diumenge, de novembre 05, 2006

Més sobre la clatellada

Ahir l’Avui va publicar un article de n’Emili Valdero, titulat “Marcant paquet”. Ell és articulista de la secció d’economia i és, també, un home d’ERC de l’ala dura. Entenc per “ala dura” aquells que diuen que tot el que fa el partit està entre bé i molt bé i bandegen tranquil·lament allò que sempre havien defensat personalment.

Crec que en aquest article, en Valdero traspua el que pensa l’oficialitat del seu partit. Però trobo que coincideix amb el que vol expressar la senyora MPC. Aquesta –pel que diu ella- és societat civil, pura i dura. L’articulista representa el militant, més que enquadrat, nacionalista. Ella opta per no anar a votar, tot i que en Mas el creu el més preparat. L’altre, nacionalista encès, militant independentista des que té ús de raó, antiespanyolista furibund, que hores d’ara ni es planteja si el govern del “seu” país l’ocupa en Mas o en Montilla.

És en el sac de l’estètica on hem d’anar a furgar. Allí hi trobarem el més surrealista del llit on sembla que comença a jeure Catalunya. Aquesta forma d’actuar, a cop d’impuls, sens dubte que ha de tenir la seva traducció. Però això ja serà un altre tema.

30 comentaris:

Anònim ha dit...

No voldria descartar cap coalició perquè ni ells mateixos ho tenen clar... Però personalment no crec que, amb els dirigents actuals de CiU i ERC, aquesta sigui la millor opció. Artur Mas no ho dubtaria si no fos per Carod Rovira, que està clar que no li agrada.En tot cas acceptaria si haguñes de saber que en Carod seria conseller d'agricultura o alguna cosa així...

No dic que em desagradi la coalició CiU-ERC, ni molt menys, però amb els dirigents que hi ha ho veig una mica... trunyo.

Petonets i sort! ****

Anònim ha dit...

Usuari anònim, gràcies per la iniciativa d'enviar el missatge als dos caps de les formacions naionalistes, però l'adreça del sr. Carod no respon. Surt un escrit que diu que no està activa.

Anònim ha dit...

Encara fan mal a Ciu els vuit anys de pacte amb el pp- i sap greu per la part que li toca a Pujol, que tantes altres coses bones va fer-. Sí que ha perjudicat Ciu és una certa precipitació en les negociacions per tancar l'estatut. Si bé és cert que allò que alguns presenten com una acció derivada de l'ambició de Mas per fer-se la foto sol amb ZP (la de l'acord per tancar l'estatut) NO ho és, també és veritat que ha costat que gent que hauria pogut votar Ciu ho hagi deixat de fer. En realitat, Mas paga, en aquests resultats d'ara, una quota per haver tancat un procés estatutari que s'allargava fins a fer fàstic i conduïa encara a més abstenció de la que hi ha hagut. Ara Mas ha de demostrar que no segueix el joc a ZP i ho ha de fer amb accions; no amb discursos. Perquè, si no ho fa, Ciu tornarà a entrar en una etapa d'errors equivalents als vuit anys d'entesa amb el pp. I només hi ha una manera de NO fer el joc a ZP: governar amb minoria amb acords puntuals o entendre's amb erc. I per a això darrer, cal que erc comprengui que no pot exigir el que hauria d'haver exigit quan va pactar amb partits d'obediència espanyola fa tres anys per deixar fora Mas i Ciu. Erc ha d'exigir en la mesura que li correspon: com a partit que té menys de la meitat de representació de Ciu i com a partit nacionalista català que diu que és (digueu-li independentista o com vulgueu). Governar plegats i des del consens és la millor via per desterrar els odis i fastics Ciu-erc. Ens cal. No podem triar altra cosa. Els que en són responsables ho han de fer per benefici i per respecte als resultats electorals ENCARA majoritàriament de signe nacional català. Ho han de fer com un acte de servei al país que no volem que es difumini.

Anònim ha dit...

A ERC (i arreu potser) no s'han adonat que la clatellada electoral ha estat a ERC, no a CiU. ERC ha perdut un de cada quatre votants del 2003. Proporcionalment mes que el PSC. Els ha salvat l'abstencio dels altres partits...

Bona sort amb el Montilla.

Dessmond ha dit...

Siviki,
Bé, de moment en Mas ofereix bastant més a en Carod del que li ofereixen els seus amics "catalanistes" i d'esquerres.
Cert dirigents són, però, un escull difícil de salvar. No penso tant en Carod com en Puigcercós.

Anonymous,
Deu ser que en Carod ha sortit ha negociar. No està per temes de correu-e.

dona de fer feina,
Estic d'acord amb el que comentes: la foto Mas-ZP té l'ombra bastant més allargada del que semblava. Però aixó no es motiu suficient per a castigar a CiU. Tal càstig ratlla el suicidi nacional.
El recolçament del PP a CiU em sembla increïble, que cremi. No és comparable a fer president a en Maragall o a en Montilla.
De la gent que té aquesta visió de les coses n'espero ben poc de seriós. Com és el pacte nacional, que jo tan desitjo. No podem demanar peres a l'om.

RA,
Ets de les poques persones que ha captat aquest detall. Només en conec una altra, a més de tu. Això simplement vol dir que l'hòstia que s'ha clavat ERC és molt sorda. Però és hòstia a tots els efectes.
Amb indexos diferents de participació, ERC estaria ben fotuda.
Montilla és una opció molt enverinada.

Anònim ha dit...

Jo sempre he simpatitzat amb ERC pero a vegades te'n trobes cada un que per no canviar els seus plantejament pragmatics-estalinistes foten el mes espantos dels ridiculs.

Anònim ha dit...

Dessmond, cert que el suport Ciu al pp no és comparable a donar govern de la generalitat al psc-psoe, però hi ha gent que ho llegeix igual. I així ens va.
La foto Mas-ZP no és motiu per castigar Ciu. Cert també, però sí explica que s'hagi utilitzat per desviar vots que haurien pogut ser de Ciu i han estat d'altres o blancs o no vots.
Sir william, si ets conscient d'aquesta veritat, no entenc com encara simpatitzes amb erc. Especialment a l'hora de votar útilment. Així ens va el negoci, que a hores d'ara, sotsobrem.

Dessmond ha dit...

Sir William temple,
Jo també m'els he mirat amb simpatia. Però des d'un temps ençà no sé amb quina cara mirar-los. S'em presenten com un autèntic misteri.

Dessmond ha dit...

dona de fer feina,
Jo no ho trobo pas justificat. Em sembla un despropòsit. Només ho deia per veure que ha pogut passar. Perquè CiU ha punxat com ho ha fet, que és el que realment em preocupa.

Marc Arza ha dit...

Jo era partidari d'un govern fort de CIU però vist que no podrà ser m'estimula pensar en un President nascut a Cordoba explicant al Partit per la Ciutadania que no hi ha lloc d'Europa amb més oportunitats per a tothom que Catalunya.

Que en penseu?

Marc

Dessmond ha dit...

Marc,
Que pot ser el principi de la fi.
Els únics que creiem aquestes coses són els catalans.
A Espanya el cas Montilla, a més de no entendre'l, ni se'l plategen!. A Espanya aquestes coses no passarian mai!

Anònim ha dit...

Desmond repte aconseguit !!!

Anònim ha dit...

Estem en retrocès... Dia a dia es confirma amb fets plausibles. Sense anar més lluny, que "Ciutadans. Partit de la polla amb vinagre" hagi obtingut 3 ascons és horriblement delatador. Encara sort que alguns com iniciativa han augmentat una mica...

Dessmond ha dit...

Farlopa,
L'enhorabona! No hauràs de sortir en boles, com un vulgar polític, oi?

Siviki,
L'hortizó no és molt afalagador, no. Tant poc com que m'acaban d'avisar que al telenoticies de quarts de nou ja s'anunciarà la formació del tripartit.

bacus ha dit...

tb em de tenir en compte el gir del missatge d'en pujol "social-democrata a la sueca" al d'en Mas clarament Liberal.

Jo no entro a valorar quin és el millor-sistema però potser el votant no la convençut, ja que per mi el votant ciu és més nacionalista que liberal. I d'alguna manera el misatge “liberal” de si és pobra és pq s'ho mareix entra en contradicció amb la caritat/generocitat “cristiana” o de gent de bé que ciU te.

Tb em de mirar tendències i desde les ultimes absolutes de pujol va perden escons.

I tb es te que tenir en compte que la massa de votants no és estàtics, n'entren de nous i alguns van a millor vida, crec que CiU te un problema greu amb el nou-votant, ja que pràcticament ningú el vota, això tb li passa una mica al PSC, el vot jovent vota ERC o IC en majoria, potser serà per la adolascencia i la rebeldia però tal com estan les oportunitats de treball potser que els acabin votant sempre...

Jo em vaig mirar unes estadístiques del CIS i vaig arribar a la conclusió que CiU per cada 4 votants que perd en guanya 1. Això és una hipòtesis però crec que la gent sempre vota el mateix partit i si està emprenyat no vota, per això es tant important aconseguir el 1er vot (18anys+) d'una persona pq pot ser que sigui per sempre.

15aa- Vot + Simpatia

De 18 a 25 anys - 25 a 34 anys - 45 a 54 anys - 55 a 64 anys - 65 o més

ICV-iu 5.5 5.5 5.5 4.7 0.6 1.4

CiU 1.4 2.6 2.3 2.1 3.8 4.0

ERC 4.5 1.6 2.9 1.6 0.6 0.8

http://www.cis.es/cis/opencms/-Archivos/Marginales/2640_2659/2651/Cru265100EDAD.html

són enquestes però de la gent més jove que jo que conec cap vota CiU en canvi si a tots els altres partits inclos el PP.

Dessmond ha dit...

Bacus,
No et dic que no en el que plantejes. A l'inrevés, penso que tens bona part de raò.
De totes formes, aquestes eleccions les han decidit els que no van anar a votar. Aquesta bossa de vots és complexa i toca tots els perfils d'edats. Molts són clarament nacionalistes, però no es van moure de casa, en cap sentit. Aquest espectre de gent crec que és el que cal estudiar amb deteniment, perquè em temo que té un punt d'estructural.

Guerau_de_Cabrera ha dit...

Evitem fer Montilla president.No volem més tripartit. Concentració silenciosa per un pacte CiU + ERC, el proper dijous dia 9 de novembre, a partir de les 8 del vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Més informació a www.unitat.org Passa-ho!

Dessmond ha dit...

Guerau de cabrera,
Crec que arribarem a misses dites. Avui mateix s'anunciarà el nou tripartit. Pesi a qui pesi.

Anònim ha dit...

Si hi ha tripartit és que pot més l'ambició de Montilla que les ordres de Zapatero. Mas no decideix res, PSC-PSOE té la paella pel manec. L'única opció és un pacte ERC-CIU per desfer la maledicció. En aquest cas, ERC té la clau. Què li interessa més a ERC? Jo crec que ERC no pot deixar que li torni a passar el que li va passar dins el tripartit. Ara té l'oportunitat de demostrar que ha après alguna cosa, ha de lligar acords una mica més malintencionats i més difícils de trencar. Amb qui? Amb qui dels dos (PSC o CIU) es deixi treure més suc.
Aquesta és la meva visió de la jugada. Per mi té un interès anecdòtic. Crec que facin el que facin, mani qui mani, res no canviarà si no és per seguir igual.

Dessmond ha dit...

Astrid,
ERC torna a tenir la clau, però amb un 25% menys dels vots que va tenir el 2003. Tornar a fer el tripartit és tenir la mollera molt dura.

Anònim ha dit...

Però que mooooolt dura, dessmond

Dessmond ha dit...

llunel·la,
I tal com s'ha plantejat aquest tripartit, la duresa em temo que pot superar-se amb escreix. Podem arribar a sentir vergonya aliena.

Chamb,
Jo no vull decidir que fare amb els d'ERC que conec. Estic en calent. Només sé que els correus que m'han enviat semblen d'endarrerits mentals. O ells o jo parlem de galàxies diferents. Quina colla de Manelics!

Anònim ha dit...

Dessmond, espero que no ens enviis un spam desagradabe al Bloc amb els d'ERC... hhehehehehe
Per cert mai m'havien dit grill.
Ah! una cosa, amb el primer amb qui va parlar Mas fou amb ZP, en segon lloc amb el PSC, llavors amb ERC... quina voluntat de pacte "nacional"... potser estava encriptat al dvd del madí el missatge!
Bé, bona nit.

Dessmond ha dit...

Jordi,
Saps més del que sé jo, amb això d'en ZP. Ara, si els PSOE català va per davant d'ERC en escons per educació parlamentària -no escrita, és clar- són els primers amb els quals s'ha de parlar.
Cert tipus d'acusacions ratllen l'infantilisme.

Mikel ha dit...

tant donar pel sac per acavar altre cop amb un tripartit.......

Dessmond ha dit...

Mikel,
Estàvem tots més que avisats. Ningú es pot sorpendre en aquestes alçades de la pel·lícula.

Txell ha dit...

Dessmond... a seguir treballant doncs! Ànims!!1!

Dessmond ha dit...

Txell,
És l'únic que podem fer, i de valent!

garmir ha dit...

Hola:
Es molt trist un tripartit bis i aixó que jo era partidari de que CIU passes a la oposició al 2003 i llavors vaig confiar en el PPC, per aixó m´ha molestat lo del notari, donçs dins del PPC hi ha molta gent que treballa per diferenciar-lo del PP espanyol, peró ara al 2006 per alló del vot util vaig tornar a confiar en CIU, peró ha estat insuficient, la culpa es dels liberals de CIU, no donar més empenta a l´anima socialcristiana i conservadora de CIU, apostar per gent tan allunyada de la gent normal com el sr. Xavier sala i martin o el David Madi, si CIU vol seguir creixent té que apostar per ser la casa gran del catalanisme i no marginar mai mes al PPC, donçs una aliança entre el 2 por formar el tripartit de centre-dreta del futur, per fer front a la amenaça de la inmigració i fer politiques socialconservadores que posen fi a la Catalunta dels mileuristas i aturats amb treball de qualitat (multinacionals) i no tanta empresa familiar. Una salutació

Dessmond ha dit...

Garmir,
Certament CiU ha de reflexionar molt sobre que ha passat. Ara, en el tema de les signatures s'ha de dir que puc entendre i molt el que dius, però el cert és que aproximar-se al PP es fa difícil. El PP que es visualitza és el d'en Rajoy, Acebes i companyia. No de la gent que calladament fa un altre tipus de feina molt respectablement.