dilluns, de setembre 24, 2007

Mals símptomes

Portem uns dies enredats amb el violador de la Vall d’Hebron. L’home és a punt de sortir de la presó, perquè ja ha acomplert la seva condemna. Era de més de tres-cents anys. No sé com s’ho ha fet, però sembla cert allò de que el temps passa volant.

La notícia la recullen els mitjans de tots els colors i de tots els formats. A mi particularment em sobta el tractament que li dedicava ahir el diari Avui. Ho dic perquè una notícia, entre els ingredients de la qual hi ha un violador per redreçar, te l’has d’anar a mirar en algun lloc solvent.

La meva sorpresa és que justament a l’Avui el tractament és acollonant. Sort que el mateix dia hi podem trobar un article de’n Vicent Sanchís, que empelta més intel·ligentment el tema. El diari ens dedica una portada amb la notícia tractada amb un estil més propi del El Mundo que una altra cosa: els sistema té una eficàcia superior a la mitjana mundial. M U N D I A L. Només algú molt implicat directament amb aquest sistema pot redactar una notícia amb tant d’autisme i mentalitat de funcionari rònec.

M’agradaria veure amb quins collons l’autor és capaç d’explicar a una de les quaranta víctimes d’aquest violador –i que els “experts” diuen que segueix tan obsés com sempre-, que la seva tranquil·litat la poden confiar en la mitja mundial. I a que el resultats són superiors a les teràpies impartides als lladres. Em sobta aquest grau de connivència amb el sistema. Em sobta que venint de l’Avui, el tractament hagi estat de portada i intentar pintar floretes a un quadre que fa més por que goig.

Fa dies que l’Avui ha començat una nova deriva. Però la creia més acotada. Hi ha certes notícies, certes informacions, que te les serveixen ben amanides, com ja fa la premsa del règim. M’agradaria equivocar-me, però recomano llegir-lo atentament. Imprescindible seguir la línia dels editorials. Temps al temps i veurem en paper el que ja va passar a la televisió i ràdio de casa nostra: mitjans espanyolitzats, però en català.

M’hi jugo que el viratge s’anirà fent més intens a mesura que comenci a flairar-se un fil decididament electoral. La taca s’estendrà de la secció “societat” cap a d’altres més significatives com són “política”, “opinió” o “diàleg”. Si us plau, digues que m’equivoco.

12 comentaris:

Clint ha dit...

Jo els darrers mesos havia passat a l'Avui per que em costava ja d'empassar el pamflet en que s'havia convertit el periódico...espero que de debò t'equivoquis.

Dessmond ha dit...

Clint,
No és comparable el Periodico amb l'Avui, encara. Només cal veure un director o altre. Parlo d'indicis, que em fan més por que una pedregada.
Consti que jo el llegeixo cada dia l'Avui.

chamb ha dit...

pasrtaà aixo que dius Dess, pasarà.

El consol és que en darrera instància tot convergirà al model anlosaxó.

(o xinès, però aquest encara ni el coneixem).

joliu ha dit...

PArlant de derives, La Vanguardia va de mal en pitjor. Mai havia vist la foto d'un torero a la portada com a notícia més destacada dels esdeveniments d'ahir a Catalunya.
Sembla que ara que la gent agafa consciència que no hi ha més opció que el divorci, La Vanguardia ens vol deprimir recordant que som a Espanya i som espanyols.
Potser espanyols alguns no en som.... però n'estem plens.

Anònim ha dit...

T'equivoques. De res.

Almenys fins ara, crec que no podem dir que l'Avui ha començat la deriva. Jo també tinc por, però no tinc arguments sòlids per dir que hi ha un viratge.

El tractament de la notícia del violador em va semblar penosa, però a l'Avui hi ha incompetents com a tot arreu i el director no hi és cada dia.

Espero que t'equivoquis. Jo estic alerta i quan noti que me la fotin, apasiau.


Salut!

El veí de dalt ha dit...

Si dic que t'equivoques et quedaràs tranquil? Doncs t'ho dic: estigues amatent...

Oriol López ha dit...

Tens raó en la deriva que segueix, però la pregunta és: què ens queda? El Punt (amb la gossa ofegada a l'Ametlla del vallès)? La Vanguardia (posant els toros a portada i la secció Cultura, i els castellers al Vivir)?
http://www.entorns.cat

Joana ha dit...

Ens queden els blocs.Alguns blocs polítics amb cara i ulls.En Saül Gordillo, a Vilaweb i anar contrastant amb l'Avui i El Punt.Ah! I la premsa internacional.No ens queda altre remei.
Tant de bo t'equivoquis.

Dessmond ha dit...

Chamb,
Vaja, jo que volia somiar despert....

Joliu,
Bé, La Vanguàrdia no seria el primer cop que fereix sensibilitats. Aquest mitjà funciona en la direcció que bufa el vent. La cosa està clara. El preocupant de debó és l'Avui. Al menys per a mi.

reflexions en català (marc),
Em preocupa de debó que el viratge es produeixi, justament perquè és un mitjà que jo el llegeixo a diari i per a mi és una referència. Potser la darrera. És liberal, català, plural i catalanista. I molt liberal. No se'n troben tants, hores d'ara amb tantes bondats.
Ara, també he de dir que hi ha coses que no quadren a l'Avui, però que en canvi hi apareixen. Amb això no estic dient que cal passar del mitjà, no. Jo de moment no ho faig, malgrat això que dic al post.

Veí de dalt,
Gràcies, ponderat veí. Així ho faré.

Oriol,
De moment ens queda l'Avui. Però tu també creus que hi ha deriva, doncs?

Joana,
Sí, la blogosfera sempre és una altra opció possible. Cert.

Oriol López ha dit...

No sé si deriva però és cert que de vegades em confonen, i mira que en sóc subscriptor de fa 6 anys. La selecció espanyola hi apareix com a pròpia, han deixat d'assenyalar (amb la remodelació) en gris la programació en català (potser per no ferir els amos de 8tv i A3?), o el fet de faltar Perpinyà a les seves prediccions de temps i a la contra. Així i tot, hi ha bons auguris, com la secció de cultura o la d'economia que són bastant catalanocèntriques.
Per altra banda, no dubto ni per un moment que continua sent un referent per mi, junt amb la premsa internacional, però al fill li critiques coses per a que millori, no?

Dessmond ha dit...

Oriol,
Sí, espero que realment millori.
El que dius de Perpinyà les prediccions han desaparegut perquè tinc entés que no s'hi distribueix, per manca de rentabilitat.
Consti que jo en sóc lector a diari. Però hi ha coses que em semblen simptomàtiques. Massa. Quan he decidit fer aquest post és perquè ja hi ha hagut més tela abans.
Desitjo de tot cor que la cosa no es torci massa. Com ha passat a TV3 o Catalunya Ràdio, que semblava impossible.

Oriol López ha dit...

És simbolisme d'acord, però no costa res afegir una línia per a fer feliços als lectors. A cap diari li és rendible sortir a l'exterior (exc epte en períodes vacacionals) però ho fan. Així i tot, tens raó, encar ano és el moment.
Per altra banda, li falta una bona secció de ciència i tecnologia (dins d ela de societat si ho prefereixes). A on ha quedat la secció de ciència dels dissabtes?
Així i tot, repeteixo, només a un fill li critiques aquestes petiteses.