gust.

El que no se li pot negar a l'Andreu, és una habilitat enorme per el business i el Chikilicuatre, que va nèixer de la broma més absurda, s'ha convertit en l'expresió del que trionfa en aquest país de pandereta, vendre politonos.

Potser ja hagués estat el màxim, que tots els euros que ha guanyat amb l'invent els haguèssin invertit en contractar unes quantes linies telefòniques a cada un dels països participants del eurofestival i fer-lo guanyar a Belgrad de la mateixa manera que ho va fer aquí.

De totes maneres veient la reacció dels diaris s'entén que aquí en l'entorn de la política, l'esport o la religió, passi el que passa, que per un "quítame esas pajas" seriem capaços d'arribar a les mans i tot.

La part positiva, que a partir d''ara sabran quna classe de pais som.

Salut i €

Clint ha dit...

Estic força d'acord amb el que dius, possiblement per haver mantingut la mateixa conversa amb la mare (la meva clar), tot i això jo vaig acabar gravant el festival per diumenge al matí poder posar-li al nano l'actuació.
Només un cop, just per aconseguir que pensi en altres coses. Si no tot el dia no deixen de cantar-la i això que a casa tampoc sintonitzem la sexta i el buenafuente no és pas sant de la nostra devoció!
Però és el que té l'escola, ho aprenen tot!

Dessmond ha dit...

Hola Eduard,
Si veus com funciona el festival, és difícil que pugui passar el que ha passat a Espanya. La part que es deixa a la tria "democràtica" són les puntuacions menors. Les xifres grans no es deixan al primer que tingui mòbil. Per tant, aquí en Buenafuete ho tindira complicat per fer cap gol més. Spain is diferent!

Clint,
Canvia'l d'escola. O bé omplet de paciència. És molt dur veure la teva criatura agafant de referent el Chikiliquatre. La cara del meu amic era un poema...

El veí de dalt ha dit...

Aneu dient...però els guionistes de la Sexta es folraran aquest estiu amb els drets d'autor. I a ells, Europa, se'ls en refot.

Joana ha dit...

Així no hi ha hagut "escapada que prometia"? Confio que tot segueixi fil per randa.
La Tv és aquell aparatet que es posa sobre un moble i... d'acord...en tinc una i només li trec la pols :)
Un post que es mereix douze points!
Salutacions!

Sinblancaporelmundo ha dit...

Por una vez, y que no sirva de precedente, estoy de acuerdo contigo, aunque por supuesto, la codita final del espanyolitzats te lo podrías haber ahorrado, sobre todo porque no venía a cuento. Pero claro siempre hay que aprovechar la oportunidad para mear fuera de tiesta. En fin...

Claro que Europa está fatal y España peor, y Catalunlla a la cola de eXpaña. Desde Pujol para acá aquella famosa Catalunlla que tanta gente de otras partes del país atrajo, se ha convertido en una regió que va a menos, a meno, a men, a me, a m, a.

Én Madrid viven más catalanes que en cualquier otra parte fuera de Catalunlla. En Catalunlla a penas hay madrileños, y ya la gente de otras regiones pasa de ir por allí. Mis conocidos, que son gente bien viajada por todo el mundo ignoran olímpicamente a Catalunlla. Habéis conseguido caer peor de lo que caíais. Dentro de poco se os va a empezar a odiar. Quina Creu, deu meu!

Mikel ha dit...

Per sort aquest cap de setmana era fora del pais , no obstant ha estat tot un descobriment saber que Azerbaijan forma part d´Europa....

Dessmond ha dit...

Veí,
Suposo que el negoci el faran. Fer calers en saben un niu. Ara, en aquesta vida els calers no ho són tot. Només cal veure aquest cas. Està clar que Europa i el món sencer se'ls en fot.

Joana,
Res d'escapada. Un bon ensurt em va fer deixar l'avió just al darrer moment. Com en les pel·lícules. Afortunadament tot segueix bé, de moment.
Certament, el boom d'internet és també gràcies a aquest forma d'entendre la televisió. Molta gent, com ara nosaltres, ha desplaçat la seva estona d'oci cap a l'ordinador.
Celebro que t'hagi agradat el post.

Sinblanca,
Sempre tens la dèria de llegir en literal. Jo he sentit vergonya al·liena mirant una estona d'Eurovisión. Si el millor que sap fer Espanya és el Chiliquatre, jo no m'hi vull veure ni amb pintura. No m'hi sento reflexat. Ara, també cal demostrar que sabem fer les coses millors. Costa poc criticar. El que val són els fets i no les paraules.
La resta del teu comentari entenc que es fruit d'aquest estat d'excitació que et produeix l'antiespanyolisme, sigui el que sigui. Tu series capaç de defensar un sofà, si és made in Spain. Jo no hi estic preparat i així ho confesso públicament. Jo encara passo de tenir l'empenta d'una cabra.

La teva visió de Madrid/Barcelona és altre cop "mas de lo mismo". Si augmenta el nombre de catalans a Madrid encara se t'ha d'explicar el perquè?. Saps on és la capital d'Espanya?. Saps perquè en 25/30 anys hem passat de tenir el cent per cent de les multinacionals espanyoles amb seu a Catalunya a només tenir-ne una -i gràcies?.

Els teus coneguts probablement viatgen molt. Segur que coneixen S'Arenal, quan t'expliquen segons quina mena de cuentos. "Dentro de poco se os va a empezar a odiar". Ara si que m'has fet el descobriment del segle!. Jo creia que aquest fenòmen feia centúries que ja era estrenat. Si fins ara no hi ha odi, a veure que arribarà.
Ara que ho dius, certament de tu sempre he notat amor infinit vers la cosa catalana... com que sempre em miro el melic...

Mikel,
Israel, també ha estat una altra descoberta al veure-la tant i tant europea. I Turkia és membre de ple dret.
Eurovisión és la cosa verbenera amb més pressupost del món. Lloret de Mar o S'Arenal a gran escala.

Manel Bosch i Pagans ha dit...

L'enhorabona per aquest escrit. Jo vaig veure només una actuació sencera que, curiosament, va ser la de Rússia. Mentre l'estava mirant em pixava el cul de riure. Aquell violinista esquizofrènic i aquell patinador en una tarima de 5metres quadrats...mare meva!!
La gent a Eurovisó vota com els espanyols que viuen a Catalunya. Tant li fot qui es presenti que el vot és sempre pels mateixos.

Sinblancaporelmundo ha dit...

Pues si lo de las sedes españolas de las multinacionales se han desplazado de B a Madrid, tú sabrás por qué será.

¿No crees tú que tendrá un poco que ver la asfixia na ionalista y la manía de querelo catalanizarlo todo?

Hay cada vez más catalanes en Madrid porque la gente se va. Se va por el intervencionismo catalán y se va por vuestra dictadura. Al final sólo irán los moros para allá lo cual será muy divertido, dentro de unos añitos pasaréis de Catalunlla a Morilunlla.


Em moro del riure, nen. Quant al meu amor per Catalunlla aquest és inexistent, va començar a morir amb la vostra indecent apropiació de les olimpíades i va morir per sempre la primera vegada que vaig veure una pancarta de "Catalunlla is not Spain". I per descomptat, jo ja m'he independitzat de vosaltres: No compro gens català i l'últim bo que he fet és veure amb alegria com fotien de la meva empresa a un na ionalista català, per traïdor i per fals.

Sí, tens raó: Us estimo.

Anònim ha dit...

Benvolgut amfitrió,

http://www.youtube.com/ACPCatalunya

S&I

L'anònim de la porta oberta